Viisi sijoittamisen tunnuslukua ROE ROI Gearing Omavaraisuusaste EBIT
Yleisöpyynnöstä tässä Inderes Sijoituskoulun tekstissä käydään läpi viisi sijoittajien tunnuslukua, jotka löytyvät myös Inderes osakevertailussa osiossa Tunnusluvut. Miten lasketaan omavaraisuusaste, gearing%, ROE, ROI ja Ebit%?
Miten lasketaan omavaraisuusaste?
Yrityksen omavaraisuusaste kuvaa, kuinka vakaalla pohjalla yrityksen talous on ja kuinka suuri osa taseesta kuuluu omistajille. Tunnusluku lasketaan
Oma pääoma / (taseen loppusumma –saadut ennakot).
Esimerkiksi vuoden 2016 tilinpäätöksessä hissiteknologiayhtiö KONE:ella oma pääoma (lyhyesti varat miinus kaikki vastuut) oli 2,976 miljardia euroa, koko taseen loppusumma 7,951 miljardia euroa ja saadut ennakkomaksut 1,977 miljardia euroa, eli asiakkaat maksavat etukäteen tilauksista KONE:elle. Täten omavaraisuusaste oli vuoden 2016 lopussa 2,976 / (7,951–1,977) = 46,8%. Läheskään kaikilla yhtiöillä ei merkittäviä ennakkomaksuja ole, joten tunnusluku on yleensä suoraviivaisesti laskettavissa omapääoma / taseen loppusumma.
Ei ole yksiselitteistä vastausta siihen, mikä omavaraisuusaste on hyvä tai huono. Lähtökohtaisesti nyrkkisääntönä yli 40 % on hyvä omavaraisuusaste eikä yhtiö ainakaan heti huomenna ole kaatumassa ja alle 30 % on huono.
Osakevertailussa voi nähdä, että kirjoitushetkellä Inderesin seuraamien yhtiöiden omavaraisuusasteet (ennustetut 2017 luvut) ovat alimmillaan 16 % Eforen tapauksessa ja korkein Bittiumilla jolla omavaraisuusaste on peräti 85 %. Omavaraisuusaste ei kuitenkaan kerro mitään esimerkiksi takaisinmaksettavien korollisten velkojen määrästä.
Miten lasketaan Gearing %?
Gearing % kuvaa yrityksen velkaantumisastetta eli velkojen suhdetta omaan pääomaan. Tunnusluku lasketaan
Korolliset nettovelat / oma pääoma.
Nettovelka saadaan vähentämällä pitkistä ja lyhyistä korollisista lainoista kassavarat, pankkisaamiset sekä arvopaperit. Esimerkiksi taas KONE:en tapauksessa yhtiön ilmoittamat nettovelat olivat vuoden 2016 tilinpäätöksessä –1,688 miljardia euroa (huom. miinus, KONE on nettovelaton yhtiö) joten –1,688 / 2,796 (oma pääoma) = –60,4 %.
Gearing % on kätevä tunnusluku, kun halutaan tietää, paljonko korollisia velkoja on suhteessa omaan pääomaan.
Taas raakana nyrkkisääntönä voi sanoa, että negatiivinen gearing kertoo vahvasta taloudellisesta asemasta ja yli 100 % gearing kertoo, että yrityksellä on enemmän velkoja kuin omaa pääomaa. Esimerkiksi Inderesin osakevertailussa kirjoitushetkellä (ennustetut vuoden 2017 luvut) vaikeuksissa kamppailevan Tecnotreen gearing on 245 % ja vastaavasti vasta listautuneen ja vahvataseisen Fondian –110 %.
Miten lasketaan ROE %?
ROE, eli oman pääoman tuotto, kuvaa kuinka paljon yhtiö saa liiketoiminnastaan tuottoa omalle pääomalleen. Oman pääoman tuotto lasketaan
Nettotulos / Oma pääoma.
Jälleen KONE:en tapauksessa luku olisi vuoden 2016 nettotulos 1,023 miljardia euroa / 2,796 miljardia euroa (oma pääoma) = 36,6 %. Yleensä laskelmassa käytetään oman pääoman keskiarvoa vuoden ajalta, jolloin raportoitu lukema vuodelta 2016 oli 38,1 %.
Inderesin Osakevertailussa korkein ROE löytyy kirjoitushetkellä Revenio Groupilta (2017e 45 %) ja matalin positiivinen ROE Stockmannilta (2017e 1 %). Laatuyhtiön merkkinä voi pitää pitkässä juoksussa yli 15 % tuottoa omalle pääomalle.
ROE ei ole siinä mielessä täydellinen mittari, että velkavivutetut yritykset voivat näyttää hetkellisesti tuottavan korkeaa ROE:ta, vaikka tosiasiassa taustalla on oman pääoman pienuus. Siksi mittaria on hyvä katsoa pidemmällä, useamman vuoden aikavälillä ja katsoa samalla esimerkiksi gearingia.
Miten lasketaan ROI %?
ROI tarkoittaa sijoitetun pääoman tuottoa ja on ROE:n ohella hyödyllinen mittari yrityksen kyvylle käyttää varojaan fiksusti. Tunnusluku lasketaan
(Nettotulos + rahoituskulut + verot) / keskimääräinen sijoitettu pääoma (=oma pääoma plus korolliset velat).
KONE:ella ROI oli vuonna 2016 47 %. Inderesin Osakevertailussa 2017e korkein ennustettu ROI on Revenio Groupilla 57 % ja matalin positiviinen Bittiumilla 0 %.
Miten lasketaan EBIT%?
EBIT %, myös EBIT-marginaali, tarkoittaa tuloksen ennen korkomenoja ja veroja (earnings before interest and taxes) suhdetta liikevaihtoon. Tunnusluku lasketaan
EBIT / Liikevaihto.
KONE:en tapauksessa lukema oli vuodelta 2016 1,293 miljardia euroa / 8784 miljardia euroa = 14,7 %.
Onko sinulla murheita ja huolia jota haluaisit Inderes Sijoituskoulussa käsiteltävän? Laita Inderes Q&A:ssa kysymys Inderes Sijoituskoululle niin katsotaan voimmeko vastata.