Fed prioriterar kampen mot inflationsdraken – höjer 25 punkter vid kvällens räntebesked
Det är inte länge sedan marknaden räknade med en 50-punkters höjning från Fed i kväll. Att höjningen nu landade på 25 punkter, till intervallet 4,75-5,0 procent är dock precis i linje med de senaste dagarnas marknadsprissättning, (som indikerade en 80% ig sannolikhet för en 25-punkters höjning).
Detta blir den nionde höjningen i rad för Fed, som i och med beskedet betonar att man står fast vid målsättningen att få ned inflationen och nå prisstabilitet, trots den rådande bankoron.
Att Fed avstår från, att i likhet med ECB förra veckan, leverera en 50-punkters höjning är en direkt följd av den bankrelaterade röran på marknaden. Den senaste händelsen att stjäla rampljuset var Schweiziska UBS’ uppköp av krisande Credit Suisse. Detta efter att startskottet till händelseutvecklingen inom banksektorn redan brakat loss i USA, i och med omhändertagandet av Silicon Valley Bank och New York banken Signatur.
Då den allmänna bankoron spridit sig på marknaden, tycks både starka arbetsmarknadssiffror och inflationen hamna i skymundan, vilket har satt Fed, liksom andra centralbanker världen över i en allt knepigare sits. I den penningpolitiska vågskålen hamnar man nu att ställa finansiell stabilitet mot inflationskamp.
Att sex centralbanker, däribland Fed, ECB, BoE, BoJ sent i söndags meddelade om ett gemensamt beslut om att öka tillgången på likviditet på marknaden, är en tydlig aktion för att bibehålla finansiell stabilitet och öka tryggheten i den turbulenta banksektorn. Dagens höjning, samt kommunikationen om att man inte är nöjda med hur inflationen och arbetsmarknadssiffrorna utvecklat sig, i sin tur, ett ställningstagande för att man, som sagt, står fast vid inflationsmålet.
I både pressmeddelandet och presskonferensen efter beskedet betonade man att det amerikanska banksystemet i grunden är stabilt. Att det gått som gått med SVB och Signatur kommer att utredas grundligt.
Hur ser räntebanan ut framgent?
Att bankerna stramar åt sin utlåning till följd av krisen, kan delvis ha samma effekter som räntehöjningar i sig. Hur påverkar detta räntebanan framgent? Powells betonade att bankoro-situationen är ny och därmed inte inräknad i de senaste prognoserna för utvecklingen framöver. Att man noga kommer att följa all data som kommer in, för att därefter fatta beslut upprepades. Marsprognosens siffror indikerar en mer negativ bild bland ledamöterna över den ekonomiska utvecklingen framöver.
Bild 1. Fed prognos, Mars 2023
Just nu ser majoriteten av ledamöterna, dvs 10 stycken en ytterligare räntehöjning som aktuell, tre ledamöter två räntehöjningar, medan fyra stycken räknar med över två höjningar. En räntenivå på tre procent skulle hålla i sig ända till slutet av 2025, vilket är nära en nulägets neutrala räntenivå.
Bild 2. Fed: Dot Plot
Balansen då?
Då en centralbank ökar på likviditeten på marknaden blir resultatet oftast att den egna balansen sväller. Så även i Feds fall. Det intressanta är nu, att utvecklingen i Feds balans indikerar att den förda penningpolitiken kunde definieras som expansiv, samtidigt som man höjer räntan. På presskonferensen poängterade Powell att situationen skall ses som tillfällig, och enbart ett svar på de senaste veckornas turbulens inom banksektorn. Man skall inte se detta som en aktivt, större balansräkningsbeslut. På sikt kommer man fortsättningsvis aktivt att lätta på balansräkningen.
Läs även:
Alla talar om Kina! Om åter-uppöppning, tillväxtförväntningar, inflationsrädsla och Kinas fredsplan
Höjd styrränta och ränteprognos! Höken Thedéen har låg tolernas mot hög inflation
Chockerande sysselsättningsstatistik avrundande centralbanksvecka - Urstark amerikansk arbetsmarknad motar duvorna i grind