Wall Streetin arvostustasoihin verrattuna Eurooppakin näyttää nyt houkuttelevalta
Tämä vuosi tulee olemaan Wall Streetille härän vuosi. S&P 500 -indeksi on noussut vuoden alusta lähes 27 % ja Nasdaq Composite 31 %. Euroopassa ei meno ole ollut yhtä kovaa: Stoxx 600 -indeksi on noussut 11 % ja Helsingissä mennään edelleen miinuksella. Monilla keskustelupalstoilla keskeinen kysymys on viime aikoina kuulunut: Kuinka kauan Wall Streetin voittokulku voi jatkua?
Arvostustasoja vertaillessakin USA-erot tulevat selvästi esiin. TS Lombardin keräämien tietojen mukaan S&P 500:n P/E on noussut lukemaan 22,5 joulukuun 2022 tasolta 17,3. Euroopan osakemarkkinalla valuaatioissa on sen sijaan nähty pienempi muutos 13,1:een kahden vuoden takaiselta tasolta 12,2. Eurooppa ei kuitenkaan ole yksin Wall Streetin perässä, vaan arvostustasoerot näkyvät laajemminkin maailmalla: esimerkiksi ero MSCI Maailma ex US indeksin ja S&P 500:n välillä on noussut korkeimmaksi koskaan, 9 %:iin. Ero on kasvanut käsi kädessä vahvistuneen dollarin kanssa (ks. kuvio alla).
Kuvio. S&P 500 ja EuroStoxx forward P/E. Lähde: TS Lombard.
Kuvio. S&P 500 vs. MSCI World ex US, P/E-erot. Lähde: TS Lombard.
Luonnollisesti Euroopan yllä on nyt roppakaupalla riskejä heikosta Kiinasta tuontitulleihin, ja ne vaikuttavat negatiivisesti viennistä riippuvaisiin yhtiöihin, kun taas Yhdysvalloissa suuri kotimarkkina antaa suojaa ulkopuolisilta uhilta. Nämä riskit ovat kuitenkin jo pitkälti mukana osakkeiden hinnoissa, päätellään TS Lombardilla. Jos ne eivät toteudu kokonaan tai osittain, ehkä vuorossa voi todella olla eurooppalaisosakkeiden vuosi 2025.
Kuvio. Taloudet eri suhdannesyklissä. Lähde: TS Lombard.
Helpolla Eurooppa ei kuitenkaan tule eroa Wall Streetiin kuromaan pienemmäksi. Vaikka moni maa maailmassa on päässyt vaihtamaan elpymisvaihteelta kiihtyvään talouskasvuun, euroalueella talouksien erot ovat edelleen suuria ja talousyllätykset kääntyneet jälleen negatiivisiksi. Rahapolitiikasta on odotettavissa vetoapua taloudelle laskevien korkojen muodossa: korkoennusteet ovat euroalueella edelleen hieman laskeneet, kun Yhdysvalloissa on nähty liikehdintää ylöspäin. Nyt korkojen odotetaan jo painuvan alle kahden prosentin, mihin heikko suhdanne ja talouden uhat antavatkin aihetta. Talouskasvu kuitenkin edellyttää myös luottamuksen laaja-alaista elpymistä, jotta kotitalouksien eurot lähtevät aidosti kiertoon ja yritykset uskaltavat investoida. Sitä ei yksin keskuspankki saa aikaiseksi, mutta odotuksetkin ovat jo matalalla.