Sijoittajan tietolähteet
Mistä ja miten sijoittaja löytää relevanttia tietoa? Tätä ongelmaa Mika Heikkilä ja Sauli Vilén ratkoivat aikoinaan Heikkilä & Vilén Show’ssa. Heidän mukaansa tiedosta on nykyisin pikemminkin ylitarjontaa ja siksi kaikkein olennaisimmat tiedonjyvät katoavat helposti informaatiotulvan alle. Sijoittajan kyky hahmottaa olennaiset asiat epäolennaisista korostuu. Yleensä tässä tiedon suodattamisessa oppii paremmaksi sijoitusuran edetessä.
Katso video: Miten etsiä oikeaa tietoa sijoittamisesta? – Heikkilä&Vilén Show
Tiedonhankinta on monipuolistunut
Heikkilä & Vilén Show on yksi esimerkki, miten sijoittamisesta saatava tieto on monipuolistunut ja lisääntynyt edellisten vuosikymmenten aikana. Ei tarvitse mennä kauaksikaan historiassa, jolloin melkeinpä ainoat ajantasaiset tietolähteet sijoittajalle rakentuivat perinteisten printtimedioiden, analyysien ja markkinatietopalveluiden varaan.
Niillä on toki edelleen paikkansa sijoittajien tiedonhankinnassa, mutta niiden rinnalla esimerkiksi yksityissijoittajat tuottavat nykyisin valtavat määrät tietoa keskustelupalstoille ja sosiaaliseen mediaan. Jokaisella sijoittamisesta kiinnostuneella on mahdollisuus sisällöntuotantoon eikä vain tiedon vastaanottamiseen.
Informaation lisääntyminen ja monipuolistuminen korostavat medialukutaitoa, kykyä lukea ja ymmärtää tuotettua informaatiota, nähdä merkitysten taakse, suodattaa ja arvioida vastaanotettua informaatiota. Menestyäkseen sijoittajan täytyy opetella ajattelemaan ja toimimaan itsenäisesti. Päätöksenteon ulkoistaminen sopii huonosti osakepoimijan pirtaan. Jokainen on oman onnensa seppä.
Perinteisten kirjojen, uutisten ja analyysien lisäksi äänikirjat, podcastit ja videot tarjoavat nykyisin runsaat määrät sijoitussisältöä. Materiaali kulkee helposti puhelimessa tai tabletissa eikä se ole sidottuna enää aikaan tai paikkaan kuten ennen. Jopa yhtiöiden tulosinfot voi katsoa ja kuunnella esimerkiksi Inderesin sovelluksen kautta. Tieto on demokratisoitunut ja muuttunut avoimemmaksi.
Keskity laatuun
Kaikkea valveillaoloaikaa ei tarvitse eikä pidä käyttää sijoitustiedon kahlaamiseen, vaan hyvä ohjenuora on panostaa tiedon laatuun ja välttää ylenpalttista kohinaa.
Usein kipinä sijoittamisen aloittamiseen syttyy yleisestä kiinnostuksesta taloutta ja sen ilmiöitä kohtaan. Sijoittajan on aina hyvä ymmärtää, mitä taloudessa yleisemmin tapahtuu ja millaisten muutosvoimien keskellä se on. Hyvin kirjoitetut laajat artikkelit tarjoavat oivan reitin tutustua näihin ilmiöihin. Suomessa niitä saa lukea usein esimerkiksi HS Visiosta tai Talouselämästä. Bloomberg, Financial Times ja Reuters lukeutuvat kansainvälisesti tunnetuimpiin mediajulkaisuihin. Reutersilla vieläpä suuri osa uutisista on vapaasti luettavissa. Sijoittajan talouden pulssilla pitää myös Inderesin ekonomistin Marianne Palmun makroanalyysit.
Kirjoista podcasteihin
Podcasteissa sijoittajan maailma on täynnä mahdollisuuksia, sillä niiden määrä on kasvanut räjähdysmäisesti. Suomessa monet sijoittamisesta kiinnostuneet kuuntelevat esimerkiksi Nordnetin Rahapodia, Ylen Pörssipäivää ja inderesPodia. Maailmalta esiin voidaan nostaa esimerkiksi We Study Billionaires, Masters in Business ja Invest Like The Best. Spotifyn ja muiden suoratoistopalveluiden algoritmit pitävät huolen myös siitä, ettei uusien sijoituspodcastien etsimiseen tarvitse käyttää sen suuremmin aikaa.
Entä sitten sijoituskirjallisuus? Sijoituskirjallisuus, lukeminen ja itsensä kehittämisen merkitys olivat inderesPodin 58 aiheena. Analyytikot Sauli Vilén ja Juha Kinnunen listasivat podissa sekä omia että Inderesin väen suosikkikirjoja. Pääset kuuntelemaan keskustelun tästä, ja samalta sivulta löydät myös listauksen inderesiläisten suosikkikirjoista. Myös Foorumilla sijoituskirjoista käydään keskustelua ja hyviä ehdotuksia ja suosituksia löytyy sieltä kosolti. Niitä pääset lukemaan täältä, ja lisää vinkkejä löydät myös tästä.
Jos tykkäät perinteisten kovakantisten kirjojen sijaan tai lisäksi kuunnella äänikirjoja, tarjoaa esimerkiksi Audible-äänikirjasovellus kattavan aineiston englanninkielisestä sijoituskirjallisuudesta.
Sijoituskeskustelut ja -videot
Facebook ja Twitter tarjoavat monille sijoittajille väylän keskustella ja oppia sijoittamisesta. Jos et ole vielä tutustunut Heikki Keskivälin twiittiketjuihin, tee se. Sijoittamisesta keskustellaan ahkerasti myös Discordin sijoitusryhmissä ja Inderesin Sijoitusfoorumilla.
Youtubessa sijoitusvideoita löytyy kosolti erityisesti englanniksi. Suomeksi sijoitusaiheista videosisältöä tuottaa Inderesin lisäksi esimerkiksi OP, jonka Youtube-kanavan löydät tästä. inderesTV:n ohjelmista etenkin Vernerin vartit ja Heikkilä & Vilén Showt sopivat kaikille sijoittajille. Inderesin Youtube-kanavalle pääset tästä.
Lukekaa analyysia
Aamukatsaukset ja -kirjeet avaavat sijoittajalle oikotien analyysien maailmaan. Niitä tuottavat Suomessa käytännössä kaikki osakeanalyysia tekevät tahot, mukaan lukien Inderes. Sisällöt antavat sijoittajalle yleiskuvan siitä, mitä markkinoilla tapahtuu ja mitä mieltä analyytikot ovat tarkastelluista yhtiöistä sijoituskohteena.
Ulkomaisiin osakkeisiin sijoittaville tutustumisen arvoisina tietolähteinä osakkeisiin tutustumiseen voi mainita esimerkiksi finviz.comia ja wallmine.comia. Ne kokoavat yhteen valtavat määrät hyödyllistä dataa yhtiöistä.
Tämänkin katsauksen pituus ja esimerkit osoittavat, miten paljon tietoa sijoittamisesta nykyisin on saatavilla. Jokaisen sijoittajan kannattaa tutustua sisältöihin ajan kanssa ja löytää niistä itselleen parhaimmat. Kaikkea ei tarvitse kahlata läpi. Tärkein resurssi sijoittajalle on lopulta aika. Sen investoiminen kannattaa tehdä harkitusti.
Kirjoitus on päivitetty versio kesällä 2021 julkaistusta artikkelista.