IT-palvelusektori: Vuonna 2023 tervettä tuloskasvua kiikarissa epävarmassa ympäristössä
Kysyntään liittyvästä epävarmuudesta huolimatta odotamme IT-palvelusektorin orgaanisen kasvun jatkuvan terveellä pohjalla sekä yrityskauppojen tukevan selvästi kasvua. Kannattavuuden osalta odotamme parannusta verrattuna vuoteen 2022, mutta emme odota sen nousevan vielä vuosien 2020-2021 huipputasoille koko sektorin mittakaavassa.
Kasvu jatkuu terveellä pohjalla
IT-palvelusektorin asiakaskysyntään kohdistuu pitkästä aikaa enemmän epävarmuutta mentäessä uuteen vuoteen. Useat sektorin yhtiöistä kommentoivat selkeästi aikaisempaa varovaisemmin kysyntänäkymiä Q3’22:n yhteydessä. Tämä epävarmuus koskee erityisesti yksityisen sektorin asiakkaita, jotka kärsivät voimakkaammin korkeasta inflaatiosta. Julkisella sektorilla yhtiöt eivät juuri odota muutoksia asiakaskysynnässä ensi vuonna. Julkisesta sektorista onkin muodostunut hyvin houkutteleva, vakaa, terve ja kasvava markkina. Laajentuminen vahvemmin julkiselle sektorille on prioriteettilistalla korkealla monien yhtiöiden kohdalla, jotka ovat aiemmin toimineet vahvasti yksityisellä sektorilla. Hintakilpailu on paikoin kovempaa julkisella sektorilla, mutta sitä kompensoivat vakaat, ennustettavat ja pitkät sopimukset. Hieman pidemmän aikavälin kysyntäfundamentit ovat näkemyksemme mukaan kuitenkin ennallaan ja antavat hyvät edellytykset terveelle markkinakasvulle koko 2020-luvulla.
Ennustamme IT-palveluyhtiöiden kasvavan orgaanisesti 7,0 % (mediaani ja keskimäärin 9,3 %) ja yritysjärjestelyt huomioiden 12,2 % (mediaani ja keskimäärin 14,8 %). Orgaaninen kasvuennuste on selkeästi vuoden 2022 ennusteen alle (mediaani 11,0 %, keskiarvo 14,9 %), jolloin orgaaninen kasvu ylittikin selkeästi odotuksemme. Orgaaniset kasvuennusteet perustuvat pääosin jo tehtyihin rekrytointeihin, mikä parantaa luottamusta niiden toteutumiseen tai ylittymiseen. Vaikka tänä vuonna myös asiakaskysyntä voi toimia aikaisempaa vahvemmin kasvun pullonkaulana, mikäli asiakasyritykset vähentävät kehityshankkeitaan. Yritysjärjestelyt ovat keskeisiä strategiassa lähes kaikilla yrityksillä ja viime vuonna toteutetut transaktiot nostavat kokonaiskasvuennusteemme jo 15 %:iin. Talouden yleinen epävarmuus todennäköisesti rajoittaa jonkin verran yritysjärjestelyaktiviteettia, mutta uskomme järjestelyjen jatkuvan. Yrityskauppamarkkinan arvostustasot ovat näkemyksemme ja sektorilta kuultujen kommenttien mukaan laskeneet järkevämmille tasoille, ja olosuhteet omistaja-arvoa luoville yritysostoille ovat mielestämme jälleen hedelmällisemmät.
Odotamme kannattavuuden kohentuvan viime vuodesta, mutta jäävän alle huippuvuosien
Odotamme pääosin liikearvo- ja PPA-poistoista oikaistun mediaani EBIT-%:n nousevan 7,5 %:iin vuonna 2023 (2022e: mediaani 7,0 %). Huom. mukana olevat yhtiöt eivät ole täysin vertailukelpoisia aikaisempiin katsauksiimme, mutta kaikki tässä katsauksessa käytetyt luvut ovat vertailukelpoisia aikaisempiin vuosiin. Ennusteemme mukaan viime vuonna koko sektorilla nähtiin melko selkeä pudotus kannattavuudessa verrattuna vuosiin 2020 ja 2021 (oik. EBIT 8,8 %). Osittain tämä johtui nähdäksemme joidenkin koronasäästöjen poistumisesta (matkustus, tapahtumat yms.), mutta laajemmin yhtiökohtaisista haasteista, jotka ovat pääosin korjattavissa jo melko lyhyellä aikavälillä. IT-palvelusektorin yhtiöiden pitäisi näkemyksemme mukaan pystyä ”normaalina” vuonna ilman haasteita noin 10 %:n kannattavuuteen, kun sektorin tähdet pystyvät noin 15 %:n oikaistuun EBIT-%:iin.
Tänä vuonna kannattavuutta rajoittaa tutusti palkkainflaatio. Odotamme palkankorotuksien olevan edelleen korkeita, mutta palkkainflaation toisen merkittävän komponentin, vaihtuvuuden, odotamme sen sijaan laskevan verrattuna viime vuosiin. Uskomme yleisen talouden epävarmuuden tekevän työpaikan vaihdosta vähemmän houkuttelevaa, mikä hillitsee kokonaisuudessa palkkainflaatiota. Tämän dynamiikan myötä odotamme palkkainflaation pysyvän korkeana, mutta emme odota sen kiihtymistä. Vaihtuvuus laski viime vuonna sektorin tasolla koronan jälkeisen piikin jälkeen, mutta pysyi kuitenkin edelleen melko korkeana suuremmalla osalla sektorin yhtiöistä. Osaajamarkkinan odotamme pysyvän kuitenkin kireänä, jonka arvioimme jatkuvan normaalitilana vielä pitkään. Yhtiöiden rekrytointivauhti pysyi ripeänä vuonna 2022 ja arvioimme laskutusasteissa olevan jonkin verran nousuvaraa yleisesti, mikä tukee yhdessä hitaamman rekrytointivauhdin kanssa kannattavuusparannusta sektorin tasolla.
Nostoja vuodelle 2023
- Asiakashintojen kehitys. Historiallisesti asiakashintojen nostaminen on ollut haaste sektorilla. Nykyisessä inflaatioympäristössä yhtiöt ovat kuitenkin kommentoineet orastavan positiivisesti asiakashintojen nostamisesta. Julkisella sektorilla hintojen korotukset perustuvat yleensä ennalta määrättyihin korotuspykäliin (esimerkiksi Gofore on saanut hyvin kompensoitua palkkainflaatiota hintojen korotuksilla vuonna 2022), mutta yksityisellä sektorilla on yleisesti enemmän neuvotteluvaraa. Otanta on kuitenkin edelleen liian pieni laajemman sektorinäkemyksen ottamiseksi.
- Alihankinnan käyttö. Viime vuosina alihankintaverkostojen rakentaminen on noussut käytännössä sektorin kaikkien yritysten työpöydälle kireässä osaajamarkkinassa. Ne yhtiöt, joilla ei aikaisemmin ollut laajaa alihankintaverkostoa ovat pyrkineet rakentamaan niitä ripeästi. Näemme tämän trendin jatkuvan Suomessa ja ulkomailla. Yhtiöt pyrkivät myös tasapainottamaan riskejä käyttämällä alihankintaa järkevästi, kun asiakaskysyntään kohdistuu enemmän epävarmuutta.
- Kansainvälistyminen. Suurin osa sektorin yhtiöistä tähyää ulkomaille asiakasrintamalla, mutta erityisesti työntekijämarkkinoilla. Koronakriisi aiheutti sen, että yritykset oppivat pois ajattelusta, jonka mukaan IT-konsulttien tulisi olla jatkuvasti paikan päällä asiakasyrityksissä. Tämä on myös osin mahdollistanut laajemmin myös ulkomaisen ”near-shore” -työvoiman hyödyntämisen maissa, joissa työvoiman kustannus on matalampi. Nopea palkkainflaatio halvemman työvoiman maissa on kuitenkin siirtänyt kilpailua yhä enemmän painottumaan siihen suuntaan, kenellä on tarjota parhaat tekijät eikä vain halvimmat resurssit.
- Yritysjärjestelyt. Yritysostot ovat lähes kaikkien seuraamiemme yhtiöiden strategian keskiössä ja uskomme järjestelyiden jatkuvan vuonna 2023. Talouden yleinen epävarmuus todennäköisesti rajoittaa jonkin verran yritysjärjestelyaktiviteettia, mutta samanaikaisesti arvostustasot ovat yleisesti laskeneet, mikä tekee järjestelyistä houkuttelevimpia seuraamillemme yhtiöille, koska ne ovat pääasiassa ostajapuolella.
- Tietoturva pysyy pinnalla. Tietoturva on noussut viime vuosina tasaisesti tärkeämmäksi ja enemmän tosissaan otettavaksi panostusalueeksi yrityksissä. Venäjän hyökkäys Ukrainaan toi kuitenkin tietoturvan yritysten päättäjien huulille aivan uudella tavalla. Sektorin kommenttien sekä näkemyksemme mukaan tietoturva on saavuttamassa pysyvästi merkittävämmän roolin yritysten IT-budjeteissa, vaikkakin se on yhä kohtuullisen pieni palanen budjeteista. Tämä on näkynyt esimerkiksi Nixun hyvässä tilausaktiviteetissa.
- Tekoälybuumi. Tekoälyn kehitys nousi taas kaikkien huulille vuoden 2022 lopulla uusien sovellusten kuten erittäin kehittyneen chatbotin ChatGPT:n ja kuvageneraattorisovellusten myötä. Samaan aikaan yhä useammat yritysohjelmistot hyödyntävät enemmän ja enemmän tekoälyä. Tekoäly on jo pitkään ollut kuuma osaamisalue, mutta nyt vaikuttaa siltä, että tekoälyosaaminen tulee olemaan kovassa kysynnässä sekä myös mahdollinen kilpailuedun lähde niille yhtiöille, joilla on vahvat tekoälykyvykkyydet.
Sisäänkirjautuminen vaadittu
Tämä sisältö on näkyvissä vain sisäänkirjautuneille käyttäjille