Sukellus neutraalin koron alapuolelle kasvattaa suosiotaan EKP:ssa
Noin kuukausi sitten se alkoi, nimittäin EKP:n päättäjien huhuilut alle neutraalin, eli elvyttävän puolelle, menevästä korkotasosta. Keskustelun alkuunpanijana oli pieni, mutta lehtitietojen mukaan kasvava joukko päätöksentekijöitä, jotka haluaisivat ottaa huomioon myös negatiiviset hintariskit – toisin sanoen, miten keskuspankki toimii deflatorisessa ympäristössä.
Tämä keskustelu on nyt yltynyt. Viimeisimpänä Italian keskuspankin pääjohtaja Fabio Pannetta toi Reutersin mukaan esiin sitä, että keskuspankin pitäisi selvemmin kertoa laskeneista inflaatioriskeistä ja laskea korot tasolle joka elvyttää. Pannetta myös tähdensi, että vielä ollaan kaukana neutraalista korkotasosta, jossa rahapolitiikka ei ole kiristävää eikä elvyttävää. Uutinen on jatkona alkuviikosta julkaistuille näkemyksille, joiden mukaan EKP:n päättäjät ovat enemmän huolissaan mahdollisten Valkoisen talon kauppatullien vaikutuksesta talouskasvuun kuin inflaatioon. Riskit ovat nyt selkeästi kallellaan talouskasvuun hintojen sijaan.
Neutraali korko, tuo näkymätön norsu rahapolitiikan posliinikaupassa, on siis jälleen nostanut suosiotaan. Se rytisee esiin lähes jokaisessa keskuspankin lehdistötilaisuudessa ja nykyään myös rahapolitiikkauutisissa ja on yksi keskuspankkiteorian kulmakivistä, mutta kukaan ei tiedä, millä tasolla sen kuuluisi olla. Neutraali korko on siis täysin teoreettinen käsite, ja keskuspankkiirit itsekin Christine Lagardea myöten ovat myöntäneet, etteivät tiedä, mikä on oikea neutraali korkotaso. IMF:n ennusteissa se on Reutersin mukaan 2,5 %:ssa, EKP:n omissa ennusteissa hieman 2 %:n yläpuolella ja markkinahinnoittelun mukaisesti hieman alle 2 %:n (Bloombergin estimaatti kuviossa alla). Vaihtelu neutraalin koron ympärillä on siis suurta ja siksi siihen on luultavasti myös helppo vedota.
Lähde: Bloomberg
Joulukuun korkokokouksessa EKP:lta odotetaan jälleen yhtä 25 korkopisteen laskua kohti neutraalia korkotasoa. Markkinaodotuksissa ensi vuodelle odottaisi vielä tukku laskuja, joiden päätteeksi talletuskorko todella painuisi hieman alle neutraalin koron, eli tasolle 1,75-2,0 % nykyennustein.