Karhumarkkinat tilastoissa
Osakemarkkinoilla vuosi on ollut ankea, kun kurssit ovat laskeneet selvästi ympäri maailmaa. Härkämarkkinan optimismi on vaihtunut karhumarkkinan pessimismiin.
Karhumarkkinasta puhutaan tavanomaisesti silloin, kun kurssit ovat laskeneet yli 20 prosenttia huipuistaan. Kurssilasku tapahtuu tyypillisesti nopeasti, kun taas paluu huipulle vie aikaa. Vanhan sanonnan mukaan osakekurssit menevät ylös portaita, mutta tulevat alas hissillä. Kevään 2020 koronapudotus oli tässä suhteessa poikkeus. Kurssit kyllä laskivat rivakasti, mutta palautuivat vauhdilla ennalleen kohoten pian uusiin huippuihin.
Yli 20 prosentin indeksilaskut ovat lopulta suhteellisen harvinaisia osakemarkkinoilla, karhumarkkinasta puhumattakaan. Voidaan hyvin kysyä, katkaisiko koronakriisi finanssikriisiä seuranneen härkämarkkinan osakemarkkinoilla, koska kurssit kääntyivät nopeasti takaisin yläviistoon.
Tilastojen perusteella keskimääräinen karhumarkkina kestää suunnilleen noin vuoden. Ankea markkinatunnelma ei väisty tällöin hetkessä, vaan sillä on elintilaa kasvaa ja ruokkia lisää pessimismiä osakemarkkinoita kohtaan. Sijoittajalegenda John Templeton on sanonut: "Härkämarkkinat syntyvät pessimismistä, kasvavat epäilevästi, kypsyvät optimismiin ja kuolevat euforiaan." Monille sijoittajille vuosi 2021 oli todennäköisesti euforinen kokemus.
Helsingin pörssissä yli 20 prosentin markkinalaskuja on nähty 2000-luvun aikana viisi, mikäli meneillään oleva markkinamyllerrys lasketaan mukaan. Laskumarkkinoiden kesto ja syvyys ovat vaihdelleet suuresti, eikä otoskoko ole riittävän suuri, minkä perusteella esimerkiksi nykyisen laskumarkkinan mahdollisen keston tai syvyyden päättely siitä olisi lähinnä valistunutta arvailua.
Kauppalehden selvityksen mukaan osingot huomioivalla OMX Helsinki Cap -tuottoindeksillä katsottuna Helsingin pörssi on laskenut keskimäärin 43,5 prosenttia edellisissä karhumarkkinoissa. Pörssin täydellinen toipuminen on ottanut keskimäärin vuoden ja neljä kuukauden verran aikaa.
Helsingin pörssi on tavannut seurata suhteellisen hyvin Yhdysvaltain osakemarkkinoiden liikkeitä. Korrelaatio osakemarkkinoiden välillä on suurta. Yhdysvaltain osakemarkkinoiden kehityksestä tilastodataa on enemmän. Täkäläisittäin laskumarkkina on kestänyt keskimäärin 14 kuukautta ja keskimäärin S&P 500 -indeksi laskenut 36 prosenttia karhumarkkinassa.
Tilastot kertovat väistämättä enemmän menneestä kuin tulevasta. Helsingin pörssin sijoittavan kannattaa kuitenkin olla Yhdysvaltain pörssien nykykehityksestä kartalla, sillä oletettavasti karhumarkkinan kurssipohjat nähdään New Yorkin ja Helsingin pörsseissä suunnilleen samaan aikaan.