Historia toistaa itseään Bullero 2.0 -strategiassa
Päivitin omaa sijoitusstrategiaani lokakuussa 2020 ja kirjoitin siitä jorinat. Suosittelen lukemaan tuon tekstin, koska tässä kirjoituksessa rakennan tarinani noiden ajatuksien päälle. Yksinkertaistettuna leikkisesti Bullero 2.0 -nimetyn uudistuksen voisi kuitenkin tiivistää seuraavasti: allokoi osa pääomista kansainvälisiin huippuyhtiöihin välittämättä liikaa niiden korkeista arvostuksista. Globaalit voittajat olivat tuolloin pääosin teknologiaosakkeita, joiden arvostukset saavuttivat huippunsa alkuvuonna 2021. Strategiauudistukseni osui siis mainiosti huipuille tulevaisuuden teknovoittajia etsiessäni. Historia toistaa itseään, aloitinhan sijoittamisen aikoinaan teknokuplan huipulla vuosituhannen vaihteessa.
Ajoituksen suhteen olenkin edelleen lyömätön mestari, vaikkei tämä arvostuksien romahdus täytenä yllätyksenä tullut eikä se ole aiheuttanut salkkuuni oleellista tuhoa. Strategian muut osat, ja oma kyvyttömyys maksaa hurjimpia arvostuksia, estivät suuremman tuhon. Silti Bullero 2.0 -strategian ensimmäinen noin 18 kuukautta on ollut surkeaa räpistelyä, eli strategia on ollut täysin nimensä arvoinen. Epäilen kuitenkin, että historia toistaa itseään myös siinä mielessä, että seuraavat 20 vuotta ovat merkittävästi parempia. Teknokupla-aloituksen jälkeen olen kuitenkin pärjännyt alkuperäisellä strategiallani oikein mukavasti osakemarkkinoilla.
Tässä jorinassa on tarkoitus avata hieman tapahtunutta, pureskella Bullero 2.0 -strategiaa ja erityisesti sen päivitystarpeita. Sijoitusstrategiaa ei kirjata kiveen, mutta muutokset siihen tehdään rationaalisesti pohtien eikä paniikissa osakemarkkinoiden pohjilla. Tarkoituksena on tarkastella, miten olen onnistunut strategiaa noudattamaan, minkälaisia tuloksia se on toistaiseksi tuottanut ja miltä tulevaisuus tällä hetkellä näyttää.
Mukana on myös muutamia valikoituja osakepoimintoja, onnistumisia ja huteja tasapuolisesti. Paljastan kuitenkin edelleen rajallisesti ”nimiä”, koska toivon kaikkien tekevän omaa tutkimusta. Toki noiden mokien jälkeen todennäköisyys siitä, että minua peesataan sokeasti, on merkittävästi pienentynyt. Oman tekemisen analysointi on tärkeää sijoittajille, jotka haluavat kehittyä. Itse ruodin omia tunarointeja julkisesti, jotta muut voivat oppia virheistäni. Toisaalta on tärkeää muistaa, että sinun sijoitusstrategiasi täytyy soveltua juuri sinulle. Ajatuksia voi varastaa, mutta psyykettä ei voi kopioida.
Lyhyt kertaus Bullero 2.0 -kansainvälistymisstrategiasta
Kerrataan ensin sijoitusstrategian kansainvälisen kulman ohjenuorat, jotka avasin tarkemmin aiemmissa jorinoissa. Tämän jälkeen voimme tarkastella, olenko yleensäkään onnistunut noudattamaan strategiaani. Ohjenuorat olivat tiivistetysti seuraavat:
- Sijoita yhtiöihin, jotka menestyvät erinomaisesti omalla toimialallaan
- Osta vain laadukkaita yhtiöitä
- Osta yhtiöitä erittäin pitkäjänteisesti
- Älä anna korkean arvostustason sulkea mahdollisuuksia
- Osta usein, mutta vähän kerralla
- Myy lähtökohtaisesti vain, jos fundamentit heikkenevät
- Hajauta huolettomasti, jos kohteita löytyy
- Vältä ohimenevää hypeä
- Rahastoja tai indeksejä voi hyvin lisätä mausteeksi
Näitä ohjeita noudattaen minulla oli tarkoitus hankkia hiljalleen omistuksia globaaleissa voittajissa, joilla on vahva kilpailuetu ja erinomaiset pitkän aikavälin näkymät – mielellään vielä kohtuulliseen hintaan. Vaikka ajoitus oli suorastaan katastrofaalinen, mielestäni viitekehys sijoitusstrategian uudelle osalle on edelleen järkevä. Minulle strategian ydin käy edelleen järkeen ja on mielestäni myös suhteellisen hyvin perusteltu. Pitkällä aikavälillä uskon sen edelleen tuottavan hyviä tuloksia.
Ensimmäinen sijoitus oli hyvä osuma
Ensimmäinen sijoitukseni tässä strategiassa on myös tällä hetkellä Bullero 2.0 -salkkuosuuden suurin sijoitus. Se oli Alphabet, jota kutsun kuitenkin perinteisemmin Googleksi. Tässä vaiheessa olin fokusoitunut noudattamaan strategiaani ja kävin läpi aiemman listan. Google on oman toimialansa ylivoimainen ykkönen ja kultastandardi. Nykyään tuota toimialaa on toki vaikea määrittää, mutta ydin on timanttisen kova ja yhtiön kilpailuetu on poikkeuksellisen vahva. Yhtiön laatua ei voine myöskään kukaan kiistää, vaikka yhtiö on myös epäonnistunut usein ja tehokkaasti. Googlen pitkän aikavälin näkymä on edelleen erinomainen, vaikka voimakas kasvu nykyisestä kokoluokasta vaatiikin jo uudenlaisia onnistumisia. Merkittävänä riskinä näen oikeastaan vain big tech -regulaation, mutta Google ei mielestäni ole ainakaan ensimmäinen uhri tässäkään skenaariossa.
Googlen arvostustaso ei ollut myöskään ongelmallinen. Vuoden 2021 lopulla P/E oli noin 24x, mikä oli hyvinkin kohtuullinen ja jälkeenpäin katsottuna suoranainen arvosijoitus yhtiölle vaisulla tulostasolla. Houkuttelevuutta lisäsi edelleen se, että yhtiön kasvuhankkeet (”other bets”) söivät tulosta, mutta ainakin osa näistä oli mielestäni erittäin mielenkiintoisia. Potentiaalia on siis edelleen, vaikka yhtiö onkin jo älyttömän suuri (markkina-arvo nyt noin 1770 miljardia dollaria).
Tämä oli siis helppo ostos, ja osakkeista on ollut myös helppo pitää kiinni. Fundamentit ovat olleet koko ajan erittäin hyvässä kunnossa, eikä osake ole mielestäni missään vaiheessa ollut kuplassa. Ainoa virhe tässä valinnassa on ollut se, että strategiani mukaisesti ostin vain vähän kerralla – mutten usein, kuten olisi pitänyt (olen ostanut Googlea nyt kolme kertaa). Näin ollen voimakkaasta kurssinoususta huolimatta Googlen osuus koko salkussani on edelleen erittäin pieni, vaikkakin merkittävä osuus koko Bullero 2.0 -osuudesta vahvan kurssinousun ansiosta. Tässä vaiheessa matala kokonaispaino voi olla myös hyvä asia, kun teknologiaosakkeet ovat yleisesti paineessa. Silti olisin voinut jättää monet hölmöilyt tekemättä ja ostanut niilläkin rahoilla enemmän Googlea.
Vaikka lasken Googlen Bullero 2.0 -sijoitusstrategian onnistumiseksi, on silmiinpistävää, että tämän sijoituksen olisin hyvin voinut tehdä ilmankin strategiamuutosta. Google olisi sopinut hyvin myös perinteiseen sijoitusstrategiaani, kuten myös Bulleroon päätyneet Microsoft ja Otis. Strategiamuutoksen kiitokseksi voidaan kuitenkin sanoa se, että tässä strategiassa ”sain luvan” ostaa yhtiötä pieniä siivuja ilman huonoa omatuntoa normaalia heikommasta pohjatyöstä. Perinteisessä suhteellisen keskitetyssä salkussani ostot olisivat siis voineet jäädä tekemättä.
Kalliita verovähennyksiä
Tutuista ja turvallisista valinnoista siirryin hakemaan vauhtia ja vaarallisia tilanteita ”nousevista” huippuyhtiöistä, jotka tuntuivat olevan lennossa tuolloin. Cathie Wood ja ARK-sijoitusrahasto olivat vielä Bullero 2.0:n alkuajoilla matkalla kuuhun, ja Woodstockit suorastaan kakkasivat kultaa – vaikka harvat niistä tekivät tulosta. Nyt tietysti tiedämme, että ARK-osakkeiden arvostukset saavuttivat kliimaksin helmikuussa 2021 ja aloittivat romahduksen kesällä 2021. Mutta silloin kun aloitin strategiaa, ARKin omistukset olivat varsin luonnollinen paikka aloittaa nousevien tähtien metsästys. Etsin seuraavaa Teslaa tai Applea sen sijaan, että olisin ostanut näitä. Tämä oli osittain myös tarkoituksena, mutta silti ajauduin heti alkuvaiheessa vaaralliselle miinakentälle. Suosituimmat tarinat ovat aina vaarallisia.
Strategian tarkoituksenakin oli kuitenkin laajentaa omaa mukavuusaluetta, koska minä olen aina ollut huono ostamaan ”kalliita” osakkeita. Kyllä, tämä oli tuolloin heikkous. Nyt strategiaan oli kirjattu ”Älä anna korkean arvostustason sulkea mahdollisuuksia”. Hyvä ajatus sinänsä, koska korkea arvostustaso ei välttämättä tee sijoituksesta huonoa. Toiset yhtiöt ovat aidosti niin erinomaisia tai niin loistavassa positiossa kasvavalla alalla, että niistä kannattaa maksaa erittäin korkea arvostus. Silti vaatimustason täytyy olla todella korkea, jotta voimme siirtyä EV/S-maailmaan.
Kävin läpi käytännössä kaikki Cathie Woodin ARK Innovation ETF:n suurimmat omistukset pintapuolisesti. Näitä ovat tällä hetkellä Tesla, Roku, Teladoc, Zoom, Coinbase, Block (aik. Square), Exact, Unity, Twilio ja Spotify. Näistä vain Tesla on ollut viimeisen vuoden aikana järkevä sijoitus, joten siihen en tietenkään sijoittanut. Ihan purematta en ARKin tarinoita onneksi niellyt. Esimerkiksi Rokun hienoutta en ymmärrä vieläkään. Zoomin kilpailuetu vaikutti kyseenalaiselta, kysyntä osin ohimenevältä ja osake kuplalta. Twilion arvostus ei avautunut. Jonkinlaista järkeä siis oli, mutta jotain piti silti tehdä. Lähdinkin hakemaan kokemuksia ja tulevia verovähennyksiä Square- ja Unity -akselilta. Listan ulkopuolelta kärräsin turskaa Fiverrin osakkeesta. Siinä uskon edelleen jossain määrin tarinaan, mutta en tiedä, miten onnistuin selvinpäin perustelemaan EV/S 50x arvostusta. Noh, arvostuksen ei pitänyt antaa estää mahdollisuuksia.
EV/S-maailmassa käytännössä kaikki sijoitukset ovat epäonnistuneet viime vuosina, eikä omat sijoitukseni ole poikkeuksia. Kaikki edellä mainitut on myyty, vaikka se vaikeaksi strategiassa tehtiinkin – pitihän minun ostaa vain pitkäaikaisia voittajia. Unityn kohdalla fundamentit lähtivät kehittymään odotuksiani heikommin, mikä teki irtautumisen helpoksi. Squaren kohdalla luvut olivat periaatteessa ok, mutta lopulta totesin, etten oikeastaan ymmärrä edes yhtiön strategiaa. Fiverrin kohdalla myynti oli oikeasti veroteknisesti järkevä, enkä keksinyt enää syytä ostaa osaketta takaisin tämän jälkeen. Sinänsä hauskaa oli, että tiesin ostohetkellä yhtiöiden olevan älyttömän kalliita. Sijoitusstrategiani kuitenkin painosti minua tekemään ”ostoja usein”, jolloin tulee paine löytää mahdollisuuksia. Sieltäkin, missä niitä ei ollut.
Romahdus avaa uusia mahdollisuuksia
Viime syksyyn mennessä oli jo minullekin selvää, että kuumien kasvuosakkeiden hinnoitteluympäristössä on voimakasta muutospainetta. Suuntakin oli selvillä, ja se oli alas. Vaikka minulla oli tuossa vaiheessa salkussa selkeitä kärsijöitä, suhtauduin laskuun tulevaisuuden netto-ostajan innostuksella. Jälkeenpäin tietysti liian suurella innostuksella, ja esimerkiksi Shopify-puukko meni suoraan kädestä läpi. Ensimmäinen osto onkin rajusti tappiolla, mutta olen ostanut strategian mukaisesti lisää. Jos olen onnistunut arvioimaan Shopifyn tulevaisuuden menestyksen suunnilleen oikein, pitkällä aikavälillä sijoituksesta tulee tuottoisa. Jos en, mikä on hyvin mahdollista, tulee tästäkin joskus verovähennyksiä. Tulevaisuus näyttää.
EV/S-maailman kuumat tähdet hinnoitellaan nyt 50-70 % suhteellisen tuoreita huippuja alemmaksi. Huvittavaa on, etteivät useat näistä osakkeista ole vieläkään perinteisillä mittareilla edullisia. Tämä kertoo hyvin sen, millaisessa ympäristössä lähdin metsästämään teknotähtiä. Sentimentti on tehnyt monissa yhtiöissä täyskäännöksen. Bullero 2.0 -strategian kannalta tämä on erinomainen asia, ja nykyisen markkinaympäristön jatkuessa uskon 10 %:n salkkuosuuden olevan hyvinkin realistinen vuoden 2022 lopussa. Tuottoja en rohkenisi kuitenkaan lyhyellä aikavälillä odottaa, vaan tässä suhteessa katseet kannattaa mielestäni edelleen virittää 3-5 vuoden päähän vahvojen yhtiöiden fundamenttien ottaessa arvostuksia kiinni. Mutta jos jollekin oli vielä epäselvää, ajoitus ei ole leipälajini. Siinä pelissä nääntyisin.
Silti aidosti mielenkiintoisia mahdollisuuksia on nyt tarjolla, eikä arvostuksissa tarvitse enää katsoa viiden vuoden päähän. Sopii minun luonteelleni huomattavasti paremmin kuin vuoden 2021 innostus.
Strategian korjaussarja
Rajallisista vahingoista huolimatta Bullero 2.0 -strategiassa on ollut erittäin suuria puutteita. Osin ne ovat olleet toteutuksessa, osin strategian suunnittelussa. Tärkeimmät opetukset ovat mielestäni seuraavat:
1. Jos markkinat eivät tarjoa mahdollisuuksia, älä tee mitään
Kirjoitin alkuperäisessä strategiassani ”Osta usein, mutta vähän kerralla”. Koska sijoitusstrategia oli kompromissi osakepoiminnan ja indeksisäästämisen välillä, tarkoituksena oli ostaa osakkeita enemmän tai vähemmän markkinatilanteesta huolimatta kuukausittain tai useammin. Tähän oli sinänsä järkevät perustelut, jotka voit lukea täältä, mutta samalla se painosti minua löytämään sijoituskohteita kaiken aikaa. Alkuvuonna 2021 järkeviä sijoituskohteita ei löytynyt, ja sitten tein osin vastentahtoisesti sijoituksia älyttömillä arvostuksilla. Se nyt oli vaan tyhmää.
Strategia olisi ollut edelleen toteutuskelpoinen, jos toteutus olisi ollut timanttia. Mutta se ei ollut, eikä varmaan koskaan tule olemaan. Tämän takia näkisin, että tämä enemmänkin altistaa minut kuukausittaiselle räiskinnälle yhtiöihin, joita en ole ehtinyt tutkia ja joihin en oikein usko itsekään.
Lisäksi on erittäin tärkeää huomioida, ettei tämä ole minulle luontainen tapa toimia. Mirko Hurmerinnalle on käsittääkseni täysin luontevaa säästää jatkuvasti erinäisiin osakkeisiin, mutta minulle luontevaa on enemmänkin odottaa mahdollisuuksia ja toimia kärsivällisesti. Sen takia olen päättänyt haudata ajatuksen ”indeksisijoittamisesta” osakkeisiin. Sen sijaan olen aloittanut pienimuotoisen automaattisen indeksisijoittamisen ja teen toisaalta omat osakepoimintani jatkossa myös kansainvälisille markkinoille perinteisempään tyyliin. Opportunisesti ja enemmän keskitetysti.
2. Jos et ole tehnyt pohjatyötä kunnolla, sinulla ei ole kykyä toimia oikein kurssiliikkeessä
Edellinen kohta heijastuu vahvasti myös tähän vanhaan viisauteen, joka on jälleen todistettu konkreettisesti. Koska olin räiskinyt pieniä positioita heikosti tutkimiini kohteisiin, minulla oli vaikea päättää niiden kohtaloa osakkeiden noustessa tai laskiessa voimakkaasti. Pitäisikö esimerkiksi voimakkaassa laskussa ostaa lisää, kun nyt osakkeet ovat halvempia, vai pitäisikö myöntää virhe ja poistua paikalta. "Failing to prepare is preparing to fail."
Tämä on helppoa silloin, kun olet tehnyt pohjatyön kunnolla: sinulla on selkeä ajatus yhtiön arvosta, siihen vaikuttavista tekijöistä sekä riskeistä. Jos riskejä realisoituu tai ajureita poistuu, on helppo myydä myös tappiolla. Mutta kun koko ostopäätös on perustunut enemmän tai vähemmän mutuiluun pitkän aikavälin mahdollisesta kehityksestä, lyhyen tähtäimen heiluntaa ja fundamentaalista muutosta on vaikea erottaa. Tämän takia on parempi keskittää sijoituksia pienempään määrään yhtiöitä, joista voit olla oikeasti perillä. Muuten luotat liikaa tuuriin.
3. Virheet pitää myöntää ja korjata
Ehkä selkein oppi tästä kokemuksesta on, että virheet pitää korjata mahdollisimman nopeasti. Vaikka strategiassasi lukisi ”Myy lähtökohtaisesti vain, jos fundamentit heikkenevät” ei sinun kannata jäädä odottelemaan fundamenttien heikentymistä, jos käytännössä tiedät jo tehneesi virheen ostohetkellä. Kun olet maksanut osakkeesta aivan liian paljon ja markkina tulee järkiinsä, kannattaa tulla järkiinsä ennen markkinoita.
Joissain tapauksissa myynnit onnistuivat varsin hyvin, kun olin kuitenkin muodostanut selkeän käsityksen arvostuksen vaatimasta tuloskasvusta tai huomasin tehneeni rehellisen virheen. Esimerkiksi Alibabasta otin mukavat tappiot surutta syliin, kun totesin kantavani myös Kiinan valtion toimintaan liittyvää riskiä, mitä en ollut aiemmin ottanut vakavissani. Ongelmia tuli enemmänkin, kun myös pidemmän aikavälin strateginen suunta oli enemmän tai vähemmän hämyinen. Silloinkin on yleensä parempi poistua paikalta. Parhailla yhtiöillä on yleensä myös selkeä strategia, jonka ymmärtäminen ei vaadi ihmeitä.
Virheet ovat hyviä, jos niistä oppii. Mutta samojen virheiden toistaminen ei ole hyväksyttävää.
Uudistetun Bullero 2.0 -sijoitusstrategian ohjenuorat
Tässä on esitetty vanhat sijoitusstrategian ohjenuorat, niistä tehdyt uudet versiot sekä strategiasta poistetut. Useissa on lisäksi omia kommentteja näihin liittyen.
1. Sijoita yhtiöihin, jotka menestyvät erinomaisesti omalla toimialallaan (ennallaan)
Kansainvälisen sijoittamisen ydinajatuksia on minulle se, että pääsen mukaan maailman parhaiden yhtiöiden kehitykseen. Näitä ei välitettävästi Helsingin pörssissä kovin montaa ole, ja epäilen vahvasti, että kuilu voittajien ja häviäjien välillä tulee edelleen kasvamaan. Tämän takia rajaan suoraan pois kansainväliset sijoitukset yhtiöihin, jotka ovat heikkoja tai vaikeuksissa. En näe mitään syytä, miksi lähtisin spekuloimaan mahdollisilla käännetarinoilla ulkomailla, jossa minulla ei lähtökohtaisesti ole informaatioetua. Lisäksi on hyvä huomioida, että tämä on rajaava ehto. Kaikkiin huippuyhtiöihin ei edelleenkään tarvitse sijoittaa, mutta yhtiön täytyy olla tulevaisuuden voittajia ainakin omalla sektorillaan.
Huomautus: Käy edelleen järkeen ja tuo lisäksi hajautusta.
2. Osta vain laadukkaita yhtiöitä (ennallaan)
Tämä osittain toistaa edellistä, mutta lisätään kuitenkin selvyyden vuoksi. Tarkkoja universaaleja laatumääritelmiä minulla ei ole, mutta tiivistäisin asian näin: yhtiön täytyy olla jossain merkittävässä asiassa selvästi kilpailijoita parempi, mikä antaa yhtiölle selkeän kilpailuedun. Mielellään tämä kilpailuetu on kestävä ja parhaassa tapauksessa se vahvistuu yhtiön kasvaessa. Mielellään kilpailuetu on jotenkin konkreettisesti todistettavissa sekä osoitettavissa ja seurattavissa relevanteilla luvuilla, jolloin virhearvioiden todennäköisyys pienenee.
Lähtökohtaisesti nämä yhtiöt joko kasvavat todella voimakkaasti tai ovat jo markkinajohtajia sekä erittäin kannattavia. Pääoman tuottoluvut ovat korkeita, tai niiden voidaan erittäin hyvin perustellusti olettaa olevan korkeita kasvun myötä. Taloudellinen menestys todistaa mielestäni hyvin laadun sijoittajan näkökulmasta, mutta voittavalla yhtiöllä voi olla esimerkiksi ylivertainen tuote, verkostohyötyjä tai erittäin houkutteleva positio poikkeuksellisen vahvasti kasvavalla toimialalla. Samalla on syytä välttää yhtiöitä, joiden menestykselle et pysty määrittämään selkeää syytä. Silloin kilpailuetu ei välttämättä ole kestävä.
Huomautus: Kursivoitua kohtaa olen rikkonut huonolla menestyksellä.
3. Osta yhtiöitä erittäin pitkäjänteisesti (ennallaan)
Lähtökohtaisesti muita sijoittajia pidempi perspektiivi on nykymarkkinoilla selkeä etu. Pitkäjännitteiset sijoittajat ovat voineet istua voittavissa junissa myös yliarvostuksen ja toisaalta merkittävien kuoppien aikaan voineet jopa lisätä omistustaan. Erinomaisien yhtiöiden kilpailuetu vain vahvistuu ajan kuluessa, koska aika on aina niiden puolella (ja keskikertaisen yhtiön vihollinen). Lähtökohtaisesti kansainvälisissä sijoituksissani pyrin siis hankkimaan yhtiöitä, jotka todennäköisesti ovat selvästi vahvempia 5–10 vuoden päästä. Vuosikymmenen päähän ennustaminen on toki aika lailla toivotonta, ja olen valmis olemaan myös täysin väärässä monissa arvioissani. Mutta tiivistetty ohje itselleni: unohda lyhytaikaiset spekuloinnit ja keskity isoon kuvaan.
Huomautus: Tässä kohdassa olen epäonnistunut EV/S-maailmassa. Nyt pitää olla varovainen, ettei sijoitushorisonttini lyhene karhumarkkinassa.
4. Älä anna korkean arvostustason sulkea mahdollisuuksia (ennallaan)
Parhaat sijoitukset tehdään kiistämättä silloin, kun huippuyhtiötä ostetaan edullisella tai vähintäänkin kohtuullisella arvostuksella. Silloin saadaan hyöty sekä tuloskasvusta että arvostuskertoimien noususta. Tämä on ollut sijoitusstrategiasi ytimessä ja pysyy siellä Suomessa, mutta kansainvälisissä sijoituksissa keskitytään ensisijaisesti laatuun. Kun haetaan johtavia yhtiöitä nyt ja tulevaisuudessa, ne ovat yleensä kalliita. Valmistaudu siis kääntämään katsetta horisonttiin, kun tarkastelet näiden yhtiöiden arvostustasoja. On sinänsä positiivista, että tämä on oman perusluonteesi vastaista, koska korrelaatio muiden sijoituksiesi kanssa on todennäköisesti ainakin hieman pienempi.
Samalla on kuitenkin pakko mainita, että rajat ne ovat arvostuksessakin. Jos et pysty perustelemaan arvostusta yrityksistä huolimatta, siirry seuraavaan kohteeseen ja palaa asiaan myöhemmin. Kaikissa tarinoissa ei ole pakko olla mukana. Eikä mielellään yhdessäkään kuplassa.
Huomautus: Ajatus on edelleen järkevä, mutta toteutus on ollut paikoin surkea. Ja olen ollut mukana myös kuplissa.
5. Osta usein, mutta vähän kerralla (vanha)
Koska tämä sijoitusstrategia on omalla tavallaan kompromissi osakepoiminnan ja indeksisäästämisen välillä, tarkoituksena on ostaa osakkeita enemmän tai vähemmän markkinatilanteesta huolimatta kuukausittain tai useammin. Yksittäisen sijoituksen kokoluokka on väkisin pieni, mikä on positiivinen asia – et halua ottaa liikaa näkemystä nykyisestä arvostuksesta etkä pyri hakemaan optimaalista ajoitusta. Vuosikymmenen aikana ehtii tapahtua useita nousuja ja laskuja, ja pienet positiot salkussasi toimivat samalla tehokkaana seurantalistana. Pidä kertasijoituksen kokoluokka kuitenkin siinä mielessä järkevänä, ettei osakevälittäjäsi ole ainoa sijoitusstrategiasta hyötyvä osapuoli.
Lisäksi on hyvä huomauttaa, että tämän strategian sisällä merkittäviä keskittymiä on syytä välttää. Yksittäisen osakkeen paino täytyy pitää suhteellisen pienenä, sillä muuten otat liikaa yhtiöriskiä kohteesta, jota et välttämättä tunne niin hyvin. Tarvittaessa voit toki siirtää täältä position ydinportfolioon, mutta tässä tapauksessa sinun täytyy tehdä omat Due Diligence -prosessi entiseen malliin. Samalla on kuitenkin vain positiivista, jos pienestä positiosta kasvaa merkittävä osakekurssin moninkertaistumisen kautta.
5. Osta harkiten ja ajallisesti hajauttaen (uudistettu)
Ole erittäin kriittinen ostojen kanssa, koska ostat osakkeita erittäin pitkällä horisontilla ja myyntikynnys on korkea. Hajauta ostot ajallisesti niin, ettet kannata merkittävää riskiä ajoituksesi onnistumisesta. Jätä kokonaan passiivinen kuukausisäästäminen indekseille, ja tee osakepoimintoja pelkästään markkinoiden tarjotessa siihen järkeviä mahdollisuuksia. Pidä yksittäisien yhtiöiden painot strategiassa maltillisina, ellei luottamuksesi ole erityisen vahva tai markkinat tarjoa poikkeuksellisen hyvää riski/tuotto-suhdetta. Älä kuitenkaan hajauta liikaa, jotta yhtiömäärä pysyy hallittavana.
Huomautus: Aiempi ohjenuora aiheutti turhaa painetta ostaa, vaikka hyviä tilaisuuksia ei ollut.
6. Myy lähtökohtaisesti vain, jos fundamentit heikkenevät (vanha)
Koska horisonttisi on äärimmäisen pitkä, voittajista kannattaa lähtökohtaisesti pitää kiinni myös silloin, kun ne näyttävät voimakkaasti yliarvostetuilta. Toisin sanoen myy ainoastaan, jos yhtiö tippuu pois ”tulevaisuuden voittajat” -kategoriasta fundamenttien tai tulevaisuuden ajurien heiketessä. Myymiseen liittyy siis lähtökohtaisesti todella korkea kynnys, vaikka korkeuksiin arvostettuja osakkeita ei toki osteta lisää salkkuun. Pidemmällä aikavälillä painot laskevat ja salkku tasapainottuu, kun salkkuun virtaa hiljalleen uutta pääomaa. Tämä toki sisältää oletuksen, että strategia on todettu pitkällä aikavälillä toimivaksi ja siihen on järkevää allokoida uusia pääomia.
6. Myy jos laatimasi sijoitustarina osoittautuu virheelliseksi (uudistettu)
Koska horisonttisi on äärimmäisen pitkä, voittajista kannattaa lähtökohtaisesti pitää kiinni yhtiöiden pysyessä ”tulevaisuuden voittajat” -kategoriassa ja tarinoiden edetessä odotuksien mukaisesti. Mahdolliset virheet on kuitenkin myönnettävä ja korjattava, vaikka tämä tarkoittaisi myyntiä seuraavana päivänä. Helpointa tietysti olisi, kun et tekisi virheitä, ja olisit tarkka ostojen kanssa. Muuten myymiseen liittyy korkea kynnys, vaikka korkeuksiin arvostettuja osakkeita ei osteta lisää salkkuun. Pidemmällä aikavälillä painot laskevat ja salkku tasapainottuu, kun salkkuun virtaa hiljalleen uutta pääomaa.
Huomautus: Aiempi ohjenuora oletti virheellisesti, että tietäisin mitä olen tekemässä.
7. Hajauta huolettomasti, jos kohteita löytyy (poistettu)
Koska tämä sijoitusstrategia on osittain kompromissi osakepoiminnan ja indeksisäästämisen välillä, älä murehdi salkun tämän osan rivimäärän kasvamista. Jos ydinsalkussasi on rivejä normaalisti 10-15 kpl, tässä osiossa voi olla rivejä hyvin vaikkapa 30-50. Tämä on osittain jopa pakollinen kehitys edellä mainittujen ohjenuorien takia (ei suuria keskittymiä), ja toteuttaa hyvin kansainvälistä hajautusta mitä tällä haetaan. Jokaista sijoituskohdetta ei tarvitse vahtia niin tarkkaan, kun hajautus on laajempi.
Muista kuitenkin pitää laatukriteereistä kiinni – niistä ei tingitä, vaikka jotain yhtiötä olisi niin hauska omistaa. Suurimpana rajoitteena toimiikin oikeastaan laadukkaiden ja edes siedettävän hintaisten yhtiöiden määrä. Jos niitä löydät 50, sitä voidaan pitää jo varsin kovana saavutuksena. Aikaa se ainakin vaatii.
Huomautus: Tässä järkevää oli lähinnä laatukriteereistä kiinnipitäminen. Otsikkotasolla ollut tuhoisa minulle, ja osasyy tyhmään rönsyilyyn. Koko osio poistetaan uudistuksen yhteydessä.
7. Vältä ohimenevää hypeä (ennallaan pl. numerointi)
Koska tässä salkussa on löyhemmät kriteerit kuin normaaleissa sijoituksissani, on vaarana ostaa salkkuun tulikuumia, muodikkaita sijoitustarinoita milloin miltäkin toimialalta. Näistä voi saada satumaisia tuottoja, mutta tämän strategian keskipisteessä ovat kuitenkin yhtiöt, joilla kestävyyttä (”longevity”). Et halua omistaa juuri nyt kuumaa mutta lopulta ohimenevää huumaa seuraavaa vuosikymmentä, joten vältä sektoreita, joiden näkymät perustuvat vielä liikaa arvauksille tulevaisuudesta. Poikkeuksia voi olla, jos oikeasti tiedät mitä teet. Mutta sitä sopii epäillä, jos lähdet tutustumaan kokonaan uusille alueille.
Tulikuumilla toimialoilla (kuten vety juuri nyt) on yleensä toimialan kehittyessä edessä pudotuspelit, jolloin voittajien ja niiden arvostustasojen arviointi on ainakin helpompaa kuin alkuvaiheessa. Mahdollisien kurssirakettien houkuttelevuudesta huolimatta keskity yhtiöihin, jotka ovat selkeimpiä tulevaisuuden voittajia, toimivat lähtökohtaisesti tulorahoituksella ja luovat omistaja-arvoa. Erityisesti ulkopuolisen rahoituksen varassa olevien yhtiön ostaminen vaatii edelleen kunnollisen analyysin, vaikka tulevaisuuden visioissa yhtiö vaikuttaisi valloittavan maailman ensi vuonna. Jatkuviin osakeanteihin osallistuminen voi olla kalteva polku suurempaan tappioon.
Ostamalla todistettuja menestyjiä tuotto-odotuksesi on lähtökohtaisesti matalampi, mutta vältät todennäköisemmin ostot kuplien huipuilla, joita ruokkivat villit visiot eivätkä faktat. Näin taklaat yhden todennäköisimmistä sudenkuopista tälle strategialle. Toki myös tämän hetken menestyjien kohdalla täytyy varmistaa, ettei niiden liiketoimintaa voi helposti disruptoida tulevaisuudessa.
Huomautus: Hienosti ennakoin potentiaaliani hölmöilyihin. Olisi ollut hyvä kerrata useammin.
8. Rahastoja tai indeksejä voi hyvin lisätä mausteeksi (poistetaan)
Voit sijoittaa myös ulkomaille sijoittaviin rahastoihin tai osakeindekseihin. Niitä voidaan käsitellä yksittäisenä osakesijoituksena tai ne voivat olla oma kokonaisuutensa. Tällä hetkellä minun selvästi suurin kansainvälinen sijoitukseni on Pyn Elite-rahasto, mutta tämä on käytännössä kokonaan erillään osakesijoituksistani. Vietnamin osakemarkkinoilla uskon Petri Deryngin taitoihin huomattavasti enemmän kuin omaan osakepoimintaani tai tähän strategiaan. Jos vastaavia mahdollisuuksia löytyy, voin hyvin harkita myös muita rahastoja erityisesti kehittyvillä markkinoilla, joissa oma kilpailuetuni voi olla enemmänkin kilpailuhaitta. Myös indeksirahastot näille markkinoille ovat mahdollisia, jos sopivia löytyy.
Huomautus: Poistetaan, koska rahastosijoitukset tai indeksisijoitukset eivät liity jatkossa tähän strategiaan. Edelleen ainoa rahastosijoitus on Pyn Elite, joka on oma lukunsa kansainvälisissä sijoituksissa. Lisäksi olen aloittanut pienimuotoisen indeksisäästämisen, joka on myös erillinen muista sijoituksista.
*******
Kaikesta huolimatta olen suhteellisen tyytyväinen Bullero 2.0 -strategiaan. Tämän päivityksen jälkeen on varmaan syytä puhua versiosta 2.1, jossa pahimmat bugit on poistettu. Virheitä on tullut tehtyä paljon, mutta se ei ollut minulle yllätys. Oleellisempaa on, että olen oppinut jälleen uutta. Ehkä jopa kehittynyt sijoittajana, mutta ainakin olen saanut arvokkaita kertausopintoja sijoittajaurani alkuajoilta.
Riskinä tehdyissä muutoksissa selvästi on, että olisin tehnyt ne väärillä perusteilla. Markkinatilanteen muutos tai sijoitustoiminnon tuotot ensimmäisen 18 kuukauden aikana eivät tietenkään ole järkevä syy tehdä muutoksia pitkän aikavälin suunnitelmiin. Vaarana on siis se, että tekisin nyt muutoksia sen perusteella, mikä olisi toiminut edellisen 18 kuukauden aikana, muttei toimi tulevaisuudessa. Uskon kuitenkin aidosti, että uudistunut strategia sopii minulle paremmin. Sijoitusstrategia vaatii myös luottamusta sen toimintaan, ja minulla on luottamusta näihin muutoksiin myös pitkällä aikavälillä. Toivottavasti ne heijastuvat myös tuottoihin kaukana tulevaisuudessa.
Tähän edelleen raakaan sijoitusstrategiaan aion allokoida lisää pääomia tänä vuonna. Alkuperäisen tarkoituksen mukaisesti oletan, että sen paino kasvaisi noin 10 %:n siivuksi osakesalkustani. Käynnissä on edelleen hiljalleen etenevä evoluutio, ei revoluutio. Jos homma tuntuu toimivan, voidaan osuutta nostaa salkun kasvaessa. Tämä riippuu myös Helsingin pörssin tarjoamista mahdollisuuksista.
Tämän strategian tuleva menestys on minulle edelleen arvoitus. Odotan kuitenkin mielenkiinnolla uusia opetuksia, mitä markkinat tarjoavat minulle.
Onnea tarvitaan edelleen,
Juha
PS. Tehkää oma, itselle sopiva sijoitussuunnitelma. Mielellään paljon parempi kuin tämä kyhäelmä.