Sijoituskirjallisuus
Warren Buffett on sijoittajalegenda. Hänen kerrotaan aloittaneen sijoituskirjojen lukemisen alle 10-vuotiaana isänsä toimistossa ja opiskelleen pian lisää sijoittamisesta kotikaupunkinsa Omahan kirjaston kirjoista. Buffett on kertonut käyttävänsä edelleen suuren osan päivästään lukemiseen. ”Me kaikki voimme rakentaa tietämystämme, mutta useimmat meistä eivät ole valmiita tekemään sitä", Buffett on sanonut.
Pelkkä sijoituskirjojen lukeminen ei itsessään tee kenestäkään hyvää sijoittajaa, vaan sijoittajalla täytyy olla kykyä paitsi sisäistää myös hyödyntää ja soveltaa oppimaansa. Muihin sijoittajiin nähden lukeminen on yksi parhaimmista tavoista pyrkiä saamaan etulyöntiasema, sillä kaikilla ei ole kärsivällisyyttä syventyä kirjan ääreen, kerrata ja opiskella uutta.
Miten sijoitan pörssiosakkeisiin – Seppo Saario
Suomalaisen sijoituskirjallisuuden ehdoton klassikko. Miten sijoitan pörssiosakkeisiin on ollut monelle suomalaiselle ensimmäinen sijoituskirja, ja aloittelevalle sijoittajalle se tarjoaa edelleen oiva startin sijoittamisen maailmaan.
Saario avaa sijoittamisen perusteet helposti ymmärrettävällä tavalla, eikä vaadi lukijaltaan aiempaa kokemusta sijoittamisesta. Saario on kirjoittanut kirjasta myös nuorille suunnatun version, Näin sijoitan pörssiosakkeisiin - opas nuorelle.
Tähtäimessä osakkeet – Heikki Keskiväli
inderesPodissakin vieraillut Heikki Keskiväli tiivistää yhteen valtavan määrän laadukasta kansainvälistä sijoituskirjallisuutta ja avaa inhimillisesti ja hauskasti omakohtaisia kokemuksiaan ja havaintojaan sijoittamisesta teoksessaan Tähtäimessä osakkeet.
Osakemarkkinoiden historiaa käsittelevä kirjan toinen luku on luultavasti yksi parhaimmista suomenkielistä katsauksista markkinahistoriaan. Keskiväli avaa kirjassa hyvin myös osakkeiden arvonmäärityksen perusteet, ja kirja sopii kaikille sijoittajille.
One Up on Wall Street – Peter Lynch
Peter Lynchin One Up on Wall Street lukeutuu Benjamin Grahamin Intelligent Investorin lailla sijoituskirjallisuuden klassikoihin. Lynchin hyvin maanläheinen, arkielämän tietoja ja havaintoja hyödyntävä sijoitusfilosofia puhuttelee monia. Hän näyttää, ettei sijoittaminen ole rakettitiedettä, mutta vaatii sinnikkyyttä ja kurinalaisuutta.
Kirjassa havainnollistetaan hyvin, millaiset edut yksityissijoittajilla on ammattilaissijoittajiin nähden. One Up on Wall Streetia voi suositella esimerkiksi ensimmäiseksi englanninkieliseksi sijoituskirjaksi.
The Most Important Thing Illuminated: Uncommon Sense for the Thoughtful Investor – Howard Marks
Howard Marksin sijoittajakirjeet lukeutuvat sijoitusmaailman luetuimpiin kirjoituksiin, ja niihin myös hänen ensimmäinen kirjansa perustuu. Suuri osa kirjan opetuksista koskettaa markkinapsykologiaa, ja lukuisat anekdootit vievät sijoittajan menneiden vuosikymmenten markkinatapahtumiin. Howard Marksin oivaltavia pohdintoja ja oppeja sijoittamisesta ja riskeistä täydentävät kirjassa Joel Greenblattin ja muiden sijoittajien kommentit.
Howard Marksin sijoittajakirjeisiin ja kirjaan on suositeltava tarttua vasta, kun sijoittamisen perusteet ovat hyvin hallussa. Sijoittajakirjeitä pääset lukemaan täältä.
The Little Book That Builds Wealth – Pat Dorsey
The Little Book -kirjasarjan teoksista melkeinpä jokainen kuuluisi sijoittajan kirjahyllyyn. Morningstarin pääanalyytikon Pat Dorseyn kirjoittama The Little Book That Builds Wealth kirii kuitenkin tässä listauksessa muiden edelle.
Pat Dorsey syventyy yhtiöiden kilpailuetuihin ja niiden merkitykseen sijoittamisessa. Hänen mukaansa kestävät kilpailuedut rakentuvat tyypillisesti aineettomien hyödykkeiden, korkeiden vaihtokustannusten, verkostovaikutusten ja kustannusetujen varaan. The Little Book That Builds Wealth avautuu parhaimmin silloin, kun tietotaitoa sijoittamisessa on kerääntynyt enemmän.
Lisää ehdotuksia
Sijoituskirjallisuus, lukeminen ja itsensä kehittämisen merkitys olivat inderesPodin 58 aiheena. Analyytikot Sauli Vilén ja Juha Kinnunen listasivat podissa sekä omia että Inderesin väen suosikkikirjoja. Pääset kuuntelemaan keskustelun tästä, ja sivulta löydät myös listauksen inderesiläisten suosikkikirjoista.
Keskustelua sijoituskirjoista käydään myös Foorumilla Sijoituskirjallisuus-ketjussa. Löydät sieltä kosolti hyviä kirjasuosituksia ja -arvioita.
Kirjoitus on päivitetty versio kesällä 2021 julkaistusta artikkelista.