Viime viikko oli Euroopan markkinalla nousuviikko, ja Helsingin pörssin pääindeksi on kirinyt vuoden alusta jo 10 %:n nousuun. Sen sijaan Yhdysvalloissa lasketeltiin S&P 500:n voimin.
Asuntomarkkinan kriisin varallisuusvaikutusten ja synkkenevien talous- ja työllisyysnäkymien tiedetään olevan Kiinan aneemisen kulutuksen taustalla. Toinen, vähemmän ilmeinen tekijä, ovat pitkät työtunnit. Työtuntien kasvu, joka on nyt ennätyskorkealla, ei kuitenkaan aina tarkoita korkeampaa palkkaa. Ja mitä enemmän aikaa ihmiset käyttävät työskentelyyn, sitä vähemmän aikaa ja energiaa heillä on jäljellä kuluttamiseen.
Jani on monipuolinen kaveri, joka on tehnyt monenlaisia asioita varsin onnistuneesti. Tutuimpia mulle hänen tuotoksistaan ovat Kästiin ja STNXiin hänen tekemänsä materiaalit. Se kertoo mielestäni hänen kyvyistään paljon, että hän saa paljon mahdutettu asiaa tiiviiseen pakettiin, josta saa irti normaali sijoittaja kuin aloittelijakin.
Liity Inderesin yhteisöön
Älä jää mistään paitsi – luo käyttäjätunnus ja ota kaikki hyödyt irti Inderesin palvelusta.
FREE-tili
Pörssin suosituin aamukatsaus
Analyytikon kommentit ja suositukset
Osakevertailu
PREMIUM-tili
Kaikki yhtiöraportit ja sisällöt
Premium-työkalut (mm. sisäpiirin kaupat ja screeneri)
Suomen suurimpiin panimoihin lukeutuva Nokian Panimo tiedotti tiistaina suunnittelevansa listautumista. Yhtiön tiedotustilaisuus ja johdon haastattelu listautumiseen liittyen ovat katsottavissa inderesTV:stä.
Erilaisten ennusteiden selaaminen on oiva tapa viihdyttää itseään ja saada tietoa markkinasentimentin kulloisistakin ajatuksista. Löysin sattumoisin hajanaisen kattauksen asuntohintaennusteita eri euromaista. Niiden perusteella asuntomarkkina on ollut vahvasti jakautunut, mutta tuleville vuosille odotetaan nousua.
Euroopan keskuspankki jatkaa ohjauskoron laskujaan tänä vuonna, ja keskeistä on se, mihin ohjauskoroissa lopulta päädytään. Viimeisimmät arviot koron tasosta ovat painuneet alle 2 %:n.
Viime viikko oli Euroopan ja Yhdysvaltain osakemarkkinalla jälleen nousuviikko ja sekä Stoxx 600 että Helsingin pääindeksi on kirittänyt jo lähes 9 % plussalle vuoden alusta. Epävarmuudesta puhutaan markkinoilla paljon, mutta indeksitasolla siitä ei ole ollut tietoakaan alkuvuonna.
Inflaatio tyypillisesti on linkittynyt talouskasvuun, ja kun talous toimii täystyöllisyydessä, myös hintapaineet kasvavat. Tammikuun kuluttajahintaindeksi vahvistaa tämän. Inflaatio kiihtyi 3,0 %:iin vuodentakaisesta ja pohjahintojen nousu 3,3 %:iin.
Pääjohtaja Christine Lagarde kehotti korkokokouksen jälkeisessä lehdistötilaisuudessa lukemaan EKP:n päivitystä neutraalin koron estimaatista. Päivitys saatiin perjantaina, eikä se juurikaan anna lisämaustetta poliittiseen keskusteluun.
Kirjoitin viime viikolla makrokatsauksessa siitä, kuinka eurotaloudessa on kaiken tullikarhuilunkin keskellä paljon hyvää. Nyt keskityn Suomen talouteen, jossa etenkin kuluttajasektorilla ja investoinneissa on edessä monia vihreitä versoja kevään tullen. Monet samat teesit pitävät paikkansa meillä kuin laajemminkin eurotaloudessa.
Markku Kurtti on insinöörin tarkkuudella ja rahoituksen ymmärryksellä varustettu sijoittaja, joka yhdistää datalähtöisen analyysin ja strategisen sijoittamisen. Hänen sijoitusmatkansa on kulkenut teknokuplan bumtsibumi menosta ja romahduksesta aina systemaattisesti rakennettuun suhteellisen hajautettuun salkkuun.
Yhdysvalloissa kuluttajasektorilla inflaatiopeikko on taas alkanut nostaa päätään etenkin lyhyellä aikavälillä odotusten perusteella, eivätkä talousyllätyksetkään ole enää niin vahvasti positiivisia kuin viime vuoden lopulla.
Presidentti Javier Milei on saanut aikaan pienimuotoisen ihmeen Argentiinan taloudessa. Häntä kutsutaan lempinimellä ”motosierra” eli moottorisaha aggressiivisten menoleikkaustensa vuoksi. Toimisiko Milein malli muuallakin?
Kauppasota on nostamassa päätään ja talousuutisissa karhuillaan kuin viimeistä päivää. Makrokatsauksessa paistaa kuitenkin tänään aurinko risukasaan, sillä tuon esille neljä seikkaa, jotka voivat sysätä eurotalouden uuteen kasvuun tänä vuonna, etenkin jos tullivaikutukset jäävät maltillisiksi.
Eilinen oli tapahtumarikas päivä kansainvälisessä politiikassa. Ensin osakemarkkinalla reagoitiin viikonloppuna ilmoitettuihin uusiin tulleihin, ja sitten tulleja Kanadaa ja Meksikoa vastaan lykättiin Kiinan tullien tullessa kuitenkin tänään voimaan. Tämä osoittaa, että kauppapolitiikka tulee olemaan poukkoilevaa ja näkyvyys siihen vaikeaa, mutta tullikorotuksia myös EU:ta vastaan on syytä odottaa.
Viime viikko oli Euroopan osakemarkkinalla nousuviikko, mutta Yhdysvalloissa meno yskähteli. Varsinainen viikon uutispommi saatiin vasta viikonloppuna, kun Valkoinen talo ryhtyi sanoista tekoihin ja asetti 25 %:n tullit Meksikosta ja Kanadasta suuntautuvalle tuonnille (pl. Kanadan energiasektori, jolle 10 %:n tullit) ja 10 %:n lisätullit kiinalaiselle tuonnille.
EKP:n torstainen korkopäätös tarjosi apetta koronlaskunälkäisille: keskuspankki laski korkojaan 25 korkopisteellä ja viesti, ettei esteitä lisälaskuillekaan ole.
Inderes käyttää evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen ja henkilökohtaisemman palvelun. Hyväksymällä evästeiden käytön voimme kehittää palvelua entistä paremmin ja pystymme tarjoamaan sinua kiinnostavaa sisältöä.