Tuloskausiyhteenveto - Q2:n hyvä tuloskehitys oli rohkaisevaa
Tuloskasvu piristyi selvästi Q2:lla
Seurannassamme olevien (83 kpl) yhtiöiden liikevaihdot palasivat odotuksiemme mukaisesti kasvuun Q2:lla. Liikevaihdot kasvoivat Q2:lla keskimäärin 5,4 % (mediaani), kun odotimme noin 4 %:n kasvua. Kasvu oli siis hieman odotettua vahvempaa, mitä selittänee pääasiassa yhtiöiden toimintaympäristön parantuminen päämarkkina-alueilla Euroopassa ja Suomessa.
Liikevaihtojen piristyminen sekä edelleen jatkuneet tehostamistoimet vetivät myös tulokset selvään kasvuun. Kertaeristä oikaistut liiketulokset kasvoivat Q2:lla keskimäärin 8,2 %, mikä ylitti noin 6 %:n tasolla olleet tuloskasvuodotuksemme. Liikevaihtojen kasvettua selvästi tuloskasvu oli odotettua, sillä suurin osa Helsingin pörssiyhtiöistä on viime vuosina käynyt läpi merkittäviä säästö- ja tehostamistoimia ja pystynyt niiden avulla laskemaan kulurakennettaan. Nyt kun liikevaihdot saatiin vihdoin selvään kasvuun, oli tuloskasvu luonnollista. Jatkossakin tulosparannus nojaa entistä enemmän liikevaihdon kasvuun, sillä säästöjen avulla merkittävää tuloskasvua on vaikea saavuttaa. Toisaalta liikevaihdon kasvu tuo esille monien yhtiöiden sisällä olevan tulosvivun, minkä takia tulokset voivat kasvaa selvästi liikevaihtoa nopeammin.
Heikolla Q1:llä sekä liikevaihtojen että liiketuloksien kasvu pysähtyi ja paluu selkeään tuloskasvuun oli kriittistä myös pörssinousun jatkumisen kannalta. Helsingin pörssin portfolioindeksi onkin noussut viimeisen kolmen kuukauden aikana noin 10 %. Samalla osakkeet ovat pyyhkineet mielestään Brexit-äänestyksen tuoneen epävarmuuden. Suhteellisen vahva Q2-tuloskausi myös hälvensi hieman monissa yhtiöissä Q1:n jälkeen vahvasti koholla ollutta tulosvaroitusriskiä. Lopulta negatiivisia tulosvaroituksia on saatu toistaiseksi vähän, joskin kaikki paineet eivät toki ole poistuneet ja loppuvuonna voi edelleen tulla yllätyksiä.
Lähde: Inderes
Q2:lla nähtiin hyviä suorituksia varsin laajalta joukolta yhtiöitä. Yli 32 % yhtiöistä ylitti ennusteemme oikaistun liiketuloksen osalta yli 10 %:lla, ja valtaosa yhtiöistä ylsi odotuksiimme. Konepajasektorilla suurin osa suoriutui hyvin ja myös yhtiöiden uudet tilaukset ylsivät odotuksiin, vaikka jäivätkin kokonaisuutena hieman vertailukaudesta. Investointien suhteen ollaan edelleen varovaisia. Metsäsektorilla toimintaympäristö on kokonaisuutena edelleen suotuisa (ml. kysyntä, myyntihinnat, muuttuvat kulut ja valuutat) ja saneerattujen yhtiöiden tulokset ovat hyvällä tasolla, joskin kasvupanostukset rajoittivat kehitystä vielä Q2:lla (Metsä Board ja Stora Enso). IT-palvelumarkkina vetää tällä hetkellä hyvin ja kysyntä on piristynyt selvästi. Rakennustoimialan tuloskehitys oli pääosin positiivista ja tilauskantojen kehitys vahvaa, mikä on positiivinen signaali myös Suomen talouden kannalta. Ainoastaan sisäisten ongelmien kimpussa painivan Caverionin, Venäjän heikosta markkinatilanteesta edelleen kärsineen YIT:n ja vertailukauden tulostasolle jääneen Ramirentin tulokset olivat pettymyksiä.
Lähde: Inderes
Toimintaympäristö parantunut Euroopassa
Toimintaympäristö oli Q1:llä surkea johtuen maailmantalouden riskien kasvusta, mutta parani kuitenkin hieman kvartaalin loppua kohti. Arvioimme toimintaympäristön jatkaneen varovaista piristymistään Q2:n aikana, minkä yhtiöiden kommentit myös vahvistivat. Valtaosa yhtiöistä kommentoi Euroopan markkinatilannetta pääosin aiempaa positiivisempaan sävyyn, ja Brexit-äänestyksen negatiiviset vaikutukset pysyivät ainakin toistaiseksi Iso-Britannian sisällä. Euroopan talouskasvun lievä piristyminen on siis odotuksiemme mukaisesti tukenut toimintaympäristön positiivista kehitystä. Myös Suomen osalta on toimintaympäristö parantunut talouden käännyttyä vihdoin orastavaan kasvuun. Sekä Euroopan että Suomen markkinan positiivinen kehitys on pörssimme tuloskasvun kannalta kriittistä. Ilman parantuvaa toimintaympäristöä näillä markkinoilla, ei seuraamillamme yhtiöillä mielestämme ole edellytyksiä jatkaa tuloskasvua. Epävarmuus on edelleen erittäin korkealla ja Eurooppa on edelleen hyvin altis ulkoisille tai sisäisille shokeille.
Osakkeiden nousupotentiaali nojaa edelleen tuloskasvuun
Vaikka Q2-tuloskausi sujui odotettua paremmin, eivät tulosennusteet ole keskimäärin nousseet merkittävästi koko vuoden osalta. Tämä tarkoittaa, että osakekurssien viimeaikainen nousu on nostanut myös osakkeiden arvostustasoja, jotka ovat kokonaisuudessaan korkeita. Helsingin pörssin mediaani P/B on noin 1,8x ja vuoden 2016 tarkistetuilla ennusteilla laskettu P/E on noin 17x. Molemmat ovat hieman historiallisien keskiarvojen yläpuolella, ja vaativat mielestämme taakseen jatkuvaa tuloskasvua. Keskimääräinen osinkotuotto 3,4 % on kohtuullisella tasolla tarjoten tukea vallitsevassa nollakorkoympäristössä, mutta se ei mielestämme ole riittävä syy ostaa osakkeita nykyisessä epävarmassa tilanteessa. Arvostustasot eivät anna tällä hetkellä turvamarginaalia sijoittajille, mikä voi olla hyvin tarpeen globaalin talouden ollessa edelleen herkässä tilassa.
Kokonaisuudessaan emme näe Helsingin pörssin arvostuskertoimissa nousuvaraa, joten osakkeiden nousupotentiaali nojaa tulevaisuuden tuloskasvuun. Loppuvuodelle ja erityisesti Q4:lle on ladattu korkeat tuloskasvuodotukset, mutta toisaalta Q2:n kehitys oli tässä suhteessa rohkaisevaa. Jos yhtiöt yltävät odotuksiin, on osakkeilla mielestämme mahdollisuudet kohtuullisiin tuottoihin seuraavan kuuden kuukauden aikana. Korostamme edelleen osakepoiminnan merkitystä pitkän nousumarkkinan lähestyessä loppuaan ja uskomme polarisaation hyvien ja huonojen yhtiöiden välillä jatkuvan. Näkemyksemme mukaan etenkin pienissä yhtiöissä on edelleen houkuttelevasti hinnoiteltuja kohteita, joilla on hyvät edellytykset jatkaa tuloksen voimakasta kasvattamista haastavasta markkinasta huolimatta.