Trump nosti kauppasodan esiin Kansakunnan tila -puheessaan
Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin aamuyöllä pitämässä Kansakunnan tila -puheessa nousivat esiin myös kauppapoliittiset teemat. Trump paitsi uhkasi edelleen rakentaa muurin Meksikon vastaiselle rajalle, kertoi järkkymättömästä kannastaan USA:n ja Kiinan välisten kauppasuhteiden parantamiseksi. Trumpin mukaan Kiinan kanssa solmittavien uusien kauppasopimusten ”pitää sisältää todellisia ja rakenteellisia muutoksia epäreiluun kauppapolitiikkaan, vähentää kroonista ulkomaankaupan alijäämää ja suojata USA:n työpaikkoja”. Luonnollisesti Trump halusi puheessaan pelata kotiin päin, mutta puhe kertoo myös siitä, että Valkoinen talo tuskin taipuu helposti kauppaneuvotteluissa, jota voidaan hyvin kuvata myös peliteorian termein.
Itse neuvotteluista ei ole kuulunut merkittäviä uutisia markkinoille, vaikka maaliskuun takaraja lähestyy kovaa vauhtia. Trump on uhannut nostaa tulleja 10 %:sta 25 %:iin arvoltaan 200 miljardin dollarin kiinalaistuotteiden tuonnille, mikäli sopua ei synny maaliskuun toiseen päivään mennessä. Huhumylly käy nytkin kuumana, sillä viimeisimpänä Dow Jones uutisoi, että USA:n ulkomaankaupan neuvonantaja Robert Lighthizer ja valtiovarainministeri Steven Mnuchin valmistautuisivat matkaamaan Kiinaan uudelle neuvottelukierrokselle. Uutinen ei kuitenkaan saanut vahvistusta ja uskomme, että markkinoilla joudutaan pidättämään hengitystä aivan neuvottelujen kalkkiviivalle asti.
Edelleen usko sopuun maaliskuun alkuun mennessä on yleisesti vahva, ja kauppaneuvottelut ovat yksi globaalin osakemarkkinan lyhyen aikavälin pääajureista. Haluamme kuitenkin korostaa, että osapuolet ovat hyvin eri linjoilla osassa neuvottelujen aiheista (mm. immateriaalioikeudet), ja kyse ei ole pelkästään tuontitulleista, joten kestävän ratkaisun löytyminen voi kestää pitkään. Lisäksi USA voi pitää tulleja voimassa ratkaisusta huolimatta valvoakseen, että Kiina noudattaa mahdollisesti solmittavaa sopimusta. Tämän perusteella nopeaa ratkaisua lisääntyneeseen protektionismiin ei ole luvassa. Pieni positiivinen signaali joulukuun alussa sovitun 90 päivän ”välirauhan” aikana on kuitenkin nähty valuuttamarkkinoilla, sillä juanin kurssi on joulukuun alusta vahvistunut dollaria vastaan, eikä Kiina ole lähtenyt sitä devalvoimaan.