10 sijoittajan yleistä virhettä
Jokainen sijoittaja tekee virheitä, koska se on inhimillistä sekä välttämätöntä kehittymisen kannalta. Mikä erottaa menestyvän sijoittajan muista on kyky oppia virheistään ja välttää samojen virheiden tekeminen jatkossa. Hyvät sijoittajat oppivat myös toisten virheistä.
Tässä artikkelissa käymme läpi kymmenen tyypillistä sijoittajan virhettä.
1. Sijoittaja ei voi myydä osaketta, koska se on tappiolla
Yleinen harhaluulo aloittelevilla sijoittajilla on, ettei tappiolla olevaa osaketta kannata myydä ja siksi sijoittaja päätyy usein odottamaan kurssin nousua, mutta ajautuukin seuraamaan suurempaa laskua alaspäin.
Tappiolla myyminen voi tuntua hyvin ikävältä, sillä se tarkoittaa väärässä olemisen myöntämistä. On tutkittu, että tappiot tuntuvatkin pahemmilta kuin voitot. Osakkeen myyminen tappiolla on kuitenkin loistava itsereflektoinnin paikka: Miksi alun perin ostin kyseistä osaketta? Olivatko odotukseni ja näkemykseni vääriä? Onko yhtiön tilanne muuttunut siitä, mikä se ostaessa oli?
On parempi myydä osake tappiolla, mikäli yhtiön tuloskunto on pysyvästi heikentynyt eikä osakkeen tuotto-odotus vastaa enää aiempia odotuksia. Taloustieteilijä David Ricardon vanha neuvo on: "Katkaise tappiot nopeasti ja anna voittojen juosta pitkään."
2. Myy voitolla olevia osakkeita vain siksi, että ne ovat voitolla
Osakkeen myyminen vain, koska se on voitolla ei ole itsessään riittävä peruste myydä osaketta. Myymällä aina voitolliset osakkeet ja pitämällä tappiolliset päätyy helposti tilanteeseen, jossa salkku on täynnä heikkoja ja/tai heikossa tilanteessa olevia yhtiöitä. Tämä johtaa ennemmin tai myöhemmin myös heikompiin tuottoihin.
3. Osakekurssin ostaminen, eikä yrityksen osuuden
Edellä mainitut kohdat viittaavat epäsuorasti tämän kohdan otsikkoon. On tärkeää ymmärtää, että ostamalla osakkeita sijoittaja ostaa palan yhtiön liiketoimintaa, ei ylös tai alas liikkuvaa kurssikäyrää. On tärkeää muodostaa itselleen käsitys yrityksen todellisesta liiketoiminnan arvosta, kuten olemme tehneet esimerkiksi tässä laajassa raportissamme Fiskarsista. Näin sijoittajalle syntyy käsitys siitä osakkeen käyvästä arvosta.
Monet sijoittajat spekuloivat kurssiliikkeillä eivätkä perusta päätöksiään liiketoiminnan analyysille. He saattavat kuvittelevat tietävänsä, mihin suuntaan osakekurssit liikkuvat ja pystyvänsä ostamaan aina nousevaa kurssia ja myymään sen ennen laskua. Tällaiset tilanteet johtavat usein liian tiuhaan kaupankäyntiin, mikä itsessään syö tuottoja kaupankäyntikulujen muodossa.
4. Etsii ja löytää vain omaa käsitystä tukevaa informaatiota osakkeesta
Useat sijoittajat muodostavat itselleen jonkinlaisen käsityksen ja etsivät sen jälkeen sitä tukevaa informaatiota muualta. Mikäli vastaan tulee näkemyksen vastaista informaatiota, se sivuutetaan tai kiistetään kokonaan. Tämä usein johtaa kapeakatseiseen näkökulmaan ja sijoittaja luo itselleen liian ruusuisen kuvan osakkeen todellisesta arvosta.
Virheiden etsiminen omasta ajattelusta ja omaa näkemystä vastaan sotivien ajatusten analysointi on tärkeää, jotta sijoittaja ymmärtää, miksi osakkeen arvostus on sillä hetkellä mitä on.
5. Osakkeen ostaminen pelkän osinkotuoton perusteella
Suomessa medialla on taipumus hehkuttaa "Helsingin pörssin osinkokevättä", jolloin suurin osa yhtiöistä jakaa osinkonsa osakkeenomistajilleen. Monilla meistä on taipumus innostua tästä ja sille löytyy perusteluitakin: pitkässä juoksussa suurin osa osakkeiden tuotoista selittyy osingoilla. Historialliset osinkotuotot eivät ole kuitenkaan itsessään peruste ostaa osaketta.
On tärkeää, että sijoittaja itse arvioi, onko yhtiöllä mahdollisuutta jatkaa kasvavaa osingon maksua myös tulevaisuudessa. Usein korkea osinkotuotto johtuu siitä, että yhtiö ei näe parempaa tapaa käyttää liiketoiminnassa syntyneitä voittoja, esimerkiksi investointeihin, yritysostoihin tai velanhoitoon.
6. Ostaa nousumarkkinan loppumetreillä osaketta, joka ei ole vielä noussut
Nousumarkkinan loppumetreillä monia junasta jääneitä sijoittajia voi hiertää sijoittajatuttujen ylpeilyt suurista kurssinousuista ja ”ilmaisista lounaista”. Sen sijaan että sijoittaja pitäisi oman päänsä kylmänä, tulee etenkin aloittelijoiden joskus ostettua eri yhtiöiden osakkeita vain siksi, että osake ei ole noussut. Klassinen virhe, jonka sijoittaja tekee, on pelkkien kurssikäyrien tuijottaminen.
Kuten aiemmin mainitsimme, ostamalla osaketta sijoittaja ostaa palan yhtiön liiketoimintaa. Sijoittajan onkin tärkeää muodostaa oma näkemys siitä, onko yhtiön osake yli- vai alihinnoiteltu liiketoiminnan kasvuun ja kannattavuuteen nähden. Nousumarkkinan lopulla usein myös heikompi laatuisten yhtiöiden kurssit nousevat, kun innokkaat sijoittajat uskovat nousun jatkuvan, mutta sijoittajajargonissa downside, eli riski alaspäin rysähtämisestä, on silloin suurempi mitä moni osaa odottaa.
7. Metsästää vain tuottoa, unohtaen riskit
Edellä läpikäydystä virheestä on lyhyt matka tähän allikkoon: tuottojen metsästämiseen riskit unohtaen. Moni sijoittaja, etenkin kivuttaessa nousumarkkinoiden viimeisillä portailla loputtomasti loistavien tuottojen taivaaseen, unohtaa osakkeiden riskisyyden tyystin. Osakkeiden arvo voi heitellä rajusti lyhyellä välillä, mikä on etenkin monelle aloittelijalle liikaa. Sen lisäksi monien firmojen tuotto on itseasiassa hyvin pitkään nolla tai negatiivinen ja osakepoimijan riski osua tällaisiin pommeihin on aina olemassa.
Sijoittajan tulee miettiä osakkeiden binaarisuutta eli tuottojen mahdollisuutta molempiin suuntiin ja kysyä itseltään: Paljonko voin realistisesti olettaen hävitä tässä osakkeessa pitkässä juoksussa? 30 % tuotto-odotus per vuosi ei ole realistinen pitkään, joten jos olet löytänyt mielestäsi sellaisen sijoituksen, tarkista downside-riskit.
8. Liika itseluottamus ja sattuman merkityksen unohtaminen lyhyellä välillä
Lyhyellä välillä osakkeiden hyvät tuotot ovat enemmän sattumanvaraisen markkinaheilunnan kuin menestyneen osakepoiminnan tulosta. Sijoittajan on tärkeää kriittisesti tarkastella omia onnistumisia ja syitä niiden johtumiseen. Omaa sijoitusperformanssia tulee punnita vuosien maratonjuoksuna, ei äkkispurtteina.
Monesti etenkin aloittelevan sijoittajan on vaikea erottaa tuuria ja taidolla tehtyä onnistumista toisistaan. Tämä johtaa helposti liian suureen itseluottamukseen. Ja liiallisen itseluottamuksen vallitessa tulee usein otettua turhan suuria riskejä. Itsensä taputtelu olalle on suotavaa, mutta omia onnistumisia tulisi aina tarkastella myös analyyttisemmasta näkökulmasta, jotta pystyy tekemään onnistuneita sijoituksia toistuvasti markkinoilla.
9. Liian pieni tuottovaatimus
Osakkeet ovat riskinen omaisuusluokka, siksi niiltä pitää myös vaatia tuottoa. Sijoittajan ei pidä tyytyä liian mataliin tuottovaatimuksiin osakkeissa. Mikäli sijoitus osakkeeseen tehdään matalalla tuottovaatimuksella ja sijoituskeissi ei toteudukaan odotuksien mukaisesti, voivat tuotot jäädä negatiivisiksi ja nollatuotoiksi useiksi vuosiksi eteenpäin. Mikäli osaketta taas ostaa huolellisen perehtymisen jälkeen korkealla tuottovaatimuksella, mutta hallitulla riskillä, jää sijoittajalle turvamarginaalia erehdysten varalle.
Sijoittajan ei pidä tyytyä vähää, eikä ole häpeä pitää korkeaa käteispainoa, mikäli ostettavaa omalla tuottovaatimuksella ei yksinkertaisesti löydy. Parempia aikoja tulee aina eteen, kuten historiassa on nähty muun muassa talouskriisien ja pandemioiden jälkeen.
10. Historialliseen dataan tukeutuminen ilman laadullista ymmärrystä
Historia ei ole tae tulevasta. Monesti sijoituskeskusteluissa törmää argumentteihin, että pörssin kehitys on ollut historiallisesti tätä tai tuota ja väitettä tuetaan vuosikymmeniä tai jopa vuosisatoja pitkillä graafeilla. Historian tunteminen on hyödyllistä, sivistävää ja auttaa sijoittajaa ymmärtämään miten nykypisteeseen on päädytty. Sijoittajan katseen tulisi kuitenkin ensisijaisesti olla suunnattu aina tulevaan. Historia ei toista itseään koskaan täysin samalla tavalla.
Myös pörssi muuttuu jatkuvasti: pörssiyhtiöt olivat hyvin eri yhtiöitä 20 vuotta sitten, puhumattakaan 50 tai 100 vuotta sitten. Siten väitteet, jotka nojaavat oletukseen, että pörssi olisi aina samanlainen ja ansaitsisi siksi aina esimerkiksi samat arvostuskertoimet, tulee suhtautua kriittisesti ja ymmärtää laadulliset tekijät niiden taustalla. Sama pätee yrityksiin.
Sijoittajan on tärkeä ymmärtää, miksi esimerkiksi tietyillä firmoilla on korkea oman pääoman tuotto, ei olettaa suoraan, että viiden vuoden korkea pääoman tuotto on automaattisesti tulevaisuuteen jatkuva asioiden tila. On kulunut sanonta, että suurin riski tulee sijoittajalle silloin, kun hän ei tiedä mitä tekee, mutta siitä laiminlyönnistä monet riskit nousevat.