Shanghain valot loistavat Kiinan talouden ja velkavuoren yllä
Kiinan talous otti lisää kaulaa länsimaihin Q4:n aikana, käy ilmi aamulla julkaistuista talousluvuista. Maan tilastoviranomaisen mukaan vuoden viimeisestä kvartaalista on tulossa parempi kuin Q3:sta, eikä ihme. Marraskuun luvut olivat vakuuttavia: teollisuustuotanto kasvoi 7 % vuodentakaiseen nähden, vähittäismyynti lisääntyi 5 %:lla ja investoinnit tammi-marraskuussa 2,6 %.
Näyttääkin siltä, että teollisuuden kasvu on viimeistään ensi vuoden aikana saamassa täysipainoisesti vierelleen koronapandemian vuoksi takellelleen yksityisen kulutuksen kasvun. Tammi-marraskuun osalta vähittäismyynti on edelleen 4,8 % vuodentakaista tasoa alempana, joten kirittävääkin vielä riittää. Loppuvuonna elpyminen on kuitenkin saanut vauhtia.
Shanghain valot valaisevat Kiina-ennusteissa, mutta lännessä varjoja riittää. Esimerkiksi EKP arvioi euroalueen talouskasvun hiipuvan rajusti Q4:llä, ja USA:ssakin pandemia- ja samalla työttömyystilanne on mennyt heikompaan suuntaan. Alla olevista Bloombergin päivitetyistä konsensusennusteissa näkyvät kasvavat erot Kiinan ja lännen välillä. Mielenkiintoisia vertailussa ovat myös erot rahapolitiikan linjassa. Kiinassa keskuspankkien rahapolitiikan viritys on ollut takavuosiin nähden maltillista ja politiikkakorot ovat pysyneet viime kevään jälkeen ennallaan. USA on jo mennyt reilusti ohi rahan määrän kasvussa ja euroalueella kuljetaan Kiinaan nähden samassa tahdissa. Elvytyksen painopiste onkin Kiinassa ollut valtion ja paikallishallinnon elvytystoimilla, jotka osaltaan ovat tukeneet investointien kasvua.
Ilman riskejä ei Kiinakaan ole elpynyt, sillä elvytyksen varjopuolena on valtavan velkataakan kasvu. Sen kulmakerroin on Kiinassakin edelleen jyrkentynyt koronakriisin aikana lisäten mm. rahoitussektorin haavoittuvuutta. Velka on erityisesti yrityssektorin ongelma, sillä valtion säästöpossu pullisteli vielä syksyllä ja talletukset keskuspankissa nousivat ennätyskorkeiksi.
Lähde: Bloomberg