Vaihteleva viikko takana, ostopäälliköillä ikävistä ikävin marraskuu
Viime viikko oli Euroopan ja Yhdysvaltain osakemarkkinalla vaihteleva. Yhdysvalloissa ja laajemmin Euroopassa noustiin, mutta Helsingin pörssissä raahauduttiin läpi marraskuun viikon kuin Miljoonasateen kappaleessa konsanaan. Tässä vaiheessa lienee syytä aloittaa veikkaukset siitä, ehtiikö Helsingin pörssi kehitys positiiviselle puolelle tänä vuonna, kun aikaa on hieman yli kuukausi.
Perjantaina viikon huonoista uutisista vastasivat euroalueen ostopäälliköt, jotka olivat USA:n vaalituloksen jälkeen entistä alakuloisempia. Teollisuuden lukemat jatkuivat heikkoina merkiten aktiviteetin laskua, mutta nyt palvelualojenkin tunnelmat muuttuivat synkiksi ja aktiviteetti supistui (lukema 49,2). Heikkojen lukujen taustalla on paitsi vaimeampi kysyntäympäristö, myös lasku uusissa tilauksissa. Lasku keskittyi kuitenkin kahteen suurmaahan, eli Saksaan ja Ranskaan, ja muualla euroalueella oltiin vielä kasvutunnelmissa. Lisäksi täytyy muistaa, että ostopäällikköindeksit ovat kerättyjä mielipiteitä kultakin kuukaudelta. Nyt nähty vaalitulos voi aiheuttaa ylireagointia poliittisiin uhkiin ja siksi luoda negatiivisuusharhaa lukuihin. Siksi on syytä seurata tarkkaan myös ”kovaa dataa”, eli toteutuneita lukuja. Talousyllätykset tuoreet luvut painoivat jälleen negatiivisen puolelle euroalueella, kun Yhdysvallat ja Kiina ovat jatkaneet positiivisten yllätysten parissa.
Euroopan keskuspankin tehtävää koronlaskujen jatkamisessa ostopäällikkölukemat eivät radikaalisti helpota, sillä vaakakupissa painavat myös nousseet palkkapaineet. Euroalueen palkkojen kasvu on ollut jo tovin vahvempaa kuin Yhdysvalloissa, ja Q3:lla kasvu oli 4,5 %, ja kuten alla olevasta TS Lombardin kuviosta on nähtävissä, neuvoteltujen palkkojen kasvu jatkui voimakkaana myös lokakuussa. Huomionarvioista on, että kasvu on pitkälti Saksan ajamaa, joten vaimean kysyntätilanteen lisäksi yrityksillä on huolena kasvavat kustannuspaineet palkkojen vuoksi. Palkkadata on varmasti huomattu myös EKP:ssa ja se antaa keskuspankin inflaatiohaukoille lisää ääntä ja pitää 50 korkopisteen laskut poissa pöydältä. 25 korkopisteen laskuilla kuitenkin jatkettaneen joulukuussakin.
Lähde: TS Lombard