Helsingin pörssin arvostus on korkealla tasolla
Helsingin pörssi on kolmen viimeisen kuukauden aikana noussut noin 5 % samaan aikaan kuin lähivuosien tulosennusteet ovat pysyneet lähes muuttumattomina. Yhdysvalloissa S&P 500 on noussut noin 4 % samalla kuin tulosennusteet eivät ole nousseet. Matalan korkotilanteen johdosta osakkeiden kysyntä on ollut vahvaa, ja arvostuskertoimet ovat nousseet jo korkealta tasolta johtaen siihen, että P/E-kertoimet molemmille indekseille ovat lähellä ennätystasoja. Helsingin pörssin seuraavan 12kk:n ennustettu P/E-luku on tällä hetkellä 18,2x ja S&P 500:n vastaava luku on 18,6x.
Lähivuosien ennusteet lähes muuttumattomat Q2:n jälkeen, arvostukset nousseet lähelle ennätystasoja
Kirjoitimme viime viikolla Helsingin pörssin Q2-tuloskaudesta. Seurannassamme olevien yhtiöiden (83 kpl) liikevaihdot palasivat odotuksiemme mukaisesti kasvuun Q2:lla. Liikevaihdot kasvoivat Q2:lla keskimäärin 5,4 % (mediaani), kun odotimme noin 4 %:n kasvua. Kasvu oli siis hieman odotettua vahvempaa, mitä selittänee pääasiassa yhtiöiden toimintaympäristön parantuminen päämarkkina-alueilla Euroopassa ja Suomessa. Q2:lla nähtiin hyviä suorituksia varsin laajalta joukolta yhtiöitä. Yli 32 % yhtiöistä ylitti ennusteemme oikaistun liiketuloksen osalta yli 10 %:lla, ja valtaosa yhtiöistä ylsi odotuksiimme.
Hyvän Q2-tuloskauden ansiosta Helsingin pörssi on ollut nousussa viimeiset kolme kuukautta, mutta koska tulosennusteet ovat pysyneet lähes muuttumattomina, on arvostustaso noussut jo korkealta tasolta vieläkin korkeammalle. Helsingin pörssin seuraavan 12kk:n P/E-luku on nyt noussut tasolle 18,2x, mikä on peräti 17 % yli vuosien 2005-2015 mediaanin. Arvostus on korkea ja heijastaa lähivuosien tuloskasvuodotuksia sekä matalaa korkoympäristöä, minkä takia osakkeiden kysyntä on näkemyksemme mukaan ollut tavallista korkeampi painaen osakkeiden hintoja ylöspäin. Korkeassa tulospohjaisessa arvostuksessa ei ole varaa tulospettymyksille, ja jos niitä lähineljänneksinä nähdään, on sijoittajille luvassa arvostuskertoimien tasokorjausta ja kurssilaskua.
Atlantin toisella puolella Yhdysvalloissa Q2-tuloskausi oli viides perättäinen neljännes, kun yhtiöiden tulokset olivat laskussa. Tästä huolimatta tulokset olivat hieman odotettua parempia, mikä on näkynyt S&P 500:n viimeisen kolmen kuukauden 4 %:n nousulla. Helsingin pörssin tapaan lähes muuttumattomien tulosennusteiden ja kurssinousun johdosta jenkkimarkkinan arvostus on noussut viime kuukausina. S&P 500:n P/E-luku on tällä hetkellä 18,6x, eli 18 % yli vuosien 2002-2015 mediaanin. Yhdysvaltojen pörssiyhtiöiden tuloskasvuun on ladattu kovia odotuksia, ja Helsingin pörssin tapaan tulospettymysten tapahtuessa USA:n osakemarkkinalla on luvassa arvostuskertoimien tasokorjausta ja kurssilaskua.
Tasepohjainen arvostus karannut käsistä, kun sitä verrataan oman pääoman tuottoon
Tasepohjainen P/B-luku, joka mittaa oman pääoman markkina-arvon suhteessa oman pääoman tase-arvoon, on Yhdysvalloissa tällä hetkellä selvästi korkeammalla tasolla verrattuna Helsingin pörssin vastaavaan lukuun. Finanssikriisiä edeltävinä vuosina S&P 500:n ja Helsingin pörssin P/B-luvut korreloivat lähes täydellisesti molempien ollessa 2,5-3,0x tasolla vuosina 2006-2008. Finanssikriisin jälkeen sijoittajat ovat kuitenkin olleet valmiita maksamaan S&P 500:n indeksistä 2-3x kertoimia, mutta Helsingin pörssin kerroin on ollut selvästi alemmalla 1-2x tasolla. Yhdysvaltojen toimintaympäristö on varsinkin kotimarkkinalla ollut selvästi suomalaisia yhtiöitä parempi, mikä heijastuu yhdysvaltalaisten yhtiöiden kannattavuuksissa ja siten korkeammassa tasepohjaisessa arvostuksessa.
Helsingin pörssin seuraavan 12kk:n ennustettu P/B-luku on nyt tasolla 1,8x, mikä on noin 6 % yli vuosien 2006-2015 mediaanin. Yhdysvalloissa S&P 500:n vastaava luku on 2,7x, mikä on peräti 17 % yli vuosien 2006-2016 mediaanin.
Helsingin pörssin korkea tasepohjainen arvostus ei heijastu oman pääoman tuotossa. Bloombergin mukaan lähivuosien ennustettu oman pääoman tuotto Helsingin pörssin yhtiöille on noin 10 %. Viimeiset vuodet tuotto on ollut hyvällä tasolla, kun se oli 13 % vuonna 2014 ja 17 % vuonna 2015. Helsingin pörssin oman pääoman tuotto on kuitenkin suhteessa S&P 500-indeksiin matalalla tasolla, sillä S&P 500:lle ennustetaan noin 15 %:n oman pääoman tuottoa lähivuosille. Sekä Yhdysvalloissa että Suomessa yhtiöt eivät ainakaan vielä ole päässeet takaisin finanssikriisiä edeltäviin oman pääoman tuottoihin, mikä näkyy alempana tasepohjaisena arvostuksena.
Tulospettymyksille ei ole tilaa
Helsingin pörssin arvostus on verrattuna historialliseen tasoon sekä S&P 500-indeksiin verrattuna korkealla tasolla. Tulospettymyksille ei ole tilaa, ja kun koronnostot lähtevät käyntiin FEDin johdolla tulee osakkeiden viime vuosien tavallista korkeampi kysyntä normalisoitumaan, mikä tulee painamaan osakemarkkinoiden hintoja ja arvostuksia alaspäin. Tuotto odotukset ovat indeksitasolla pienet, sillä arvostuskertoimet ovat korkealla tasolla. Hyvin onnistuneilla osakepoiminnoilla sijoittaja pystyy kuitenkin vielä pääsemään hyviin tuottoihin.