Mikko Pohjola Alokkaan haastattelussa
125. Mikko Pohjola
Haastattelu on julkaistu alun perin Inderesin foorumilla.
Sain ilokseni haastateltavakseni Kemiran sijoittajasuhdejohtajan Mikko Pohjalan, joka tunnetaan mm. laajasta kokemuksestaan sijoittajaviestinnän parissa. Mikko ei ole muuten ihan turha kaveri:
Hän tuntee hyvin “pörssiyhtiömaailman”, sijoittamisjutut ja taitaa erityisesti viestintäpuolen - Mikko on siis ihanteellinen sijoittajasuhdejohtaja. Hänen taustansa antaa arvokasta perspektiiviä yritysten liiketoiminnan ja sijoittajien odotusten yhdistämiseen. Mikko seuraa markkinoita laajasti ja muutenkin sijoitusmaailmaa niin hänellä on aito ymmärrys siitä, mitä sijoittajat ajattelevat ja haluavat.
Hyvä sijoittajaviestintä on hyvin tärkeää… huono viestintä vastaavasti voi aiheuttaa epäluuloa yhtiötä kohtaan, josta voi syntyä väärinkäsityksiä, mikä saattaa hieman näkyä jopa osakkeen arvossa. Jos Kemira olisi vielä yhtiöasiakas, niin se piste tippuisi ii:n päälle, kun saataisiin mm. se laaja rapsa. 😉
Mikkoa ei ole tosiaan syyttä valittu vuoden sijoittajasuhdejohtajaksi, jonka todistaa mm. hänen vastauksensa kysymyksiini:
1. Kerro kolmellakymmenellä sanalla, kuka olet.
Olen Mikko Pohjala, intohimoinen osakemarkkinoiden seuraaja. Olen tehnyt pitkän uran sijoittajaviestinnän parissa monessa suomalaisessa pörssiyhtiössä, viimeisimpänä Kemiran sijoittajasuhdejohtajana. Olen alkuvuodesta siirtynyt IR:stä uusien työhaasteiden pariin Kemiran strategiatiimiin vastaamaan kahden liiketoimintayksikön strategiasta. Johdan myös vielä sijoittajasuhdetoimintaa, kunnes seuraajani aloittaa.
2. Kerro kolme asiaa, mitä julkisuudessa harvat sinusta tietävät.
- Olen juossut yli 25 yli 100 kilometrin ultramatkaa.
- Olen sijoittanut aktiivisesti osakkeisiin vuodesta 2008 lähtien.
- Olen käynyt ruotsinkielisen armeijan Dragsvikissa ja puhun sujuvasti myös ruotsia.
3. Mitä kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia sinulla on sijoittamisen lisäksi?
Minulla on monta intohimoista harrastusta: juokseminen ja ultrajuoksu, melominen mökillä, matkustaminen ja ooppera. Usein yritän yhdistää intohimojani: esimerkiksi ultrajuoksun lomamatkoihin ulkomailla tai oopperan mahdollisen työmatkan yhteyteen. Toteutin pitkäaikaisen haaveeni, ja olimme puolisoni kanssa jouluna ja uutenavuotena pitkällä matkalla Uudessa-Seelannissa patikoimassa ja melomassa.
4. Millainen on tavallinen arkipäiväsi?
Tässä työssä ei juuri tavallisia arkipäiviä ole: toisina päivinä tehdään osavuosikatsausta uutterasti toimistolla ja toisina päivinä reissataan ja tavataan sijoittajia maailmalla. Jokaiseen päivään kuitenkin kuuluu jonkinlainen annos uutisia, erityisesti talousuutisia, ja urheilua – mieluiten juoksulenkki. 🙂
5. Millainen olet sijoittajana?
Olen lähtökohtaisesti enemmän arvosijoittaja kuin kasvusijoittaja. En etsi pikavoittoja, vaan katson yrityksiä strategisemmasta vinkkelistä ja olen mieluummin mukana pidemmän aikaa. Ammattini puolesta olen seurannut pitkään yhtiöiden arvostusta ja yritänkin löytää aliarvostettuja yhtiöitä tai markkinoita.
6. Millainen sijoitushistoriasi on?
Aloitin sijoittamisen vuonna 2007 valmistuttuani ylioppilaaksi. Sijoitin valmistujaislahjaksi saamiani rahoja erinäisiin rahastoihin, mutta sijoitusten ajankohta oli surkea, sillä talouskriisi runteli pahoin sijoituksia seuraavina vuosina. Aloitin suoran osakesijoittamisen kuitenkin finanssikriisin jälkeisessä dipissä, mikä osoittautui hyväksi päätökseksi. Sijoitin pitkään suomalaisiin ja yhdysvaltalaisiin osakkeisiin. Viime vuosina olen panostanut eurooppalaisiin osakkeisiin, koska arvostukset USA:ssa ovat nousseet niin korkeiksi.
7. Millainen salkku sinulla on, ja mitkä ovat sen suurimpia omistuksia?
Sijoitan suoraan osakkeisiin ja olen hyödyntänyt eri tuotteita tehdäkseni salkustani mahdollisimman tehokkaan. Arvo-osuustilin avasin vuonna 2008 ja osakesäästötilin heti, kun se tuli mahdolliseksi. Tämän lisäksi olen viime vuonna avannut sijoitusvakuutuksen Nordnetin tehtyä siitä helposti lähestyttävän tuotteen.Salkkuni on hyvin hajautunut maantieteellisesti ja eri alojen välillä: minulla on noin 30 eri nimeä salkuissa ja viisi suurinta omistustani ovat Kemira, AXA, Nordea, UPM-Kymmene ja Intesa SanPaolo.
8. Millainen on sinun osakepoimintaprosessisi normaalisti askel askeleelta?
Luen laajasti eri talousmedioita: Kauppalehteä, Financial Timesiä ja The Economistia, minkä lisäksi saan työni puolesta paljon analyytikkoraportteja. Screenaan myös osakkeita eri tunnuslukujen avulla esimerkiksi Nordnetissä, jossa salkkuni ovat. Mikäli jokin yhtiö kiinnittää huomioni, siirryn usein heidän sijoittajaviestintänsä pariin tutustumaan yhtiöön tarkemmin. Ja totta kai samalla tulee vertailtua Kemiran sijoittajaviestintää heidän ulkoisiin materiaaleihinsa!
Sijoittamiseen kuuluu olennaisesti onnistumiset ja epäonnistumiset, joista yritän aina oppia jotakin. Viime vuosien parhaita onnistumisia ovat olleet Novo Nordisk ja Banco Santander, epäonnistumisia taas Bayer Saksasta ja Neste Suomesta.
9. Kerro kolmeensataan sanaan, millainen yhtiö Kemira on?
Kemira on yli satavuotias kemianyhtiö, joka on tehnyt historiansa aikana hienon muodonmuutoksen monialayhtiöstä nykyiseen muotoonsa, jossa palvelemme asiakkaita vesi-intensiivisillä aloilla. Kemiran liikevaihdosta yli puolet tulee tuotteista, jotka jollakin tavalla parantavat asiakkaidemme resurssitehokkuutta joko vedenkäsittelyssä ja metsäteollisuuden arvoketjussa. Viimeiset vuodet olemme tehneet paljon työtä kannattavuuden parantamiseksi ja nyt olemme etsimässä entistä vahvemmin kasvua, minkä mahdollistaa erittäin vahva tase.
10. Mikä on sinusta ollut parasta Kemiralla työskennellessäsi?
Olen nauttinut suuresti yhtiön muutosmatkasta viimeisen viiden vuoden aikana: olemme parantaneet kannattavuutta, myyneet öljy-ja kaasuliiketoimintamme sekä uudistaneet strategiamme. Sijoittajaviestinnässä on ollut ilo kertoa tällaista tarinaa ja erityisen palkitsevaa on ollut tuoda Kemiraa uusien sijoittajien tietoon erityisesti ulkomailla. Ulkomaisten sijoittajien tutkalle pääseminen vaatii kovaa työtä – varsinkin yhtiöiltä joiden markkina-arvo on verrattain pieni, kuten Kemiralla (noin 3,5 miljardia euroa).
11. Jos yhtiönne kiinnostaa sijoituskohteena, niin miten suosittelisit seuraamaan aloja, joilla Kemira toimii, jos unohdetaan yhtiön omat ja Inderesin materiaalit.
Kemiran liikevaihdosta tulee noin 45% vesipuolelta ja noin 55% metsäteollisuudesta. Metsäteollisuudesta löytyy paljon julkisia lähteitä, muun muassa Kemiran pörssilistatut asiakkaat Suomessa ja ulkomailla. Vesipuolella markkinan seuraaminen onkin haastavampaa, sillä valtaosa asiakkaistamme on yksityisiä eivätkä ole listattuja.
12. Miten arvioitte pääasiakasalojenne, erityisesti metsäteollisuuden ja vedenkäsittelyn puolen pitkän aikavälin kasvunäkymiä ja niiden vaikutusta Kemiran liiketoimintaan? Metsäteollisuudessa on ainakin ollut viime aikoina haasteita.
Viime vuoden pääomamarkkinapäivässä päivitimme taloudelliset tavoitteemme ja tavoittelemme 4% orgaanista liikevaihdon kasvua. Toimimme markkinoilla, jotka kasvavat maltillisesti: vesipuoli noin 3-4% vuosittain ja metsäteollisuus hieman maltillisemmin. Tässä voi toki olla vuosittaista vaihtelua, esimerkiksi metsäteollisuuden suhdanne on ollut heikko viime vuosina. Kemiran liiketoimintamalli on hyvin vakaa, ja viime vuosina liiketoimintayksiköt ovat kompensoineet toisiaan hyvin. Moneen eurooppalaiseen kemianyhtiöön verrattuna Kemiran loppumarkkinat ovat huomattavan vakaat, emmekä juuri palvele todella syklisiä aloja, kuten rakennusteollisuutta.
13. Yhtiönne on hienosti pärjännyt ainakin viime aikoina kannattavuudenkin osalta, miten näette pidemmällä aikavälillä kannattavuuden säilyvän/kehittyvän mahdollisen kilpailun kiristymisen ja nykyisten maailman haasteiden keskellä?
Kuten mainittua, Kemira panosti pitkään kannattavuuden parantamiseen. Pidimme viime syksynä pääomamarkkinapäivän, minkä yhteydessä nostimme kannattavuustavoitettamme 18-21%iin (aiemmin 15-18%). Kemira ei ole kysynnältään syklinen yhtiö, mutta olemme tiettyyn pisteeseen asti raaka-ainesyklinen yhtiö, sillä olemme merkittävä raaka-aineiden ostaja. Nopeat muutokset raaka-aineiden hinnoissa voivat vaikuttaa Kemiran kannattavuuteen, mutta olemme viime vuosina osoittaneet kykymme pitää kannattavuus hyvänä myös vaihtelevassa raaka-ainemarkkinassa.
14. Mitkä ovat yhtiön pitkän aikavälin kasvuajurit?
Water Solutions-liiketoimintayksikkö (vesiliiketoiminta): tiukentuva regulaatio ja kasvava ympäristötietoisuus
Packaging & Hygiene Solutions ja Fibre Essentials-liiketoimintayksiköt (metsäteollisuutta palvelevat tuotteet): elintason nousu, mikä johtaa mm. pehmopaperin kasvavaan käyttöön ja muuttuviin kulutustottumuksiin, esimerkkeinä nettikauppa ja takeaway-tuotteet. Lisäksi muovin korvaaminen kuitupohjaisilla pakkauksilla on yksi tärkeä kasvun ajuri.
15. Minkälaisia yritysostokohteita Kemira pitää kiinnostavina ja kuinka aktiivisesti niitä etsitään?
Kemiran tase on erittäin hyvä tällä hetkellä ja nettovelan suhde operatiiviseen käyttökatteeseen on meidän kaltaiselle liiketoimintamallille vahva 0,5. Etsimme yrityskauppakohteita aktiivisesti erityisesti vesipuolella: markkinan yhdistämismahdollisuuksia Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa, uusia teknologioita esimerkiksi mikroepäpuhtauksien poistoon sekä toimintamme laajentamiseen Aasiaan. Työ yrityskauppapuolella on aktiivista, ja kerroimme esimerkiksi viime vuoden heinäkuussa pienestä yrityskaupasta Iso-Britanniassa.
16. Inderesiä seuraa valtava joukko aktiivisia sijoittajia ja tahoja, lisäksi monille Inderes on lähes ainoa kanava. Yhtiöstänne löytyy toki monista paikoista analyyseja ja materiaaleja, mutta… eikö kannattaisi olla Inderesin yhtiöasiakas – pienien ”yhtiön tilaisuuksien” hinnalla saisitte kymmenientuhansien sijoittajien kunnon huomion?
Katsohan esimerkiksi Kemiran toimitusjohtajan haastattelu, jonka teimme juuri helmikuun puolivälissä tulosjulkistuksemme yhteydessä. 🙂
17. Mikä sinusta Inderesin Foorumissa on parasta?
Tiimimme seuraa aktiivisesti keskustelua Inderesin Foorumissa ja on hienoa, että Suomessa on näin aktiivinen joukko samanhenkisiä ihmisiä jakamassa ideoita, onnistumisia ja epäonnistumisia!
18. Miksi sinä sijoitat? Onko sinulla jotain konkreettisia tavoitteita sijoittamisen suhteen?
Sijoitan mielenrauhan vuoksi: jotta minulla olisi taloudellista puskuria mahdollisten yllättävien elämäntilanteiden sattuessa ja / tai jotta salkku tuottaisi aktiivista osinkovirtaa eläkkeelle päästyäni.
19. Onneksi olkoon, sait ansaitusti juuri Sijoittajasuhdejohtaja-palkinnon! Kerropa minulle, jotta minäkin osaisin viestiä sijoittajille, että millaista on hyvä sijoittajaviestintä?
Kiitos, voitin tosiaan tammikuun lopussa Pörssisäätiön vuoden sijoittajasuhde-palkinnon. Kemiralla on erinomainen track record hyvästä sijoittajaviestinnästä ja tiimimme on voittanut useita palkintoja, voitimme muun muassa tänä vuonna myös Regin palkinnon parhaasta sijoittajaviestinnästä Pohjoismaissa.
Hyvä sijoittajaviestintä on johdonmukaista ja läpinäkyvää. Lisäksi me Kemiralla olemme panostaneet paljon sijoittajaviestinnän proaktiivisuuteen ja siihen, että kaikkia sijoittajia palvellaan kattavasti ja nopeasti. Hyvä IR on meille sydämen asia!
20. Mistä haluat kiittää Inderesiä ja Inderesin Foorumia?
Sijoittamisen tekemisestä helpommaksi ja ymmärrettävämmäksi!
Kiitoksia vastauksista Mikkoa ja onnea vielä kerran Vuoden sijoittajasuhdejohtaja -palkinnosta!
Kemira ja Mikko taitavat juuri oikeanlaisen sijoittajaviestinnän; ei mitään turhaa, ei turhan koukeroista tekstiä, vaan selkeän informatiivista “materiaalia” sopivassa muodossa.🙂
Luetuimmat artikkelit




