Miksi osakesarjat ovat eri hintaisia?
Aloitteleva sijoittaja saattaa helposti ihmetellä tilannetta, missä samalla yhtiöllä on pörssissä kaksi eri osakesarjaa, joilla on eri hinnat. Herää kysymys, mistä tämä johtuu ja kumpaa osakesarjaa sijoittajan kannattaisi mieluummin ostaa.
Tässä Sijoituskoulu -artikkelissa pyrimme vastaamaan edellä mainittuihin kysymyksiin, nostamalla esiin esimerkkinä muutaman tunnetun yhtiön, joilla on kaksi osakesarjaa kaupankäynnin kohteena: Kesko, Metsä Board ja Berkshire Hathaway.
Osakesarjojen ominaisuuksia
Osakesarjojen välinen hintaero johtuu pitkälti niiden eroavaisuuksista liittyen äänioikeuteen, osingonjakoon ja likviditeettiin. Osakesarjat tarjoavat yhtiöille joustavuutta omistajarakenteen hallinnassa. Niiden avulla yhtiö voi esimerkiksi:
- Keskittää perustaja- tai ankkuriomistajien äänivallan (äänivaltaiset osakesarjat).
- Kerätä laajempaa sijoittajakuntaa (likvidimmät osakesarjat).
- Erottaa osinko-oikeudet.
Osakesarjoihin liittyvät erot riippuvat siis yhtiön tarpeista. Esimerkkinä Helsingin pörssistä Keskolta ja Metsä Boardilta löytyvät A- ja B-osakesarjat äänioikeuksiin liittyvien erojen vuoksi. Lisähuomiona hissiyhtiö KONEella on kaksi osakesarjaa, joista osingonjaossa B-sarjan osakkeille on maksettava enemmän osinkoa kuin A-sarjan osakkeille. Kuitenkin ainoastaan B-sarjan osakkeet on listattu Nasdaq OMX Helsingissä.
Esimerkkiyhtiöiden osakesarjat
Kesko
A-osake (KESKOA): Oikeuttaa 10 ääneen per osake yhtiökokouksessa.
B-osake (KESKOB): Oikeuttaa 1 ääneen per osake yhtiökokouksessa.
Kesko on hyvä esimerkki siitä, miten kahden osakesarjan avulla palvellaan sekä strategisia omistajia, että yksityissijoittajia. A-osakkeita omistavat niiden korkeamman äänioikeuden tuoman vaikutusmahdollisuuden vuoksi muun muassa institutionaaliset sijoittajat ja erilaiset -yhdistykset, -säätiöt ja kauppiasliitot. Yhtiön likvidimpi B-osake sen sijaan on vahvemmin piensijoittajien suosiossa. Molemmilla osakkeilla on kuitenkin yhtäläiset osinko-oikeudet.
Metsä Board
A-osake (METSA): Oikeuttaa 20 ääneen per osake yhtiökokouksessa.
B-osake (METSB): Oikeuttaa 1 ääneen per osake yhtiökokouksessa.
Metsä Boardin osakerakenne tukee sen emoyhtiötä Metsäliitto Osuuskuntaa, joka omistaa valtaosan A- ja B-osakkeista (n. 51,8 %). A-osakkeiden korkeamman äänimäärän myötä Osuuskunnan äänivalta Metsä Boardissa on peräti 68,9 %. B-osakkeet ovat yksityissijoittajien ja rahastojen suosiossa niiden paremman likviditeetin vuoksi. Molemmilla osakkeilla on yhtäläiset osinko-oikeudet.
Berkshire Hathaway
A-osake (BRK.A): Nimellishintaan maailman ”kalleimpia” osakkeita, nykyiseltä arvoltaan yli 700 000 dollaria kappaleelta. Hintansa puolesta niiden voidaan ajatella olevan suunnattu hyvin varakkaille ja institutionaalisille sijoittajille.
B-osake (BRK.B): Matalamman hinnan vuoksi tavoitettavampi vaihtoehto yksityissijoittajille, jotka haluavat omistaa palan yhtiötä. Yhden B-osakkeen äänivalta on 1:10 000:n A-osakkeen äänivallasta.
Warren Buffet itse on kertonut, ettei A-sarjan osakkeita aiota koskaan splitata. Hän uskoo, että osakkeen korkea hinta houkuttelee sijoittajia, jotka keskittyvät pitkän aikavälin tuottoon lyhyen aikavälin hintavaihtelun sijaan. B-sarjan osakkeet laskettiin ensimmäisen kerran liikkeelle vuonna 1996 A-osakkeen hinnan ollessa noin 30 000 dollaria, kun sijoittajat halusivat ”halvemman” vaihtoehdon sijoittaa yhtiöön.
Mikä osakesarja sopii yksityissijoittajalle?
Useimmille yksityissijoittajille likvidimpi osakesarja on hyödyllisempi. Äänivaltaa suosivat yleensä institutionaaliset sijoittajat, jotka haluavat vaikutusvaltaa yhtiössä. Yksityissijoittajille tämä on harvoin etusijalla varsinkin suuremman kokoluokan yhtiöissä.
Luetuimmat artikkelit




