Komulainen: Maailmantalous elpymässä ja sykliset yhtiöt hyötyvät – Mitä seuraavaksi?
Inderes.fi:ssä julkaistaan jatkossa myös Tuomas Komulaisen näkemyksiä. Komulainen on toiminut yli 20 vuotta osakemarkkinoiden parissa ja työskennellyt muun muassa investointipankissa Venäjällä, ekonomistina Suomen Pankissa sekä strategina Taalerilla. Komulaisen näkemykset eivät edusta Inderesin näkemystä, eikä niitä ole syytä tulkita sijoitussuosituksena.
--
Kirjoitus on julkaistu alun perin 5.6.2020
Maailmantalous elpymässä ja sykliset yhtiöt hyötyvät - Mitä seuraavaksi?
Sijoittajakirje 5.6.2020 - Tuomas Komulainen
1) Osakkeiden nousun taustalla on keskuspankkien toimet ja konkurssiaallon poistuminen. Osakemarkkinat ovat elpyneet nopeasti ja voimakkaasti. Nousun taustalla on erityisesti keskuspankkien voimakkaat velkakirjojen osto-ohjelmat, jotka kohdistuvat myös riskisiin HY-lainoihin (kuva 1). Osakesijoittajat pystyivät katsomaan muutaman hyvin heikon vuosineljänneksen yli ja diskonttaamaan paranevia yritysten tuloksia vuoden toisella puoliskolla ja vuonna 2021. Ymmärrettävää, kunhan ei lähdetä diskonttaamaan liian kovaa talouskasvua pidemmällä aikavälillä.
2) Osakemarkkinat hinnoittelevat nyt maailmantalouden piristymistä - sykliset ja koronasta kärsineet yhtiöt nousussa. Viime viikkoina sykliset yhtiöt kuten konepajat, autoyhtiöt jne. ovat menestyneet muita paremmin. Myös koronasta pahiten kärsivien yhtiöiden (ravintolat, hotellit ja matkailuyhtiöt) osakkeet ovat nousseet ja hinnoittelevat talouksien avautumista. Yhtiöiden kuten Tui, Hilton, Accor, Chipotle, Daimler jne. osakekurssien nousut ovat olleet viimepäivinä rajuja. Samalla defensiiviset ja isot teknologiayhtiöt Yhdysvalloissa ovat menestyneet heikommin.
3) Osakkeet yliostettuja, mutta monissa syklisissä ja koronasta kärsineissä yhtiössä edelleen nousuvaraa. Kovan nousun jäljiltä osakemarkkinat ovat nyt lyhyellä tähtäimellä yliostettuja (S&P 500:n RSI(14) 67, neutraalitaso 50). Monet sykliset yhtiöt ja koronasta kärsivät yhtiöt ovat kuitenkin vieläkin 20-40 % alle helmikuun tasojen. Verrattuna korkeasti arvostettuihin defensiivisiin ja kasvuyhtiöihin alennus on nyt poikkeuksellisen iso; keskimäärin noin 50 % (kuva 2). Näistä on edelleen löydettävissä hyviä yhtiöitä maltillisella arvostuksella, jotka voivat lähikuukausina menestyä defensiivisiä tai isoja jenkkiyhtiötä paremmin. Tätä rotaatiota korostaa monien isojen sijoittajien isot alipainot osakkeissa yleisesti, ja varsinkin syklisissä sekä koronasta kärsivissä yhtiöissä.
4) Talouskasvu voi hetkellisesti olla todella kovaa 2H 2020 ja vuoden 2021 aikana. Aivan kuten terroristihyökkäykset tai luonnonkatastrofit koronapandemia aiheutti rajun, mutta lyhytkestoisen taantuman globaalisti. Tämän jälkeen talouskasvu voi yllättää kaikki positiivisesti 2H 2020 ja 2021 aikana. Kun huomioi kuinka isot raha- ja finanssipoliittiset toimet ovat nyt länsimaissa käynnissä, alkaa ymmärtää tulevan talouskasvun. G7-maiden budjettielvytys 2Q/3Q aikana tulee olemaan noin 6-7 % maiden BKT:stä (kuva 3). Kun tähän lisätään Fed:n taseen kasvu jo nyt n. 3,1 triljoonalla dollarilla (15 % BKT:stä) ja EKP:n 1,4 triljoonan ohjelma (7,5 % BKT:stä) sekä isot valtion takaukset Euroopassa, riskilisien lasku ja yrityslainojen isot uusemissiot Yhdysvalloissa, talouskasvu tulee todennäköisesti olemaan odotuksia kovempaa jo 2H 2020 aikana. Tähän viittaa jo nyt maksukorttidatan ja liikenteen vilkastuminen länsimaissa sekä Kiinassa.
5) Mitä seuraavaksi tapahtuu? Odotan, että seuraavat asiat toteutuvat lähikuukausina:
a) Osakeindeksien nousu rauhoittuu ja RSI:t laskevat neutraaleille tasoille.
b) Heikkojen HY-yhtiöiden riskilisät laskevat edelleen.
c) VIX-indeksi laskee alle 20 tason.
d) Osakemarkkinoilla sykliset, pienet yhtiöt Yhdysvalloissa ja monet koronasta kärsineet yhtiöt kehittyvät muita paremmin.
e) Epävarmempaa, mutta toivottavaa olisi, että Yhdysvalloissa pitkät korot nousisivat ja korkokäyrä jyrkkenisi. Varsinkin todella pitkän Yhdysvaltain 30 vuoden koron pitäisi nousta, jos talouskasvu on kestävästi piristymässä.
6) Pidemmällä aikavälillä tulevaisuus on teknologiayritysten ja Yhdysvaltojen. Koronapandemiasta palautumisen jälkeen talouskasvu tulee olemaan pitkään hidasta, varsinkin Euroopassa. Vuoden 2021 jälkeen Euroopan talouskasvu tulee olemaan pitkään nollan ympärillä jo pelkästään ikääntymisestä johtuen. Näin monien vanhaan aikaan jämähtäneiden ja perinteisten syklisten yhtiöiden tulokset eivät juurikaan kasva. Kasvu tulee olemaan Yhdysvalloissa ja teknologiayhtiöissä. Kiina on kysymysmerkki. Tuleeko yritysten velkaantumisesta iso ongelma? Vai lähteekö talouskasvu Kiinassa teknologiayhtiöiden ja kotimaisen kulutuksen avulla kestävästi kasvamaan? Jälkimmäisessä vaihtoehdossa Tencent, Alibaba ja pienemmät teknologiayhtiöt ovat lähivuosien voittajia.
7) Riskeinä koronan toiset aallot ja Trumpin vaalikampanja. Velkaantuneille yrityksille ja koronasta kärsivillä toimialoille olisi kohtalokasta, mikäli uusi vakava korona-aalto iskisi ja taloudet jouduttaisiin sulkemaan uudelleen. Tällöin HY-lainojen riskilisät nousisivat ja keskuspankeilla voisi olla vaikeuksia pitää konkurssit kurissa.
Toisena riskinä on nähtävissä presidentti Trumpin vaalikampanja ja tarve Kiina-suhteiden tärvelemiseen. Riskinä on, että Kiina vastaa ja kauppasota äityy uudestaan. Tämä olisi kohtalokasta yritysten investoineille ja koronasta elpyvälle maailmantaloudelle. Muutenkin vaalikampanjasta voi tulla yllättävä ja likainen.
8) Lopuksi. Osakemarkkinoiden arvotustasot ovat nyt PE-mittarilla ja 12kk tuloksilla jo korkeahkot Yhdysvalloissa. Mutta jos uskaltaa ajatella 2021-22 tuloksia, arvostustasot ovat maltillisemmat (kuva 4). Ja hyvä muistaa yhdysvaltalaisten teknologiajättien asema ja tulosten kestävyys. Euroopassa ja kehittyvillä markkinoilla arvostustasot ovat edelleen kohtalaisen maltilliset.
Rakenteellisesti salkun pohjalle suosin S&P 500- ja Nasdaq-indeksejä sekä omaa suosikkiani Tecdax-indeksiä Euroopasta. Lähikuukausiksi haen lisätuottoa koronosta kärsineistä yhtiöistä ja syklisisistä yhtiöstä Pohjoismaissa. Nämä pitää sitten joskus muistaa myydäkin.
Pidemmällä aikavälillä kannattaa omistaa yhdysvaltalaisia ja teknologiayhtiöitä globaalisti. Etsin jatkuvasti pienempiä teknologiayhtiötä länsimaissa, joilla on vahva kilpailukyky omalla alallaan. Pitkän ajan kasvutrendit teknologinen murros, vanheneminen ja luksustuotteet luovat jatkossakin tuloskasvuajurit monelle yhtiölle.
Allokaatiomielessä on hyvä muistaa itselle sopiva likvidi käteispaino. Yksittäiset yrityslainat ovat nyt toki houkuttelevia, mutta epälikvidejä riskien realisoituessa. Valtiolainoille lähikuukaudet voivat olla hyvinkin tappiollisia.
Ei ole seksikästä olla optimistinen, mutta useimmiten se kannattaa, kun Fed on samalla laidalla.
Tuomas Komulainen
040 515 9274
misterkomu@gmail.com
@Doctor_Komu
---
Kuva 1: HY -lainojen riskilisät Yhdysvalloissa ja Euroopassa
Lähde: Bloomberg
Kuva 2: Arvostuserot Yhdysvalloissa
Lähde: Topdown Charts
Kuva 3: Valtioiden elvytystoimet koronaepidemiaan
Lähde: Inderes
Kuva 4: Yhdysvaltalaisten osakkeiden arvostus
Lähde: Topdown Charts