Komulainen: Riskit kasvavat syksyllä, mutta keskuspankit pitävät laskumarkkinan poissa
1) Länsimaissa Q2-tulokset olivat odotettua parempia, kun yritykset leikkasivat kustannuksia ja liikevaihdon romahdusta ei tullutkaan. Yritysjohtajat luonnollisesti säikähtivät alkukeväästä koronapandemiaa, leikkasivat kustannuksia ja varautuivat kassalla pahimpaan. Nyt on käynyt selväksi, että teknologiayhtiöillä liikevaihdot jatkoivat kasvuaan jopa entistä nopeampana. Myös monilla perinteisillä toimialoilla liikevaihdon romahdusta ei tullutkaan. Kun analyytikot laskivat ennusteitaan koronapandemian aikana, on aika luonnollisesta, että raportoidut Q2-tulokset olivat selvästi odotettua parempia (kuva 1).
Kuva 1: Q2-tuloskausi Yhdysvalloissa
Lähde: FactSet, Inderes.
2) Fed ja EKP jatkaneet elvytystä, mutta taseiden kasvu aiempaa hitaampaa. Fedin ja muiden länsimaisten keskuspankkien kovan elvytyksen avulla yritysten velkakirjojen riskilisät laskivat, konkurssiaaltoa ei tullutkaan ja osakemarkkinat kääntyivät keväällä nousuun. Aivan viime viikkoina taseiden kasvu on jatkunut aiempaa hitaampana (kuva 2). Monet odottavat taseiden kasvun jatkuvan, mutta koronan jälkeisestä ajastahan me emme kukaan tiedä. Pääjohtaja Powellin puhe 27.8. kertonee Fedin ajatuksista lisää.
Kuva 2: Fedin tase
Lähde: Bloomberg, Topdown Charts.
3) Odotettavissa kova talouskasvu Q3:n aikana, mutta tämän jälkeen talouskasvu ja inflaatio kysymysmerkkeinä. Talouksien osin avauduttua talouskasvu tulee olemaan poikkeuksellisen nopeaa Q3:n aikana verrattuna Q2-jaksoon. Lisäksi inflaatio ja varsinkin inflaatio-odotukset ovat piristyneet ja laskeneet reaalikorkoa (kuva 3). Kaikki tämä lupaa hyvä Q3-tuloskaudelle ja on jo nostanut osakekursseja. Miten talouskasvu ja inflaatio kehittyvät Q4-jaksolla ja alkuvuonna 2021 riippuu paljon koronapandemian kehityksestä. Erityisesti saadaanko alkuvuoden 2021 aikana rokote, mikä mahdollistaisi epidemian poistumisen ainakin länsimaista.
Kuva 3: 10v. reaalikorko Yhdysvalloissa
Lähde: St Louis Fed. Harmaalla nykyinen taantuma
4) Seuraavan 12 kuukauden suurin kysymys on, koska koronapandemia häviää ja Fed vähentää elvytystään. Luonnollisesti Fedin kova elvytys, alhainen nimellinen ja reaalinen korkotaso (kuva 3) ovat nostaneet osakekursseja, varsinkin teknologiayhtiöitä, sekä kultaa. Tämä ei jatku loputtomiin.
a) Mikäli koronapandemia jatkuu ja keskuspankit jatkavat elvytystään, teknologiayhtiöt ja kulta jatkavat nousemistaan. Ja jatkavat arvoyhtiöiden voittamista.
b) Mikäli koronavirukseen saataisiin rokote nopeasti, talouskasvu elpyy, inflaatio-odotukset ja nimelliset korot nousevat. Ja sitten viiveellä Fed vähentäisi elvytystään. Jos näin kävisi yllättäen jo nyt syksyllä, kulta ja ne teknologiayhtiöt, joiden arvostus on todella korkealla, laskisivat. Varsinkin kultasijoittajille tulisi tällöin kiire myydä. Samalla kuitenkin monien jälkeen jääneiden yhtiöiden, kuten arvoyhtiöiden ja koronasta pahiten kärsineiden yhtiöiden, osakekurssit palautuisivat. Isot arvostuserot osin tasoittuisivat ja rotaatio toteutuisi (kuva 4).
Kumpi näistä vaihtoehdoista toteutuu seuraavina kuukausina ja koska siirrytään jälkimmäiseen vaihtoehtoon, tulee olemaan lähikuukausien, ehkä jopa seuraavan vuoden suurin kysymys sijoittajille.
Kuva 4: Kasvu- ja arvoyhtiöiden arvostus Yhdysvalloissa
5) Riskit kasvavat syksyä kohti. Yritysveron korotus ja Trumpin arvaamattomuus suurimpina riskeinä. Koronapandemia voi olla negatiivinen tai positiivinen riski. Historiallisesti elo-lokakuu ovat vaikeimpia kuukausia osakemarkkinoille. Varsinkin nyt nopean osakemarkkinoiden nousun ja korkeimpien arvostustasojen jäljiltä on syytä ajatella riskejä aiempaa enemmän (kuva 5). Isossa kuvassa Fed ja muut keskuspankit pitävät kuitenkin likviditeetin kasvussa, konkurssit ja isot osakekurssien laskut poissa. Mutta korjausliikeitä voidaan syksyllä hyvinkin nähdä.
Kuva 5: Osakemarkkinoiden arvostustasot 10v. trendituloksilla
Yhdysvaltain presidentinvaalit voivat luoda epävarmuuden. Erityisesti demokraattien ajama yritysverotuksen nosto voi aiheuttaa laskun osakemarkkinoille, mikäli Biden todella ottaa sen agendalle, tulee valituksi ja toteuttaa. Demokraattien verosuunnitelma laskisi S&P 500 -indeksin yhtiöiden tuloksia arviolta n. 12 %:lla v. 2021 (kuva 6). Toisaalta presidentti Trumpin tappiolla oleminen ja arvaamattomuus voivat johtaa korjausliikkeisiin ennen ja jälkeen vaalien.
Kuva 6: Demokraattien yritysveron noston vaikutus S&P 500-indeksin tuloksiin
Lähde: Goldman Sachs
Tänä syksynä koronapandemia voi olla negatiivinen tai positiivinen riski. Luonnollisesti koronapandemian paheneminen niin, että talouksia jouduttaisiin laittamaan laajasti uudestaan kiinni, aiheuttaisi osakkeiden korjauksen. Toisaalta koronarokotteen yllättävän nopea ilmaantuminen ja käyttöönotto aiheuttaisivat talouskasvu- ja inflaatio-odotusten nousun. Ja näin koronasta kärsineiden yhtiöiden ja arvo-osakkeiden kurssien nousupyrähdyksen.
6) Lopuksi. Käteisen hienoinen lisäys perusteltua, mutta osakkeiden laskumarkkina vaatisi Fedin politiikan muutoksen tai yllättävien isojen riskien realisoitumisen. Syksyä ja Yhdysvaltain presidentinvaaleja kohti voi olla järkevää vähentää riskiä ja lisätä hieman käteistä. Luonnollisesti osakkeita on syytä olla edelleen, kun keskuspankit pitävät korkotason nollassa ja elvytyksen käynnissä. Arvostusten nousun myötä tuotot tulevat maltillistumaan.
Loppuvuotta kohden on syytä etsiä hyviä yhtiöitä, jotka ovat suotta kärsineet koronasta. Ja näin varautua mahdolliseen rokotteeseen ja rotaation osakemarkkinoilla. Konepajat ovat jo nousseet, joten etsisin niitä myös muilta toimialoilta, Suomessa esimerkiksi Terveystalo, Fortum, UPM jne. Lisäksi voi miettiä hienoisia sijoituksia koronasta suoraan kärsiviin yhtiöihin, joilla taseet kunnossa. Suomessa Citycon, Terveystalo, Marimekko, kun Finnair on ehkä liian vaikealta toimialalta.
Pidemmällä aikavälillä seuraavat vuodet ovat edelleen teknologiayhtiöiden. Sijoittajien on syytä opetella teknologiasektorin alatoimialat (ohjelmistot, verkkokauppa, IT-palvelut, alusta/monopoli yhtiöt, maksupalvelut, sisältöpalvelut jne.). Näiden alatoimialojen kysynnän ajurit tulevat vaihtelemaan ja eroamaan, mutta täältä tulevaisuuden voittajayhtiöt edelleen löytyvät.
Suomessa isoja alustayhtiötä ei ole, ja pienemmistä ehkä Qt voi saavuttaa alallaan ison globaalin aseman. IT-palveluyhtiöitä löytyy monia (Gofore, Digia, TietoEvry, Solteq jne.), mutta niiden pitkään jatkuva kasvu on kuitenkin ehkä rajallinen. Peliyhtiöistä Remedy on kyllä menossa hienoon suuntaan. Suosittelenkin katsomaan teknologiayhtiöitä myös esim. Ruotsista ja Yhdysvalloista, joissa kirjo on luonnollisesti laaja. Voi hyvin olla, että nykyisin osta ja pidä -strategia toimii vain teknologia-alalla ja muilla tulevaisuuden kasvualoilla. Kohti normaalimpaa vuotta 2021!
Tuomas Komulainen
040 515 9274
misterkomu@gmail.com
@Doctor_Komu
---
Tuomas Komulaisen aiemmat kirjoitukset:
Komulainen: Fedin merkitys sijoittamisessa (6.7.2020)
Komulainen: Maailmantalous elpymässä ja sykliset yhtiöt hyötyvät – Mitä seuraavaksi? (5.6.2020)
Inderes.fi:ssä julkaistaan jatkossa myös Tuomas Komulaisen näkemyksiä. Komulainen on toiminut yli 20 vuotta osakemarkkinoiden parissa ja työskennellyt muun muassa investointipankissa Venäjällä, ekonomistina Suomen Pankissa sekä strategina Taalerilla. Komulaisen näkemykset eivät edusta Inderesin näkemystä, eikä niitä ole syytä tulkita sijoitussuosituksena.