Kiinan valtion säästöpossu pullistelee
Kiinassa on meneillään erikoinen julkisen talouden ilmiö: valtio laskee liikkeelle velkakirjoja kovaa tahtia, mutta ei näytä löytävän sopivia käyttökohteita velkarahoitukselle. Tämän vuoksi valtion talletukset keskuspankissa nousivat ennätyskorkeiksi, Bloombergin mukaan 4800 miljardiin juaniin (n. 600 miljardia euroa) elokuun lopussa.
Lähde: Bloomberg
Edelleen Bloombergin mukaan Kiinan hallitus suunnittelee laskevansa liikkeelle 3,750 miljardin juanin edestä erityisiä infrainvestointeihin kohdistettuja velkakirjoja. Sen on kuitenkin uutistietojen mukaan vaikea löytää investointikohteita, jotka voidaan aloittaa tarpeeksi nopeasti ja jotka myös luovat hyötyjä esimerkiksi talouskasvun muodossa. Kiinan infrainvestoinnit olivat alkuvuonna selvässä laskussa. Bloombergin laskelmissa pientä piristymistä valtion investointiaktiivisuudessa on nähty, mutta tahti on takavuosia hitaampaa. Kiina yrittää päästä eroon velka- ja investointivetoisesta talousrakenteesta ja julkinen valta on siinä tärkeä suunnannäyttäjä.
Kiinan koronakriisin aikaiset toimet rahapolitiikassa ovat nekin olleet maltillisia: rahan määrän kasvu on hidastunut selvästi edellisten elvytyskierrosten tasoista ja on nyt samassa tahdissa kuin euroalueella. USA:ssa keskuspankin elvytystoimet ovat lisänneet kasvutahtia siihen malliin, että siellä on menty reippaasti Kiinan ja euroalueen lukemien ohi.
Kiinan maltillinen politiikka tarjoaa sille kovan merkittävää tulivoimaa koronakriisin jäljiltä elpyvän talouden tukemiseen. Pelkästään valtion pankkitalletukset vastaavat lähes 5 %:a Kiinan BKT:sta 2019 luvuin, joten elvytysvaraa riittää. Lisäksi talous on päässyt elpymisraiteille: kuluttajasektori on piristynyt ja teollisuustuotanto palannut kasvuun, ja talousennusteissakin odotetaan BKT:n ylittävän jo ensi vuonna koronakriisiä edeltävän tason. Tässä mielessä kuopat Kiinan talouskasvun tiellä ovat vähentyneet selvästi.
Lähde: Inderes, Bloomberg