Federal Reserven korkopäätös keskiviikkona, EKP:n torstaina: Disinflaatioleiri hakemassa äänitorviaan
Kesän aikana meren aalloilla veneellä keinutellessa tai rantakaislikon vienoa suhinaa kuunnellessa ekonomistin ajatukset onnistuivat kulkeutumaan muille uomille kuin talousaiheisiin, ihan tervetullutta sekin. Nyt, Federal Reserven ja EKP:n korkokokouksiin valmistautuessa ja koneen ääreen toviksi palattuani on ollut jossain määrin huojentavaakin huomata, kuinka vähän taloudessa muutaman viikon aikana on ehtinyt tapahtua (lue: suurilta kriiseiltä on vältytty). Sen ainakin noteerasin, että inflaatiohuuto on vaiennut heikoksi kuiskaukseksi, ja disinflaatio-sanasta on tullut hallitseva talousfoorumeilla. Sekin on käynyt selväksi, että syy vaimenemiseen löytyy talouden kysyntäpuolelta. Tästä olivat osoituksena heinäkuun odotettua heikommat ostopäällikköindeksit.
Palvelualat valmistautuvat sukeltamaan
Siinä missä palvelualat ovat onnistuneet aikaisempina kuukausina kannattelemaan taloutta teollisuuden kasvun kaikotessa johonkin leppeän kesätuulen mukana, nyt palvelualojenkin kasvu on alkanut radikaalisti hidastua. Ostopäällikköindeksin alustava lukema heinäkuulta oli nippa nappa kasvun ja supistumisen erottavan pinnan yläpuolella (51,0). Teollisuudessa indeksi painui jo 38 kuukauden pohjiin lukemaan 42,7, ja kokonaisuudessaan yhdistetty ostopäällikköindeksi osoitti lukemaa 48,9. Koska indeksi on tyypillisesti ollut hyvä mittari talouskasvulle, povaa alle 50:n oleva lukema toiselle vuosipuoliskolle heikkenevää talouskuvaa ja negatiivisia kasvulukuja.
Todennäköisesti näiden negatiivisten lukemien on myös käytävä toteen, ennen kuin EKP:n johto uskaltaa lopettaa koronnostot. On muistettava, että eurotalous on pärjännyt tähän asti jopa odotettua paremmin ja se on pitänyt myös inflaation korkealla. Nyt on saatu pysyviä merkkejä inflaation talttumisesta: sekä palvelualoilla että teollisuudessa panos- ja tuotoshinnat ovat viimeisen kuuden kuukauden aikana tippuneet rajulla vauhdilla, mikä on luonnollisesti hyvä merkki hintapaineiden laantumisesta (ks. kuviot alla).
Kuviot. EZ teollisuuden ja palveluiden panos- ja tuotoshinnat (lähde: TS Lombard)
25 korkopisteen nostot odotuksissa
Mitä EKP:hen tulee, Frankfurtin pääkonttorilla varmastikaan ei vielä olla tyytyväisiä asiain tilaan ja odotukset torstaina kokoukselle puoltavatkin 25 korkopisteen nostoa. Tähän perusteena on alenevat, mutta päätöksentekijöille edelleen liian korkeat inflaatioluvut. Euroalueella inflaatio hidastui kesäkuussa 5,5 %:iin (toukokuussa 6,1 %). Pohjahinnat liitelevät nekin 5,5 %:ssa, ja vaikka niissäkin suunta on oikea, EKP:ssa varmasti nähtäisiin mieluusti alle 4 %:n lukuja ennen kuin inflaatio voidaan aidosti julistaa menneen talven lumiksi.
Lähde: Bloomberg
Hyvin samankaltainen on tilanne Federal Reservessä, jossa enemmistö markkinaodotuksista puoltaa ohjauskoron nostoa jo 5,25-5,5 %:n tasolle (nykytaso 5-5,25 %). Viime kokouksessa keskuspankki piti paussia koronnostoista, mutta samalla selvä enemmistö avomarkkinakomitean jäsenistä ennusti ohjauskoron nousevan tänä vuonna yli 5,5 %:n. Ohjauskoron laskuilla ei juuri ole tämän jälkeen hekumoitu, ja Fed Watchin antamien todennäköisyyksien mukaan korkotaso on nykyistä korkeammalla vuoden lopussa.
Toki tämä tarkoittaa samalla kasvanutta riskiä siitä, että rahapolitiikalla reagoidaan talouden tilaan liian hitaasti ja keskuspankissa ollaan pahasti myöhässä rahapolitiikan kevennysten kanssa. Viime vuodet tarjonnan pullonkauloineen ja elvytyksineen näyttivät senkin, että inflaatio on paljon muutakin kuin rahataloudellinen ilmiö, eli keskuspankkien mahti kontrolloida ensisijaista tavoitettaan eli hintavakautta ei aina ole itsestäänselvyys.
Tuttuun tapaan kirjoitan kommentit korkopäätöksistä Sijoitusfoorumille Pörssien suunta -ketjuun. Federal Reserven korkopäätös julkaistaan keskiviikkona klo 21 ja EKP:n korkopäätös torstaina klo 15:15. Tervetuloa seuraamaan!
Luetuimmat artikkelit




