OMXH25: Ilmastonmuutos ja tavoitteet vahvasti esillä, taloudellisten vaikutusten arviointia odotellaan
Ilmastonmuutokseen liittyvien riskien ja mahdollisuuksien arviointi sekä ilmastotavoitteiden asettaminen kuuluu jo nyt ESG-työn peruskiviin. Eri toimialojen on reagoitava sekä kiristyviin päästövähennyksiä hakeviin lakeihin ja muuttuvaan toimintaympäristöön, että jopa fyysisiin riskeihin. Aikajana on toki varsin erilainen toimialojen välillä. Energia- ja raaka-aineteollisuudessa vaikutukset ovat jo selkeästi näkyviä, kun taas monilla toimialoilla ollaan saatu rauhassa katsella mitä tapahtuu, ilman merkittäviä strategisia muutoksia.
Tämänhetkinen energiakriisi eskaloitui radikaalilla tavalla Venäjän hyökkäyssodan seurauksena. Energiakysymysten kärjistymisen ja hintojen nousun vaikutuksia on kuitenkin mietitty epävirallisesti jo toistakymmentä vuotta mm. ilmastotutkijoiden piirissä. Muutama vuosi sitten myös sijoitusmaailmassa lähdettiin edistämään yritysten ilmastoriskien ja mahdollisuuksien raportointia, jotta asiasta saataisiin läpinäkyvämmin selkeämpää ja konkreettisempaa tietoa. (Kuuluisa Task Force on climate related financial disclosures Michael Bloombergin johdolla).
Odotusarvo on, että ilmastotavoitteiden asetanta sekä ilmastoriskit ja mahdollisuudet näkyvät jatkossa sekä lainsäädännön että markkinatrendien potkaisemana yritysten viestinnässä ja toiminnoissa. Siksi katsastimme missä mennään tällä hetkellä. Keskityimme katsauksessa OMXH25-yrityksiin, ja ennen kaikkea siihen, kuinka systemaattisesti ilmastoriskejä ja mahdollisuuksia käsitellään. Koska mm. energiakysymysten taloudelliset vaikutukset ovat varsin akuutti aihe, keskityimme nimenomaan siihen, kuinka hyvin ilmastoriskeistä (esim. energian hinta, alihankintaan liittyvät toimitusriskit, tuoteportfolion muutostarpeet, tavoitteiden saavuttamiseen tarvittavat investoinnit) tällä hetkellä raportoidaan taloudellisesta kulmasta katsottuna. Katsastimme kevyesti myös taksonomiaraportointia. Tämä siksi, että jatkossa esim. lainsäädännön kautta näyttäisi nousevan odotus siitä, että taksonomiatunnuslukujen avulla näkyisi ainakin tietyillä toimialoilla mm. panostus ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi.
Vaikka yritykset viestivät ilmastoasioista eri reittejä pitkin, arvioimme raportointia vain ja ainoastaan vuoden 2021 hallitusten toimintakertomusten perusteella. Näemme, että ilmastoasioiden avaaminen yrityksen ylimmän johdon kautta tuo vakuuttavuutta siihen, että asia on oikeasti arvioitu osana strategista työtä, oli se sitten olennainen tai ei.
Tässä artikkelissa emme siis vielä ota kantaa, miten näemme ilmastoriskien tai niihin varautumisen toteutumisen per toimiala tai yritys, vaan ainoastaan arvioimme miten yritykset asiasta itse kertovat.
Lähtötaso kasvattaa odotuksia konkretian lisäämiseksi vuodelle 2023
Nopealla silmäyksellä OMXH25-hallitusten toimintakertomukset vahvistavat, että suomalaiset OMXH25-listayritykset ovat pääsääntöisesti erinomaisen hyviä ja tunnollisia ilmastonmuutoksesta raportoimisessa ja siihen liittyvien tavoitteiden asetannassa.
Sama katsaus paljastaa kuitenkin sen, että suurimmalla osalla yrityksistä on vielä pitkä matka siihen, että sijoittaja saisi kuvan mitä ilmastonmuutos ko. yritykselle oikeasti tarkoittaa. Konkretiaa, selkeyttä, suhteuttamista ja mittakaavaa kaivattaisiin ilmastonmuutoksen mukanaan tuomien riskien ja mahdollisuuksien kuvauksessa. Sama koskee kuvausta ilmastotavoitteiden saavuttamisen aiheuttamissa investointitarpeissa.
Ilmastotavoitteet maailmanluokkaa, mutta lisätietoa tarvitaan mitä saavuttaminen tarkoittaa liiketoiminnan kannalta ja milloin
Lähes kaikilla OMXH25-yrityksillä on ilmastoon liittyvä tavoite mainittu hallituksen toimintakertomuksessa. Suurin osa (14/25) on jopa sitoutunut niin kutsuttuun tieteeseen perustuvaan ilmastotavoitteeseen, jossa päästövähennykset koko arvoketjun osalta (karkeasti: oma energiantuotanto, ostettu sähkö ja lämpö, tuotteet, alihankintaketju) ovat linjassa Pariisin 1,5 asteen lämpenemisskenaarion kanssa.
Sijoittaja tarvitsisi kuitenkin rutkasti lisätietoa päästötavoitteiden saavuttamiseen liittyvistä mahdollisista taloudellisista tai operatiivisen toiminnan muutosvaikutuksista. Jos alihankintaketjun tai tuotteiden käytöstä aiheutuvista päästöistä halutaan tehdä vähennyksiä, tarkoittanee se ainakin joissain tapauksissa lisääntyviä kustannuksia ja mahdollisesti jopa tuoteportfolion reilua muokkaamista. Esim. Tokmanni on sitoutunut vähentämään päästöjään myös niin sanotuissa scope 3 päästöissä (esim.alihankintaketju tai tuotteet). Huomioiden yrityksen toimialan, lisätietoa olisi hyvä saada millä aikavälillä toimenpiteet päästövähennyksille tullaan toteuttamaan. Mikäli tarkoitus on vähentää päästöjä alihankinnasta tai tuotteista, niin vaikuttaako vähennys operatiivisiin kustannuksiin ja sitä kautta tulokseen ja millä aikavälillä.
Kuvaus ilmastoriskeistä ja niihin reagoimisesta luo kuvaa yritysten johdon näkemyksellisyydestä arvioida epävarmojenkin ilmastonmuutokseen liittyvien tapahtumien liiketoiminnallisia vaikutuksia
Alle puolet OMXH25-yrityksistä on arvioinut ilmastonmuutoksen mukanaan tuomia riskejä ja mahdollisuuksia hallituksen toimintakertomuksessa ja niistäkin osa vain hyvin ylätasolla. Vaikka näihin tapahtumiin sisältyy suuria epävarmuuksia, kertoo kuvaus kuitenkin siitä, että yritysten johto on asian arvioinut, oli se sitten todettu liiketoiminnan kannalta relevantiksi tai ei. Fyysiset, juridiset ja muut ilmastonmuutoksen aikakauteen liittyvät riskit ja mahdollisuudet ovat vaikuttaneet itse asiassa jo vuosia yritysten toimintaan ja odotettavissa on sekä äkillisiä kertavaikutuksia (jakelun keskeytykset) että liiketoiminnan strategisia vaikutuksia (mitä saat myydä, mitä et ja missä).
Nokian Renkaat ja Cargotec ovat kunnostautuneet ilmastoriskien ja mahdollisuuksien kuvaamisessa. Toisaalta, muun muassa Valmetilta, Wärtsilältä ja Nokialta puolestaan voisi odottaa näiden asioiden nousevan nykyistä selkeämmin hallituksen toimintakertomukseen ensi vuonna. Tämä siksi, että ko. yritykset ovat jo asettaneet varsin laajat ilmastotavoitteet. Oletusarvo siis on, että johto, hallitus mukaan lukien, on näitä ilmastonmuutokseen liittyviä epävarmuustekijöitä- riskejä ja mahdollisuuksia- yksityiskohtaisemminkin käsitellyt.
Investointien suhde ilmastotavoitteiden saavuttamiseen konkretisoisi kehitystä ja toisi mittakaavaa
Tulevaisuudessa ideaalitilanteessa on arvioitu, että taksonomia CAPEX ja OPEX kasvu korreloisi ilmastotavoitteiden saavuttamistahdin kanssa. Näin ei kuitenkaan valitettavasti vielä ole, johtuen jo pelkästään taksonomialainsäädännön puutteellisuudesta. Näin ESG-lainsäädännön ja raportoinnin murrosaikakautena uskottavuutta lisäisikin omaehtoinen lukuihin nojautuminen. Metso Outotec on jo maininnut tavoitteestaan suunnata 100 % T&K-hankkeiden projektikuluista projekteihin, joilla on energiatehokkuuteen, päästöihin, kiertotalouteen, vedenkäyttöön tai turvallisuuteen liittyviä vuotuisia tavoitteita. Suunta on oikea, lisätietoa tarvitsee jatkossa siitä, mitä tämä tarkoittaa taloudellisen kokonaisvaikutusten ja asetettujen ilmastotavoitteiden saavuttamisen kannalta ja millä aikavälillä.
Odotukset korkealla 2023
OMXH25 osalta ilmastotavoitteet ja sitoumukset alkavat olla selkeitä suurimmalla osalla. Riskit ja mahdollisuudet on kuvattu yhä useamman yrityksen hallituksen toimintakertomuksissa, mikä luo sijoittajan näkökulmasta uskoa siihen, että riskit on syvällisesti arvioitu yrityksen kokonaisstrategia huomioiden. Koska alkutyö on jo hyvällä mallilla, ovat odotukset korkealla jatkoa ajatellen. Tästä aiheesta on hyvä jatkaa keskustelua Inderesin Foorumilla Vastuullisen sijoittamisen ketjussa.