Yhdysvaltain taantumapuheet ja todellisuus eivät aina kohtaa
Yhdysvaltain taantuma on antanut odottaa itseään kovin pitkään, mutta t-sana on ollut talousuutisten puheenaihe alkuvuonna etenkin sen jälkeen, kun Atlantan Fedin GDPNow-ennuste valahti selvästi negatiiviseksi.
Rakkaalla lapsella on monta nimeä, ja tällä kertaa laskukauden povaajat ovat nimittäneet sitä trumpcessioniksi. Käyn tässä artikkelissa läpi muita tunnettuja taantumaindikaattoreita ja niiden tulkintoja.
1) Korkokäyrän kääntyminen ja sitä seurannut u-käännös. Tyypillisesti korkokäyrän kääntyminen on ollut lähes varma taantumasignaali. Mutta vielä lähempänä taantuma on, jos korkokäyrä lähtee negatiiviseksi kääntymisensä jälkeen uudelleen jyrkkenemään, eli lyhyiden ja pitkien korkojen erotus pienenee (aiheesta lisää täällä). Mittarin heikkoutena on kuitenkin se, että taantuman alkaminen u-käännöksestä on laajan skaalan takana: takavuosina aikajana on nimittäin ollut 3-21 kuukautta. Tällä hetkellä olemme tilanteessa, jossa korkokäyrä on kääntynyt jo kahdesti: ensin syksyllä 2022 ja uudelleen viime viikkojen aikana. Signaalia voisi siis tulkita tulipunaiseksi.
2) Sahmin sääntö työttömyysasteelle. Yhdysvaltain työttömyysaste on suhteellisen hyvin pysytellyt 4 %:n tuntumassa, ja oli helmikuussa 4,1 %. U3-työttömyysasteen, joka laskee mukaan työtä hakevien lisäksi myös mm. alityöllistetyt, kolmen kuukauden liukuva keskiarvo ylitti viime kesänä syklin pohjan, mutta erotus on taas tippunut 0,4 %-yksikköön. Sahmin säännön mukaan 0,5 %-yksikön tai sitä suurempi ylitys tarkoittaisi taantuman alkua. Sen mukaan taantuman startti olisi nähty jo viime vuoden puolella.
Sääntö on Federal Reserven entisen ekonomistin ja nykyisen Bloombergin kolumnistin Claudia Sahmin kehittelemä, ja kuten alla olevasta kuviosta näkyy, se on pitänyt kutinsa hyvin aikaisemmissa taantumissa. Sitten varoituksen sana: Sahmin säännön tulkinnassa on mielestäni juututtu hieman turhankin tarkkaan nimenomaan 0,5 %-yksikön rajaan. Esimerkiksi TS Lombardin analyysissä viisaasti mainitaan, että sääntöä kannattaisi tulkita taantumaprosessin osana sen sijaan, että se olisi vain taantuman lähtölaukaus. Toisin sanoen, jos työttömyysaste on noussut 0,5 %-yksikköä, todennäköistä on, että se nousee vielä lisää. Kuten ao. kuvio näyttää, monesti työttömyysaste on noussut vähintään 2 %-yksikköä ensin rikottuaan 0,5 %-yksikön lukeman. Nyt sen sijaan kehitys on ollut päinvastaista, mikä tekee säännön tulkinnasta vaikeaa.
Kuvio. Työttömyysaste ja taantumat. Lähde: TS Lombard.
3) Ennakoivan suhdanneindeksin lasku. Kuten alla olevasta kuviosta näkyy, Yhdysvaltain ennakoiva suhdanneindeksi on tippunut lähes aina ennen taantuman alkua ja nyt lasku on ollut jyrkähkö. Conference Boardin julkaisema indeksi saavutti tällä kertaa huippunsa helmikuussa 2022, joten laskua on tullut mittariin jo 33 kuukauden ajan (viimeisin datapiste marraskuulta). Reutersin mukaan keskimääräinen viive on ollut 14 kuukautta ja pisin 22 kuukautta juuri ennen finanssikriisiä. Tämän indikaattorin mukaan siis ollaan poikkeuksellisen pitkässä syklissä, mutta hälytysmerkit ovat läsnä.
4) Teollisuuden ISM-indeksin tippuminen alle 45:n tason. Teollisuuden ISM-indeksiäkin on pidetty taantumasignaalin antajana, kun se tippuu alle 45:n tason. Sitä ei ole saavutettu, vaan päinvastoin teollisuuden tilanne näyttää selvästi kohentuneen. Kovin suurta ennustajaeukon viittaa en kuitenkaan tämän mittarin ylle pue, sillä Yhdysvaltain talous on nykyään selvästi painottunut palveluihin.
5) Taantumatodennäköisyys. Pehmeämpänä laskennallisena mittarina voidaan pitää New Yorkin aluepankin antamaa taantumatodennäköisyyttä, joka tyypillisesti nousee taantuman alla. Kuten alla olevasta kuviosta näkyy, todennäköisyys on sahannut, mutta tippunut selvästi viime kuukausina.
Mainitsemistani mittareista karkeasti tulkittuna 2,5/5 ennustaa Yhdysvaltain olevan taantumassa (Sahmin säännöstä puolikas, koska mittari on elpynyt takaisin ei-taantuma-tasoille). Mielenkiintoista on, että vaikka taantumapuhe on lisääntynyt, nyt harvempi mittari näyttää punaista kuin viime syksynä, jolloin 4/5 heijasteli taantumaa. Tämä todistaa tulkinnan vaikeuden, sillä talous on edelleen valesyklissä, eli vasta toipuu poikkeusoloista. Taantumamittareiden kestävyys on siis testissä.
Luetuimmat artikkelit



