5 syytä myydä osake
Tehdäkseen tuottoa osakemarkkinalla sijoittajan tarvitsee usein myydä osakkeitaan. Ironisesti voitaisiin sanoa: ”Osta halvalla ja myy kalliilla:"
Vaikka periaatteessa tämä helpolta kuulostava nyrkkisääntö on hyvinkin toimiva, on käytännön toteutus huomattavasti vaikeampaa. Sijoittajan on hyvä pohtia jo ennen osakkeen ostoa, millainen irtautumissuunnitelma hänellä on, sekä pysyä rationaalisena eikä ”rakastua” yksittäisiin osakkeisiin.
Tässä artikkelissa käymmekin läpi viisi hyvää syytä, milloin voi olla hyvä syy myydä jokin osake pois omasta salkusta.
Monet aloittelevat sijoittajat myyvät osakkeita, koska ne ovat nousseet jonkin verran. Osakkeen nousu itsessään ei kuitenkaan ole aina hyvä syy myydä: parhaimmat sijoitukset ovat yleensä pitkäaikaisia ja nousevat reippaasti vuosien varrella. Myymällä parhaat nousijat ja pitämällä tappiolliset sijoitukset, jää portfolioon lopulta vain huonosti suoriutuvia osakkeita. Myöskään paniikissa myynti reaktiona esimerkiksi huonoon osavuosikatsaukseen ei ole hyvä syy myydä osaketta. Jos kuitenkin tunnistat etukäteen itsessäsi sen, että panikoit, kannattaa yleensä panikoida ennen muita.
Arvosijoittamisen suurena nimenä pidetty Benjamin Graham toteaa teoksessaan The Intelligent Investor, että sijoittajan ei ole pakko reagoida markkinan riehaantumiseen tai masentumiseen, jotka näkyvät osakkeiden rajuina hintavaihteluina. Piensijoittajan suurimpia valtteja on, että kun muut panikoivat tai tekevät tyhmyyksiä, hänen ei ole pakko tähän hullutukseen osallistua. Fiksu sijoittaja ei ajaudu tilanteeseen, jossa olisi pakko myydä (tai ostaa) yhtään mitään. Hallitse omaa salkkuasi, älä anna salkun hallita sinua.
1. Osakkeen hinta nousee reilusti yli käyvän arvon
Me Inderesillä uskomme fundamenttisijoittamiseen. Se tarkoittaa sitä, että osakkeilla on koko ajan jokin ”oikea” tai ”käypä” arvo. Tehokkailla markkinoilla osakkeen hinta vastaa tätä arvoa, mutta läheskään aina näin ei ole. Joskus osakkeiden hinnat niin sanotusti ottavat etukenoa eli odottavat yhtiön tulevaisuuden olevan huomattavasti ruusuisempi kuin on realistista odottaa.
Mikäli osakkeen arvo nousee reilusti yli sen käyvän arvon, osaketta on yleensä järkevä keventää. Hyvänä esimerkkinä voidaan pitää viime vuosilta tuttuja amerikkalaisia meemiosakkeita kuten Gamestop ja AMC, joiden liiketoiminta oli hyvin heikkoa. Tarpeeksi suuri piensijoittajayhteisö kuitenkin osti yhtiöiden osakkeita hinnalla millä hyvänsä, uskoen pystyvänsä nostamaan osakkeen hintaa jatkuvasti. Toinen esimerkiksi rapakon takana on kaikille tutun Coca-Colan osake, joka junnasi käytännössä 12 vuotta paikallaan 2000-luvulla, kun yhtiön tulos kasvoi mutta samaan aikaan liian korkealle arvostettu P/E-luku laski.
Lue lisää P/E-luvusta: Sijoituskoulu: P/E-luku
Hyvä nyrkkisääntö on, että mitä enemmän maksat osakkeesta, sitä heikompi tulevaisuuden tuotto osakkeesta on odotettavissa.
2. Yhtiö ei vastaa aiempia odotuksia
Kaikki sijoittajat tekevät joskus virheitä, kuten aiemmin olemme kirjoittaneet. Paremmat sijoittajat myöntävät virheensä nopeammin. Siksi onkin hyvä myydä osake, tai keventää sitä omasta portfoliosta, mikäli alkuperäinen sijoitussuunnitelma meneekin mönkään. Esimerkiksi jos suunnitelma nojaa kovaan liikevaihdon kasvuun ja yhtiö ei pystykään tätä toteuttamaan, joutuu sijoittaja analysoimaan uudelleen yhtiön tilaa ja miettimään, ovatko nykyiset haasteet tilapäisiä ja selätettävissä vaiko eivät.
Viimeaikaisia esimerkkejä voisi olla esimerkiksi korkeariskinen kalankasvatusta harjoittava yhtiö Fifax, jonka sijoituscase nojasi kuivan maan kalankasvatukseen, mutta jatkuvat epäonnistumiset kiertovesilaitoksen toimimiseksi ja lopulta kaloihin iskenyt vaarallinen IHN-virus tuhosi koko kalakannan.
Kun käännettä parempaan ei ole realistista odottaa, on parempi katkaista tappiot ja myydä vaikka osakkeet olisivat kuinka miinuksella.
3. Osakkeen paino nousee portfoliossa kohtuuttomaksi
Kuten moni muukin asia sijoittamisessa, myös salkun hajauttaminen on jokaisen sijoittajan oma makuasia. Riskien hallinnan näkökulmasta on perusteltua kuitenkin myydä osaketta, jos sen paino nousee kohtuuttoman suureksi kokonaisuudessa. On tärkeää pohtia tässä tilanteessa, onko osakkeen kasvunäkymät samanlaiset kuin aiemmin ja onko osake jo täyteen hinnoiteltu. Aina voi mennä myös jotain pieleen tai tulla yllätyksiä vakaillekin yhtiöille. Sijoittajalla tulee olla kärsivällisyyttä ja vahva luottamus istuessaan portfolioon nähden suuren position päällä vaikeina aikoina.
4. Jokin toinen osake tarjoaa paremman tuotto-riskisuhteen
Sijoittajat metsästävät usein kovinta mahdollista tuottoa pienimmällä mahdollisella riskillä, tai näin ainakin ajattelevat tekevänsä. On perusteltua myydä jokin osake, mikäli sen tuotto-odotus on alentunut osakkeen noustessa ja samaan aikaan sijoittaja löytää toisen yhtiön, jonka osake on edullisesti hinnoiteltu ja sen tuotto-odotus on suurempi.
5. Muu rahan tarve
Yllä olevat neljä syytä liittyvät suoraan sijoittamiseen ja osakkeiden hinnoitteluun. Osakesijoittaminen on kuitenkin vain yksi osa sijoittajan elämässä. Vaikka monet osakesäästäjät tälle saattavat irvistääkin, niin joskus kannattaa myydä osakkeita ja investoida tarvittaessa muille elämän osa-alueille.