Fed lever i en annan värld än vad rubrikerna antyder
Automatisk översättning: Ursprungligen publicerad på finska 9.4.2025 kl. 06:04 CEST. Observera att den automatiska översättningen av innehållet för närvarande endast täcker den text som visas här och kan innehålla fel. Du kan ge feedback gällande kvaliteten på översättningarna och eventuella fel här.
Den senaste börsnedgången på Wall Street har återspeglat en snabbt växande sannolikhet för en recession i USA. President Donald Trumps tullar träder i kraft idag och inga avtal har ingåtts. De verkliga effekterna på realekonomin kommer att synas först under de närmaste månaderna. Hotet om ett handelskrig verkar fortfarande nonchaleras av Fed.
I sina senaste tal har Fed-chefen Jerome Powell inte signalerat någon brådska med att sänka styrräntan, och även FedSpeak-indexet visar att centralbankens tal fortsätter att luta åt en hökmässig riktning (indexets värden är positiva). De senaste kommentarerna kom enligt Reuters från Mary Daly, chef för San Franciscos Fed, som i tisdags konstaterade att ekonomin fortfarande är i en stark position och att det därför inte är någon brådska med att sänka räntorna. Daly var "lite oroad" över tullarnas inverkan på inflationen, åtminstone tillfälligt. Daly uppmanade också till att hålla huvudet kallt trots marknadstempot.
Figur. Ränteförväntningar på terminsmarknaden. Källa: Bloomberg.
"Det viktigaste är att hålla sig lugn i båten och inte tänka så mycket på vad som har hänt de senaste två dagarna, utan på den totala effekten av de förändringar som administrationen vill göra".
Fed förblir lugn i sina tal, men händelserna under den senaste veckan har orsakat vilda rörelser i ränteförväntningarna. Enligt dem förväntas redan fyra räntesänkningar i USA i år, vilket är en mer än för euroområdet. Förväntningarna har alltså redan tagit ett starkt försprång och särskilt skillnaden till Feds tal har återigen blivit exceptionellt stor. Jag anser det vara möjligt att räntesänkningar inte kommer att göras förrän den andra halvan av Feds dubbla mandat, dvs. sysselsättningen, visar tecken på svaghet. Ännu i mars var siffrorna goda, så det finns skäl för centralbankens tal om att inte ha bråttom, åtminstone tills vidare.