Matka pohjoiseen, osa 6: Maailma kuohuu – miltä näyttää IPO-matka?
Tämä on kuudes osa blogisarjassa, jossa seurataan Witted Megacorp Oy:n matkaa, kun se selvittää mahdollisuutta listautua NASDAQin First North -markkinapaikalle. Tarina kerrotaan toimitusjohtaja Harri Siepin näkökulmasta.
Ei mennyt niinkuin Strömsössä. Tuli pari kierrepalloa meidänkin matkaan, joista viimeisimmät kolmisen viikkoa sitten. Harvoin kai tällaiset pitkät projektit menevät ongelmitta, mutta kukapa olisi vuosi sitten voinut uskoa, että kärsimme vielä merkittävästi pandemiasta ja Euroopassa on sota. Markkinat sahaa, inflaatio ja koronnostot riepottelevat pörssiä ja vieläpä samaan aikaan, kun me aloitimme institutionaalisten sijoittajien tapaamiskierrostamme. Niin, minä en ainakaan olisi uskonut, jos joku olisi tämän vuosi sitten kertonut.
Minulle tuo sodan alkaminen tuli todellisena järkytyksenä. Kun avasin aamulla uutiset karjaisin: "Ei voi olla totta." Aikamoinen sulattelu siinä oli, mutta paikalleen ei voi kuitenkaan jäädä. Järkytyksen ja lapsen päiväkotiin viemisen jälkeen alkoi toiminta. Toimarin duuniin liittyy oleellisesti huoli ihmisistä ja tällaiset kriisit käynnistävät yhtiöissä aina toimenpiteitä, joissa firma käy läpi suorat ja epäsuorat vaikutukset liiketoimintaan. Keskeinen huoli liittyy ihmisiin, siihen kuinka varmistetaan että kaikki on turvassa. Sen jälkeen arvioidaan liiketoimintaa ja mahdollisia vaikutuksia siihen. Prosessi on aina sama, niin myös nyt.
Aamupäivän aikana minulle selvisi, että meillä on yksi ukrainalainen kehittäjä, joka on sotatoimialueella. Tiimillä oli valtava huoli hänestä ja myös hyvästä syystä. Aluksi emme saaneet häntä kiinni, mutta päivän aikana tiimi onnistui tehtävässä ja kuuli, ettei välitöntä vaaraa ole. Valtava huoli sydämeltäni poistui.
Kävimme läpi myös päivän aikana kaikki sidonnaisuudet Venäjän osalta ja onneksemme meillä ei Venäjällä ole aktiivista liiketoimintaa tai yhtään projektia. Kaksi venäläistä kehittäjää tosin työskentelee alihankkijana yhdessä projektissamme, joten varmistimme että myös heillä on kaikki hyvin.
Yhtiön kannalta suorat liiketoiminnallisesti vaikutukset näyttivät siis pieniltä. Fokus meidän porukalla oli ukrainalaisen kehittäjän turvallisuudessa ja mitä voisimme hänen eteensä tehdä. Tiimi on tehnyt tässä arvokasta työtä, pitänyt jatkuvaa yhteyttä ja luvannut myös majoittaa henkilön kotiinsa, jos sellaiseen tulee tarvetta. Iso hatunnosto wittediläisille. Ajat on rankkoja meille jokaiselle, ja on upeaa nähdä tällaista empatiaa jengiltämme tämän kriisin keskellä.
Meiltä on myös kyselty, miten tämä kaikki vaikuttaa IPO-hankkeeseemme, joten lienee syytä avata asiaa.
Kaksi isointa riskiä, miksi yhtiöt vetäytyvät IPO-projekteista
Kun lähdimme hankkeeseen, pohdimme myös siihen liittyviä riskejä. Isossa kuvassa on kaksi syytä, miksi IPO voisi epäonnistua ja miksi yritykset niistä joskus vetäytyvät. Ensimmäinen on, että yhtiön liiketoiminta sakkaa, fokus menee IPO-projektiin ja operatiivinen tekeminen kärsii. Onneksemme tätä ongelmaa meillä ei ole missään kohtaa ollut, bisnes rullaa suunnitellun mukaisesti ja odotamme varsin hyvää Q1:stä. Toinen syy on, että markkina sukeltaa. Rasti ruutuun, kaiken tämän hässäkän keskellä voi varmasti myöntää, että markkina on ottanut osumaa ja riski on ainakin osittain toteutunut.
Myönnän, että olen doomscrollannut eli selannut iltaisin uutisia ja sosiaalista mediaa artikkeli toisensa perään. Minusta tämä tuntuu tosi epätodelliselta, surulliselta ja kaikkiaan huolestuttaa, mitä nyt maailmalla tapahtuu. Olen myös huomannut, että työkaverit ovat kokeneet nyt alkaneen sodan raskaasti.
Kun myrskyää, jatkuvuus luo turvaa. Me olemme keskustelleet paljon tilanteesta ja kaiken tämän mielettömyyden keskellä olemme jatkaneet työtämme, koska muutakaan ei voi ja olemme vastuussa niistä, jotka tekevät meille työtä. Ihmiset, läheiset ja perhe ovat kaikkein tärkeintä, myös meidän tekijöillemme.
Pitkää peliä, ei pikavoittoja
Kaiken tämän rinnalla myös normaali arki jatkuu. Lähetimme viime viikolla yhtiöesitteemme Nasdaqille kommentoitavaksi ja vedimme instikkakierroksen ekan rundin. Meille jäi tästä kierroksesta hyvät fiilikset.
Ajat ovat dramaattisia, kun pandemia ja sota jatkuu. Eihän tämä paras mahdollinen aika IPOlle yleisesti ottaen ole. Silti, meillä on edelleen vahva usko. Me pystymme lunastamaan meidän sijoittajatarinamme. Koska me pelaamme pitkää peliä, meidän katseemme on paljon kauempana kuin lähikuukausissa.
Meillä oli ja on kaksi pääsyytä listautua. Me haluamme kehittäjäyhteisömme mukaan omistajiksi ja listatun osakkeen, jota voimme käyttää mahdollisissa yrityskaupoissa vaihdon välineenä. Pääomaa aiomme käyttää kasvuun ja nopean kasvutahdin ylläpitämiseen. IPO:n tavoitteisiin tämä viimeaikainen markkinaheilunta ei vaikuta dramaattisesti pitkällä aikavälillä. Koska asetetut tavoitteet eivät vaarannu, ei ole esteitä IPO-projektin edistämiselle.
Hyvällä yhtiöllä on kysyntää, riippumatta siitä, missä maailma makaa. Inderesin sijoittajafoorumilla kyseltiin, onko kiinnostusta uusille listautujille sijoituskohteena nykymarkkinassa. Tämän kirjoitushetkellä 80% oli sitä mieltä, että edelleen kiinnostaa. Kaiken tämän hulluuden keskellä positiivista lienee se, ettei IPO-markkinalla ole ruuhkaa.
Jos jotain dramaattista nykytilannetta vieläkin poikkeuksellisempaa tapahtuu, meillä on työkaluja huolehtia siitä. Meillä on mm. mahdollisuus siirtää aikataulua jonkin verran. Juuri nyt ei näytä siltä, että sitä työkalua tarvitsisi käyttää. Tietenkin pitää muistaa, että tämä järjetön alkuvuosi on osoittanut, että en minä eikä kukaan muukaan osaa ennustaa tulevaisuutta.
Meidän IPO-matka on sattunut kyllä aika poikkeukselliseen aikaan. Tällä hetkellä täytyy muistaa, mikä on tärkeintä. Pitää yhteyttä läheisiin, perheeseen ja ystäviin. Duuni on kuitenkin vain duunia ja näinä aikoina maailmalla kaivataan empatiaa. Yhtiönä meille tärkeää on tehdä oma osamme, eli se mihin pystymme vaikuttamaan. Tukea niitä, jotka tukea tarvitsevat, auttaa asiakkaitamme, tarjota töitä ihmisille ja varmistaa että bisnes pyörii myös vaikeinakin aikoina. Näin me parhaiten kannamme yhteiskunnallisen vastuumme. Maailman uutiset ovat synkkiä, ja huoli ihmisistä varjostaa arkipäiväämme. Jatkamme kuitenkin työtämme. Meillä ei ole tällä hetkellä syytä pysähtyä, joten jatkamme kohti IPOa.
Tarina jatkuu. Seuraa Wittediä LinkedInissä, Facebookissa tai Twitterissä, ja vinkkaamme, kun uusia osia tulee. Tämä tarina kerrotaan myös Witted: Matka pohjoiseen -podcastina, jonka löydät podcast-palveluista kuten Spotifysta.
Witted on vuonna 2016 perustettu teknologiariippumaton IT-palveluyhtiö, joka keskittyy rakentamaan asiakkailleen ohjelmistokehitystiimejä. Yhtiö tarjoaa asiakkailleen perinteisiä ohjelmistokehityspalveluita digijärjestelmien kehityshankkeisiin (ohjelmistokehitys), minkä lisäksi se rakentaa asiakkailleen digitaalisia kyvykkyyksiä (rekrytointi ja kasvukonsultointi). Witted syntyi IT-sektorin osaajasodan ratkomisen ympärille, mikä on edelleen yhtiön olemassaolon kantava ajatus. Witted Megacorp -konserniin kuuluvat Suomessa sijaitsevien yhtiöiden lisäksi yhtiöt Norjassa, Ruotsissa, Tanskassa ja Yhdysvalloissa. Näiden lisäksi Yhtiö tekee projekteja useilla eri markkinoilla.
Lue lisää yhtiösivulla