Ensi kevään parhaat osinkotuotot
Vuosi lähestyy loppuaan ja osakemarkkinoilla huomio alkaa kohdistua ensi kevään osinkoihin. Helsingin pörssin OMXHCAP-indeksin osinkotuoton konsensusennuste kuluvalle vuodelle on tällä hetkellä 3,9 %. Samaan aikaan korkotasot ovat pysyneet matalalla, varsinkin Euroopassa. Suomen valtion 10-vuotisen viitelainan korko on tällä hetkellä 0,72 %. Eurooppalaisten yhtiöiden 10-vuoden investment grade yrityslainojen korkotaso on Bloombergin kokoamassa indeksissä nyt tasolla 1,57 %. Mielestämme nykyiseen korkotasoon nähden, Helsingin pörssin keskimääräinen osinkotuotto on edelleen hyvin kilpailukykyisellä tasolla.
Helsingin pörssin osinkotuoton mediaani on ollut 3,9 % vuosina 2005-2015e, tämän vuoden 3,9 %:n ennuste on siis linjassa historiallisen mediaanin kanssa. Ennusteiden mukaan Helsingin pörssin kehityksessä on havaittavissa seuraavat merkit: 1) osinkotuotto laskee viime vuodesta, 2) voitonjakosuhde laskee viime vuodesta, 3) tulostuotto nousee viime vuodesta ja 4) oman pääoman tuotto nousee viime vuodesta. Osinkotuotto on varsin hyvällä tasolla ottaen huomioon matalan korkoympäristön ja sen, että Helsingin pörssi on vuoden alusta noussut noin 14 %. Hyvän osingontuoton mahdollistaa suomalaisten yhtiöiden hyvä tuloskunto (nettotulosmarginaali viimeiset 12kk 8,8 % vs. 2014 6,9 %) ja se, että suomalaisten pörssiyhtiöiden taseisiin on kertynyt ennätysmäärä likvidejä varoja (kirjoitimme tästä lokakuussa).
Vaikka osinkotuotto laskee hieman kuluvana vuonna (3,9 % vs 2014: 4,3 %), tulostuotto on tällä hetkellä noussut konsensusennusteiden mukaan 5,8 prosenttiin viime vuoden 5,4 prosentista. Tulostuotto voidaan mieltää P/E-luvun käänteislukuna (E/P), joka mittaa yhtiön nettotulosta sen markkina-arvoon. Tämän hetkinen 5,8 prosentin tulostuotto on varsin hyvällä tasolla, kun sitä verrataan esimerkiksi Suomen valtion 10-vuoden lainaan, joka on tasolla 0,72 %. Tämä tarkoittaa, että nykyisillä ennusteilla Helsingin pörssin tuotto-odotus on 5,1 % korkeampi verrattuna Suomen 10-vuoden lainaan. Näin suurta eroa Helsingin pörssin tulostuotolla ja Suomen 10-vuoden lainalla ei olla nähty vuosien 2005-2014 aikana. Suurimmat erot nähtiin vuosina 2014 ja 2011 jolloin erot olivat 4,8 % ja 4,1 %.
Helsingin pörssin yhtiöiden voitonjakosuhde laskee konsensusennusteiden mukaisesti 46 %:iin viime vuoden 54 %:sta. Vaikka voitonjakosuhde on alimmillaan tasollaan viimeisen kymmen vuoden aikana ja laskee viime vuodesta, kasvaa osinkopotin absoluuttinen määrä noin 8 prosenttia viime vuodesta. Tämä johtuu siitä, että yhtiöiden tuloskunto on hyvällä tasolla, ja pienemmällä voitonjakosuhteella voidaan silti maksaa absoluuttisesti suuremman määrän osinkoja. Helsingin pörssin yhtiöiden oman pääoman tuotto kasvaakin ennusteiden mukaan 13 prosenttiin viime vuoden 12 prosentista.
Helsingin pörssin ennustettu 3,9 prosentin osinkotuotto kuluvalle vuodelle on suhteessa muihin osakeindekseihin hyvällä tasolla. Ruotsissa OMX Stockholmin osinkotuottoennuste on 3,4 %, saksalaisen DAX indeksin ennuste on 2,6 % ja Euroopan Eurostoxx 50:n ennuste on 3,3 %. Yhdysvalloissa S&P 500:n 2,1 %:n osinkotuottoennuste on huomattavasti matalammalla tasolla verrattuna eurooppalaisiin indekseihin. Huomioitavaa on, että Yhdysvalloissa ollaan historiallisesti aina palautettu suurempi määrä pääomia takaisin osakkeenomistajille osakkeiden takaisinostoilla verrattuna eurooppalaisiin yhtiöihin.
Rahoitusalan yhtiöt tarjoavat parhaat osinkotuotot
Osinkotuotoissa ja voitonjakosuhteissa löytyy suuria eroja, kun tarkastellaan Helsingin pörssin eri sektoreiden konsensusennusteita. Rahoitus tarjoaa sektorina hyvän 5,4 %:n osinkotuoton ja korkean 85 %:n voitonjakosuhteen. Tämä on tyypillistä sektorille, missä yhtiöiden liiketoimintaa tehdään korkealla vieraan pääoman osuudella. Paras osinkotuotto ja voitonjakosuhde löytyvät Yleishyödyllisistä palveluista, missä Fortum ainoana yhtiönä tarjoaa 9,1 %:n osinkotuottoa. Matalimmat osinkotuotot löytyvät Teknologiasta (1,2 %) ja Perusteollisuudesta (2,2 %). Molemmat toimialat ovat investointiraskaita, ja pääomia allokoidaan suhteessa muihin sektoreihin enemmän kasvuun ja ylläpitoon.
Rahoitusalan ja kiinteistöalan yhtiöt meidän osinkotuottokärjessä
Olemme tarkastelleet seurannassamme olevien yhtiöiden osinkoennusteitamme. Käymme tässä kappaleessa lyhyesti läpi kymmenen yhtiötä, joilta odotamme parhaat osinkotuotot ensi keväänä. Suurimmat osinkotuotot tarjoavat ennusteemme mukaan Bittium, Orava Asuntorahasto, Fortum, eQ, Kesko, TeliaSonera, CapMan, Aspo, Citycon ja Ramirent.
Bittium myi Automotive-liiketoimintansa kesällä Continentalille 600 MEUR:lla. Yhtiö jakoi jo omien osakkeiden ostotarjouksen kautta osakkeenomistajille noin 493 MEUR myyntivoitosta, mutta yhtiön nettokassa on vielä ostotarjouksen jälkeenkin noin 123 MEUR. Tästä ylimääräistä, eli rahaa jota yhtiö ei tarvitse operatiiviseen toimintaan, on arviomme mukaan reilut 100 MEUR. Yhtiö on kertonut olevansa kiinnostunut yritysostoista ja pidämme todennäköisenä, että se haluaa säästää osan kassasta tähän. Ennustamme yhtiön jakavan keväällä osinkoina noin 40-80 MEUR eli noin 1,12-2,24 euroa/osake. Osinkoennusteeksemme on nyt 2,00 euroa, mikä tarkoittaisi noin 71 MEUR:n osinkopottia. Tämä jättäisi yhtiölle vielä reilusti taloudellista liikkumavaraa esimerkiksi yritysostoja ajatellen, mutta suurin ylijäämä jaettaisiin omistajille. Osinkopäätökseen liittyy kuitenkin huomattavaa epävarmuutta.
Orava Asuntorahasto on REIT-muotoinen asuntorahasto ja sen on REIT-lainsäädännön mukaisesti maksettava vähintään 90 % tuloksestaan osinkoina omistajilleen pois lukien realisoitumaton kiinteistöjen käyvän arvon muutos. Oravan strategisena tavoitteena on maksaa 7-10 % osinkotuotto NAV:ille (nettovarallisuudelle) pitkällä aikavälillä. Yhtiö maksaa osingon neljä kertaa vuodessa. Oravan toimintamalli ja REIT-rahaston verovapaus arviomme mukaan mahdollistavat tämän osingon tason pitkällä aikavälillä. Vuoden 2015 tammi-syyskuussa Oravan liiketoiminnan nettorahavirta oli kuitenkin kasvupanostuksista johtuen negatiivinen ja yhtiö onkin rahoittanut tänä vuonna osinkojaan osittain vieraalla pääomalla ja osakeanneilla, mikä on nostanut yhtiön riskiprofiilia. Ennustamme Oravan pitävän 2015 osinkonsa ennallaan edellisvuoden tasolla 1,20 eurossa. Arviomme mukaan Oravan osingon kestävä taso pitkällä aikavälillä on kuitenkin noin yksi euro per osake asuntomarkkinoiden normaalina vuotena eli pitkän aikavälin odotettu osinkotuotto on tällä hetkellä noin 9,8 %.
Ennustamme Fortumin pitävän osinkonsa viime vuoden tasolla 1,30 eurossa osakkeelta yhtiön tänä vuonna kohtaamista tuloshaasteista huolimatta. Korkean osingon mahdollistaa erinomaiseen hintaan toteutetun Distribution-liiketoiminnan divestoinnin ansioista painunut kassa (Q3: nettokassa 1936 MEUR). Kassasta pääosa on toki tarkoitus käyttää kasvuinvestointeihin (ml. yrityskaupat), mutta osingon pitäminen yhtiön tavoitteiden mukaisesti vakaana taserahoituksella ei kuitenkaan mielestämme olennaisesti heikennä Fortumin investointimahdollisuuksia, kun huomioidaan yhtiön kassaposition ja velkakapasiteetin mittaluokka. Siten arvioimme Fortumin palkitsevan kärsivällisiä omistajiaan (ml. Suomen valtio) muhkeilla osingoilla lähivuosina, kunnes yhtiön investointisuunnitelmat selkiytyvät.
eQ:n lähivuosien kassavirta tulee olemaan selvästi osakekohtaista tulosta parempi johtuen sijoitustoiminnan vahvasta rahavirrasta. 2015 osalta ennustamme EPS:n olevan 0,28 euroa ja osakekohtaisen rahavirran 0,41 euroa. Yhtiön sijoituksista puhdistettu tase on edelleen lievästi ylikapitalisoitunut ja odotamme yhtiön purkavan tasettaan ja jakavan osinkoa hieman rahavirtaa enemmän. Ennustamme 2015 voitonjaon olevan edellisvuoden tapaan 0,50 euroa per osake. Tästä yhtiö maksaa voitonjakopolitiikkansa mukaisesti koko EPS:n osinkoina ja loput pääoman palautuksena (0,22 euroa).
Kesko ilmoitti marraskuussa ostavansa Suomen Lähikaupan. Samalla Kesko leikkasi investointibudjettiaan noin miljardista eurosta 750 MEUR:oon. Näkemyksemme mukaan investointibudjetin supistuminen parantaa yhtiön lähivuosien osinkonäkymiä ja olemme entistä luottavaisempia, että yhtiö tulee ensi keväänä maksamaan omistajilleen ylimääräistä voitonjakoa. On myös aiempaa todennäköisempää, että ylimääräistä voitonjakoa maksetaan myös vuoden 2016 tuloksesta. Ennustamme ensi kevään kokonaisosingon olevan 2,5 euroa mikä jakautuu 1,5 euron perusosinkoon ja 1,0 euron lisäosinkoon.
Odotamme TeliaSoneran maksavan tapansa mukaisesti 3,0 SEK:n osingon vuoden 2015 tuloksesta, joten osinkotuotoksi muodostuu 7,0 %. Osinko on ollut yhtiön tavoitetason mukainen viime aikoina, mutta osingonmaksuun voi tulla yhtiön strategiamuutoksen myötä muutos tulevaisuudessa. Myös spekuloidut vahingonkorvausvaateet kehittyvien markkinoiden lahjusepäilyjen vuoksi voivat laskea yhtiön osingonmaksukykyä tulevaisuudessa. Muutoin uskomme osingon jatkavan noin 3,0 SEK:n vuositasolla.
CapManin osalta odotamme yhtiön maksavan 0,07 euron osingon ensi keväänä ja uskomme 0,07 euron olevan niin sanotusti ”varma taso” lähivuosille. Vaikka yhtiön omavaraisuusaste onkin tavoitetason alalaidassa, uskomme yhtiön silti haluavan pitää kiinni 0,07 euron keskimääräisesti osinkotavoitteestaan. Lähivuosien hyvät kassavirtanäkymät antavat myös arviomme mukaan luottamusta osingon nostoon.
Odotamme Aspon korottavan ensi kevään osinkonsa 0,50 euroon. Näkemyksemme mukaan yhtiön lähivuosien kassavirtanäkymät ovat erittäin vahvat ja näin ollen Aspolla olisi mahdollisuus jakaa odotuksiamme suurempaa osinkoa. Aspolla on taloudellista liikkumavaraa voitonjaon tai investointien suhteen. Vaihtoehtoisesti yhtiö kykenee nykyisellä kassavirrallaan maksamaan takaisin 2016 lopussa erääntyvän hybridilainansa ilman, että sen velkaantumisaste nousisi selvästi yli tavoitetason. Lähtökohtaisesti pidämme hybridilainan takaisinmaksua järkevänä johtuen sen korkeasta hinnasta
Cityconin osinkopolitiikka on jakaa yli 50 % tuloksestaan osinkoina kiinteistöjen käyvän arvon muutokset poislukien. Yhtiö on tunnettu vakaana ja korkeana osingonmaksajana ja se on viimeiset 4 vuotta maksanut 0,15 euron osakekohtaisen osingon. Citycon yllätti sijoittajat kertomalla lokakuussa julkistetun Q3’15 tuloksen yhteydessä vuoden 2015 osinko-ehdotuksensa etukäteen. Samalla yhtiö ilmoitti siirtyvänsä kvartaaliosingon maksamiseen vuodesta 2016 alkaen. Citycon on näin ollen Orava Asuntorahaston lisäksi ainoa Helsingin pörssiyhtiö, joka maksaa osingon neljä kertaa vuodessa.
Ramirentin osinkopolitiikkana on jakaa yli 40 % tuloksesta osinkoina ja yhtiö on kyennyt kasvattamaan osakekohtaista osinkoaan kuusi vuotta peräkkäin. Ennustamme kuluvan vuoden tuloksesta jaettavan osingon olevan 0,42 eurossa, eli nousevan 5 % edellisvuodesta. Odotuksemme nousevasta osingosta ei perustu niinkään parantuneeseen tulostasoon, vaan siihen että arviomme yhtiön pyrkivän pitämään kiinni nousevasta osinkovirrasta ja korkeasta osinkotuotosta. Yhtiö nosti eilen pidetyn pääomamarkkinapäivän yhteydessä nettovelkaisuus tavoitettaan selvästi ylöspäin, mikä tukee myös sitä että yhtiö pyrkinee pitämään osinkoystävällisen maineensa myös ensi vuonna vaisusta tuloskehiityksestä huolimatta.