Mikä on Enterprise Value eli EV? Entä EV/EBIT ja EV/EBITDA?
Inderes Sijoituskoulu jatkaa sijoitustermistön murskaamista ymmärrettävään muotoon. Olemme aiemmin käsitelleet mm. P/E-lukua, P/B-lukua ja viisi sijoittamisen tunnuslukua. Tällä kertaa aiheena on Enterprise Value eli EV, suomeksi yritysarvo tai velaton arvo. Kyseessä on yksinkertainen, plus ja miinuslaskua vaativa luku, jolla kuitenkin sijoittaja pystyy kätevästi erottelemaan jyviä akanoista. Samainen teksti on selitettynä myös videolla.
EV ottaa yksinkertaisesti huomioon myös yhtiön velat ja kassan. Kaikki asuntoja katsoneet ihmiset ovat varmasti törmänneet ilmoituksiin myyntihinnasta ja velattomasta myyntihinnasta. Tuo velaton myyntihinta on kuitenkin se, mikä oikeasti asunnonostajaa kiinnostaa.
Sama pörssiyritysten kanssa. Kun sijoittaja selaa pörssiuutisia, hän törmää todennäköisesti yhtiön markkina-arvoon, joka lasketaan yksinkertaisesti osakkeiden lukumäärä x osakekurssi. Se vastaa pelkästään ”myyntihintaa” eikä velatonta hintaa. Siten osakesijoittajankin on hyvä ymmärtää osakkeenkin ”velaton hinta”.
EV lasketaan yksinkertaistettuna seuraavasti
yrityksen markkina-arvo + korolliset velat – likvidit varat (käteinen, lyhytaikaiset sijoitukset)
Otetaan yksinkertainen esimerkki (esimerkki myös videolla). Kuvitellaan kaksi yritystä A ja B, joiden kummankin markkina-arvo on 10 miljoonaa euroa. Kumpikin tekee miljoona euroa nettotulosta. Sijoittaja laskee, että 10 meur / 1 meur = 10x eli molempien P/E-luku on 10. Ne vaikuttavat siis yhtä edullisilta. Tässä tilanteessa on hyvä vilkaista myös EV:tä.
Oletetaan, että yrityksellä A on käteistä kassassa 5 miljoonaa euroa ja yrityksellä B on rahoitusvelkaa 5 miljoonaa euroa sekä käteistä 5 miljoonaa euroa eli nettona 0 miljoonaa euroa.
Täten yrityksen ”A” EV on
10 meur - 5 meur = 5 meur
ja yrityksen ”B” EV on
10 meur + 5 meur – 5 meur = 10 meur
Tosiasiassa yritys A onkin huomattavasti huokeampi pörssissä kuin yritys B, koska sillä on iso kassa, jota P/E-luku ei huomioinut. EV:n vertaaminen antaakin paljon paremman kuvan yrityksistä, joilla on paljon velkaa tai vastaavasti iso nettokassa. EV:tä voi ajatella myös niin, että jos joku ostaisi pörssistä koko yrityksen pois itselleen, olisi EV tämä todellinen oston hinta.
Käteviä tunnuslukuja, joita voi EV:n kanssa käyttää ovat esimerkiksi usein Inderesin analyyseissa vilisevät EV/EBIT (Earnings before interest and taxes eli tulos ennen veroja ja velkojen korkoja, lyhyemmin suomeksi liikevoitto) ja EV/EBITDA (earnings before interest, taxes, depreciation and amortization eli tulos ennen veroja, velkojen korkoja, poistoja ja arvonalentumisia, lyhyemmin suomeksi käyttökate). Sijoittajan tulee kuitenkin myös ymmärtää, miten tulkita tunnuslukuja. Tähän auttavat analyysiraportit. Analyytikot käsittelevät tunnuslukuja analyysiraporteissaan ja peilaavat niitä esimerkiksi vertailuyhtiöihin. Inderes Osakevertailussa voi myös selata yhtiöitä näiden tunnuslukujen perusteella täällä.