Federal Reserven korkopäätös: "Carpe diem" lukee keskuspankin sisustustaulussa
Yhdysvaltain keskuspankin Federal Reserven keskiviikkoinen korkopäätös oli itse tekojen osalta odotettu. Keskuspankki nosti ohjauskorkoaan 25 korkopisteellä vaihteluvälille 5,0-5,25 % ja viesti rivien välistä, että toistaiseksi koronnostot olivat tässä. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että lause tulevien koronnostojen tarpeesta poistettiin kokonaan päätöksestä ja tyydyttiin vain toteamaan, että avomarkkinakomitea ottaa huomioon tähän mennessä tehdyt kiristykset, rahapolitiikan välittymisen viivästymät ja taloustilanteen muutokset seuraavia rahapolitiikkapäätöksiä tehdessään.
Korkopäätöksessä jätettiin siis ovet avoimiksi, mikä oli täysin odotettavissa nykyinen hankala taloustilanne (korkea inflaatio, edelleen vahva työmarkkina, pankkiriskit) huomioiden, ja keskuspankki tekee päätöksiä vastedes kokous kokoukselta.
Historiallinen kiristyssykli jää taa
Keskuspankki on siis siirtynyt carpe diem -vaiheeseen, jossa se jättää taakseen historiallisen kiristyssyklin, elää vain tässä hetkessä ja kuin joogamatolla meditoiden etsii tietä valaistumiseen ja seuraavaan käänteeseen, eli ohjauskoron laskuihin. Suitsukkeena toimivat inflaatio- ja työllisyysluvut, jotka eivät toistaiseksi ole antaneet aihetta syvään lootusasentoon taipumiseen: inflaatio on edelleen selvästi keskuspankin tavoitteen yläpuolella ja työmarkkinalla kysyntä ylittää tarjonnan. Powell itsekin myönsi poikkeuksellisen tilanteen: ohjauskorkoa on nostettu 5 %-yksiköllä hieman yli vuoden ajan, mutta työttömyysaste oli viimeisimpien lukujen mukaan jopa alhaisemmalla tasolla kuin nostoja aloittaessa. Pääjohtajan mukaan tasapaino työmarkkinalla on kuitenkin hiljalleen löytymässä.
Markkinoilla keskuspankin valaistumista odotetaan jo malttamattomana, mutta Jerome Powell ei siitä antanut juuri vihjeitä korkokokouksen jälkeisessä lehdistötilaisuudessa. Hän lähinnä tyytyi toteamaan, että tauosta ei kokouksessa päätetty ja odotellaan kiristävän rahapolitiikan vaikutuksia. Powellilta kysyttiin myös suoraan ohjauskorkojen laskusta. Vastauksena oli, että inflaation hidastuminen ottaa aikansa ja siinä maailmassa keskuspankin ei sovi korkoja laskea. Inflaatioluvut siis tuskin jättävät sijoittajia rauhaan lähikuukausinakaan, sillä seuraavaksi arvioidaan, koska inflaatio on hidastunut tarpeeksi, jotta koronlaskuista voitaisiin puhua. Todennäköisyys taantuman välttämiseksi on viimeaikaisen talousdatan myötä noussut, mikä osaltaan mahdollistaisi keskuspankin mietiskelyn vähintään loppuvuoteen ennen ensimmäistä ohjauskoron laskua.