Perusperiaatteet osavuosikatsauksen lukuun
Helsingin pörssin tuloskausi alkaa virallisesti tällä viikolla suurten yhtiöiden tulosjulkistuksilla, kun sekä Nokia, Nordea että Elisa julkaisevat osavuosikatsauksensa. Näin tiedämme taas paremmin, miten yhtiöillä menee, luistaako bisnes vai ei. Mitä sijoittajan kannattaa vähintään osavuosikatsauksesta katsoa? Tämä artikkeli tiiviistää perusperiaatteet osavuosikatsausten luentaan ilman ylimääräisiä koukeroita.
Liiketoiminnan kehitys
Kaikki alkaa tuloslaskelmasta ja sen ylimmästä rivistä eli liikevaihdosta. Ilman liikevaihdon kasvua yrityksen tuloskasvu on usein tiukassa, ja siksi liikevaihto on niin tärkeä. Monesti odotuksia parempi liikevaihto tarkoittaa myös odotuksia parempaa tulosta, koska kaikki kulut eivät muutu samassa suhteessa liikevaihdon kanssa.
Mitkä ihmeen odotukset? Yhtiöitä seuraavat analyytikot tapaavat ennustaa niiden kehitystä kvartaali- ja vuositasolla. Kvartaaleissa kyse on neljänneksistä, ja neljännesvuosittain valtaosa yhtiöistä raportoikin. Kun esimerkiksi yrityksen tulos ylittää analyytikoiden ennusteet, sanotaan, että tulos oli odotuksia parempi. Tai ennustettua parempi, riippuen miten sen haluaakaan muotoilla. Konsensusennuste tai pelkkä konsensus tarkoittaa analyytikoiden ennusteista laskettua keskiarvoa. Kaikille yhtiöille ei ole saatavilla konsensusta, sillä sen laskeminen vaatii, että yhtiötä seuraa useampi analyytikko.
Yllä oleva taulukko havainnollistaa, miten Inderesillä yhtiöiden kehitystä verrataan analyytikon odotuksiin nähden. Esimerkki on laadittu analyytikon kommentista Admicomin Q3'23-osavuosikatsaukseen. Admicom teki selvästi analyytikon ennusteita paremman tuloksen, mikä tuodaan esiin myös kommentin otsikossa: "Admicom Q2'23: Tulos selvästi odotuksiamme parempi." Selvyyden vuoksi konsensusta ei ollut Admicomille saataville.
Takaisin tuloslaskelman yksityiskohtiin. Tuloslaskelmaa alaspäin mentäessä selviää, minkä verran kuluja yhtiöllä on mennyt liikevaihtonsa kerryttämiseen, ja mitä sille niiden vähentämisen jälkeen on jäänyt. Liikevoitto kertoo nimensä mukaisesti, kuinka paljon yrityksen liiketoiminta tuotti voittoa ennen korkoja ja veroja. Sen sanotaan kuvaavan yrityksen operatiivisen toiminnan tulosta.
Useimmat yhtiöt myös ohjeistavat eli ennakoivat liiketoimintansa tulevaa kehitystä liikevaihdon ja liikevoiton kautta, minkä vuoksi juuri niihin kannattaa sijoittajan tyypillisesti kiinnittää ensimmäisenä huomionsa tuloslaskelmassa.
Näkymät ja ohjeistus
Sijoittamisessa katse on aina tulevaisuudessa, ja sen vuoksi osavuosikatsauksissa näkymät ovat aina huomattavan mielenkiinnon kohteena, vaikka samaan aikaan tarkastellaan, miten yhtiöllä siihen mennessä on mennyt.
Yhtiöstä riippuen tulevaisuuden näkymiä voidaan kuvata hyvinkin konkreettisesti tai ympäripyöreästi. Esimerkiksi kaikki yhtiöt eivät anna ohjeistusta, vaan saattavat kommentoida ainostaan markkinanäkymiä yleisellä tasolla. Ohjeistusta harvemmin lähdetään muuttamaan osavuosikatsauksen yhteydessä, sillä mikäli yhtiön näkemys liiketoiminnan kehityksestä muuttuu, sen on annettava tulosvaroitus. Niitä tavataankin nähdä aina tuloskauden lähestyessä, kun liiketoiminnan kehitystä tarkastellaan kaikkein yksityiskohtaisimmin osavuosikatsauksen valmistelun yhteydessä.
Kuuntele: inderesPodi 120: Ohjeistaminen
Osavuosikatsauksessa annettavat kommentit liittyen yhtiön tulevaisuuden näkymiin, markkina- ja liiketoimintaympäristöön ja toimitusjohtajan katsaus menneestä ja odotukset tulevasta kannattaa lukea huolella. Niin muutkin sijoittajat tekevät.
Kurssireaktio voi joskus yllättää
Tyypillisesti yhtiön yltäessä analyytikoiden odotuksiin eli ennusteisiin osakkeen kurssissa ei nähdä sen suurempia muutoksia. Poikkeus vahvistaa säännön. Analyytikoiden odotukset ja markkinaodotukset eivät ole yksi ja sama asia, vaan silloin tällöin kurssireaktio voi olla hyvinkin toisenlainen kuin osavuosikatsauksen osumisesta analyytikoiden ennusteisiin voisi olettaa.
Käytännössä kyse on siitä, millaiset odotukset sijoittajien keskuudessa kurssiin on hinnoiteltu. Analyytikoiden ennusteet ylittänyt tulos saattaa aiheuttaa negatiivisen kurssireaktion, mikäli sijoittajat odottivat yhtiöltä vielä parempaa tulosta tai tulevaisuuden näkymät eivät vastanneet odotuksia. Heikompikin tulos voi tuoda kurssiin nostetta, jos se on pelättyä parempi. Kaikki riippuu odotuksista, ja niiden tulkitseminen voi olla välillä haastavaa. Eri osa-alueiden merkitys vaihtelee eri tilanteissa ja yhtiöissä.
Keskimäärin kuitenkin osavuosikatsauksen annin vertaaminen analyytikoiden ennakko-odotuksiin antaa oikeansuuntaisen päätelmän yhtiön liiketoiminnan kehityksestä.
Näihin asioihin vähintään sijoittajan kannattaa siis kiinnittää huomionsa tyypillisessä osavuosikatsauksissa. Eikä tässä vielä kaikki vaan olennaisimmat. Tasetta ja rahavirtalaskelmaa emme käsitelleet lainkaan. Niistä voi lukea lisää muista artikkeleistamme. Hyvää tuloskautta!
Olemme käsitelleet laajemmin osavuosikatsauksen elementtejä (tuloslaskelma, rahavirtalaskelma ja tase) aiemmissa sisällöissämme. Lisäksi olemme kirjoittaneet tiiviin oppaan konepajojen osavuosikatsausten tulkintaa, jonka löydät klikkaamalla tästä.