USA:n työllisyysluvut: Keskuspankkihellyyttä saa vielä odottaa
Viime viikko oli Yhdysvaltain ja Euroopan osakemarkkinalla lievä nousuviikko. Perjantaina julkaistut Yhdysvaltain työllisyysluvut kuitenkin romuttivat sijoittajien toiveet siitä, että Federal Reservellä olisi lähikuukausina tarjolla muutakin kuin keppiä inflaation torjumiseen. Työmarkkina nimittäin pysyi syyskuussakin erittäin kireänä, minkä vuoksi osakeindeksit kääntyivät Yhdysvalloissa perjantaina rajuun laskuun.
Uusien työpaikkojen määrä kasvoi perjantain tilastojen mukaan odotettua enemmän, 263 000:lla, syyskuussa, ja työttömyysaste tippui yllättäen 3,5 %:iin elokuun 3,7 %:sta. Kysyntää työmarkkinalla siis epäilyistä huolimatta riittää edelleen, mikä heijastui palkkoihin. Tuntiansiot nousivat 0,3 % kuukauden ja 5,0 % vuodentakaisesta. Vuodentakaiseen nähden palkkojen kasvu hidastui hieman ja kuukausitasollakin nousu on loiventunut, mutta palkkapaineet istuvat tiukassa.
Poikkeuksellinen tilanne
Työpaikkojen lisäys on ollut kuluvana vuonna poikkeuksellisen korkeaa, vaikka Yhdysvaltain talous on jo käytännössä täystyöllisyydessä. Vuoden alusta yksityisen sektorin työpaikkojen lisäys on ollut keskimäärin 393 000 kuukaudessa ja työttömyysaste keskimäärin 3,6 %. TS Lombardin mukaan edellisen kerran työttömyysasteen ollessa lähes yhtä alhaalla (keskimäärin 3,8 % vuosina 2018-2019) keskimääräinen työpaikkojen lisäys on jäänyt 163 000:een. Poikkeavan tilanteen takana on edellinen poikkeuksellinen jakso, sillä näyttää siltä, että työpaikkoja luodaan edelleen sektoreilla, jotka palautuvat koronapandemiasta. Noin puolet työpaikkojen lisäyksestä tulikin näiltä aloilta, kuten vapaa-ajan ja majoituspalveluista.
Työn tarjonta pullonkaulana
Työmarkkinan tasapainoon vaikuttaa sekin, että työn tarjonta takkuilee. Työhön osallistumisaste tippui jälleen syyskuussa hieman ja oli 62,3 % (elokuussa 62,4 %), eli orastava hyvä kehitys elokuulta kääntyi. Edelleen siis suuri osa amerikkalaisista on työvoiman ulkopuolella syystä tai toisesta. Federal Reserven johtokin on myöntänyt, että osallistumisasteen kehitys on ollut pettymys, ja sen elpyminen on ollut tuskallisen hidasta. Työn tarjontaa olisi tärkeää saada nostettua, jotta kireydet työmarkkinalla helpottaisivat ja palkkojen kasvu hidastuisi.
Lähde: Bloomberg
Työllisyysraportti karisti siis optimismin siemenen koronnostojen tahdin hiipumisesta, ja marraskuun alun kokouksessa todennäköisyydet ovat vahvasti 75 korkopisteen noston puolella. Odotuksissa 4,5 %:n korkotaso tälle vuodelle on jo taputeltu, ja korkosyklin huippu voidaan hyvinkin nähdä 5 %:n yläpuolella. Keskuspankki tuskin näkee tarvetta jarruttaa ennen kuin työllisyys on lähempänä sen syyskuussa ensi vuodelle ennustamaa 4,4 %:n tasoa tai hintojen nousu hidastunut merkittävästi, mieluummin lähelle sen 2023-ennustetta (2,8 %). Käytännössä tähän päästään vain kokonaiskysynnän laskun, ts. taantuman, kautta.
Luottojen kysyntä kovassa kasvussa
Amerikkalaiskuluttajalle tämä tarkoittaa haastavia aikoja ja inflaation puristaessa ansiotasoa kulutusta rahoitetaan yhä enemmän velalla. Kasvu kulutusluottojen ottamisessa on kiihtynyt, ja tuoreen tilaston mukaan elokuussa ylitti markkinaodotukset. Luottoja otettiin 32,2 miljardilla dollarilla. Kumulatiivisesti kulutusluottojen summa on vuoden alusta jo 249 miljardia, kun viime vuonna vastaava lukema oli 147 miljardia dollaria. Yksityinen sektori siis velkaantuu jälleen kovalla vauhdilla, mikä osaltaan lisää talousriskejä.
Luetuimmat artikkelit




