Sijoitussuunnitelma
Saimme InderesQ&A:ssa toiveen, että tekisimme Sijoituskoulussa tekstin sijoitussuunnitelman tekemisestä ja mikä se on. Tämänkertainen Sijoituskoulu vastaa kysymyksiin, mikä on sijoitussuunnitelma, miksi se on tärkeää ja miten sellaisen voi laatia. Sijoituskoulu käsittelee aihetta luonnollisesti yleisellä tasolla, eikä tämä ole suositus yksittäisille henkilöille. Olemme maininneet sijoitussuunnitelman aiemmin Sijoituskoulun tekstissä, jossa käytiin viidessä askeleessa läpi, miten aloittaa osakesijoittaminen.
Mikä on sijoitussuunnitelma?
Kuten Q&A:n kysyjä totesi, hyvä sijoitussuunnitelma on muistiinpano (paperilla, koneella tai videolla: kunhan siihen on helppo palata myöhemmin) sijoittajalle itselleen, miksi hän sijoittaa, mitä varten hän säästää (tai kuinka paljon säästöjä pitäisi olla kun maaliin päästään), kuinka kauan hän säästää tähän tavoitteeseen, minkälainen on hänen sijoitusstrategiansa ja minkälaista riskiä hän on valmis ottamaan. Käymme näitä läpi tarkemmin alla.
Miksi sijoitussuunnitelma on tärkeä?
Vaikka pitkällä nousumarkkinalla tällaisten asioiden kirjoittaminen ylös saattaa huvittaa, on kovan paikan tullen sijoittajalle iloa ja päätä selventävää, jos sijoitussuunnitelma löytyy paperilta. Jos/kun osakemarkkina laskee, sijoitussuunnitelma auttaa keskittymään oleelliseen eli pitkäjänteisyyteen ja omaan sijoitustavoitteeseen. Jos nyt myyn paniikissa, edistääkö tämä pääsemistä taloudelliseen päämäärääni? Tätä sijoittajan pitäisi aina kysyä kauppoja tehdessään.
Sijoitussuunnitelman pääkohdat:
Miksi?
Tärkeä kysymys on: miksi? Miksi säästät? Onko tavoitteena parempi taloudellinen turva eläkkeellä, tai kenties peräti nyt muodikas taloudellinen omavaraisuus? Onko tavoitteena käsiraha omaan asuntoon? Syy säästää määrittää myös aikajänteen.
Milloin?
Milloin tarvitset säästöjäsi? Tällä on merkittävä vaikutus siihen, minkälaisiin sijoituskohteisiin, kuten osakkeet tai säästötili, kannattaa säästää. Mitä aikaisemmin aloitat säästämisen, sitä enemmän voit painottaa riskisempiä osakkeita ja sitä korkeampi on tuotto-odotuksesi.
Miten?
Kun tiedät, miksi säästät ja milloin tarvitse rahoja, voi miettiä miten päästä taloudellisiin tavoitteisiisi sijoitussuunnitelmassa. Mikäli aikajänne on pitkä (yli 5 vuotta), ovat osakkeet yleensä hyvä vaihtoehto. Mikäli tarvitset rahoja vuoden päästä, voi osakkeet heilua tällä välille käytännössä minne vain ja silloin säästötili saattaa olla parempi vaihtoehto. Aikajänteen lisäksi sijoituskohteisiin vaikuttaa kuitenkin myös toinen tärkeä asia: oma riskinsietokykysi.
Riskinsietokykyni?
Minkälaista riskiä olen valmis ottamaan? Tämä on äärimmäisen tärkeä kysymys. Riskiä kaihtava sijoittaja välttelee riskisiä osakkeita ja keskittyy yhtiöihin, joiden osakkeita pystyy ostamaan turvamarginaalilla ja joiden liiketoiminta on suhteellisen vakaata. Jos ei kestä ajatusta -50 % laskuista yksittäisissä osakkeissa, kannattaa miettiä muita sijoituskohteita.
Riskinsietokyky määrittelee myös osakesalkun hajautusta. Yli 20 % painot yksittäisessä osakkeessa on ainakin Heikkilä&Vilén -kaksikolle liikaa.