Laskuviikko takana, visaa höylätään jälleen USA:n taloudessa
Viime viikko oli Yhdysvaltain pörsseissä laskuviikko, ja Euroopassa kehitys oli heikointa kahteen kuukauteen. Federal Reserven korkopäätös aiheutti ensin positiivisen reaktion osakemarkkinalla, mutta ilo kääntyi kyyneleiksi loppuviikossa osakeindeksien kääntyessä jälleen laskuun. Korkojen nopea nousu Yhdysvalloissa ja ripeästi kasvavat kustannukset ovat nyt tosiasioita, ja niiden lisäksi vaakakupissa painavat talous- ja tuloskasvuodotukset, joissa usein amerikkalaiskuluttaja on keskiössä.
Yhdysvaltain työmarkkina jatkaa kiristymistään
Yhdysvaltain työmarkkina kehitys jatkuu kireänä, käy ilmi perjantaina julkaistuista työllisyysluvuista. Uusien työpaikkojen määrä kasvoi 428 000:lla ja työttömyysaste pysyi maaliskuun lukemissa 3,6 %:ssa. Työvoimaan osallistuminen hieman laski, mikä oli osaltaan negatiivinen signaali osallistumisasteen nousua haikailevalle Federal Reservelle, sillä se voi lisätä palkkapaineita lähikuukausina työvoiman tarjonnan ollessa kiven alla. Huhtikuussa palkkakehityksessä ei tapahtunut merkittäviä muutoksia ja kk-tasolla palkkojen nousu jopa hieman hidastui maaliskuusta (+0,3 %, vs. +0,4 %, vuodentakaisesta +5,5 %).
Lähde: Bloomberg
Palkkojen nousu ovat kiihtyvän inflaation aikaan hyväksi kuluttajalle, mutta yrityksille se lisää kustannuspaineita. Amerikkalaiskotitalouksien pärjääminen nopeasti nousevien hintojen ympäristössä on ollut yksi epävarmuuden lähteistä, mutta ainakin viimeisimmät luvut näyttävät kulutuksen pitäneen pintansa, visan voimalla tosin. Kulutusluottojen määrä nimittäin nousi maaliskuussa ennätysvauhtia ja lähes tuplaten konsensusennusteet. Luottojen kokonaismäärä kasvoi 52,4 miljardiin dollariin edellisestä kuusta, mikä annualisoituna tarkoittaa 14 %:n kasvua. Selvää kasvua oli nähtävissä paitsi korttiluotoissa, myös auto- ja opintolainoissa. Kulutusluottojen kasvu maaliskuussa oli huimaa, mutta suuremmassa kuvassa kasvu näyttää lähinnä paluulta 2010-luvun trendille. Kasvu kertoo kuluttajakysynnän kasvusta inflatorisessa ympäristössä, mutta antaa mielestäni viitteitä myös siitä, että koronapandemian aikana kasaantuneet säästöt olisivat ehtymässä ja keskimäärin amerikkalainen nojaa jälleen yhä enemmän velkaan kulutuksen lähteenä.
Lähde: Bloomberg
EKP havahtui unestaan
Selkeä käänne markkinalla on sekin, että EKP:n päättäjät ovat havahtuneet nousseisiin inflaatiolukuihin, ja puheet heinäkuun koronnostosta ovat voimistuneet. Reutersin mukaan EKP:n neuvoston jäsen ja Itävallan keskuspankin pääjohtaja Robert Holzmann olisi jo kolmen koronnoston kannalla kuluvana vuonna, jotta keskuspankin talletuskorko saataisiin positiiviseksi (nyt -0,5 %). Näyttää siltä, että aika keskuspankin tiimalasissa alkaa loppua, ja Federal Reserven karkaaminen korkopolitiikassa lisää painetta EKP:lle mm. heikentyneen euron muodossa. Nimittäin siinä missä heikentynyt yhteisvaluutan kurssi parantaa suhteellista hintakilpailukykyä, samalla se lisää nousupaineita tuontihintoihin. EKP ei kuitenkaan lähde Federal Reserven kannoille koronnostoissa, ja Ukrainan sota lisää varmasti varovaisuutta rahapolitiikassa. Yhdysvaltojen kolmen prosentin korkotaso tarkoittaisi nykyisessä inflaatioympäristössä euroalueella korkeintaan prosentin ohjauskorkoa. Suunta on kuitenkin ylöspäin täälläkin.