Kiinalaiskuluttaja piristymässä vihdoin
Kiinassa, kuten osin lännessäkin, on viime kuukaudet luettu talouden kahta tarinaa. Teollisuustuotanto on kasvanut ja palannut kohti normaalimpaa tasoa, mutta kuluttajasektori on jarruttanut ja palvelualojen sekä vähittäiskauppojen myynti jäänyt jälkeen. Aamulla julkaistujen talouslukujen myötä näyttää siltä, että kuluttajasektori on piristynyt samaa tahtia kuin liikkumisrajoituksia on purettu. Lähiaikoina Kiinassa on avattu mm. teattereita niillä alueilla, joissa virustartuntoja on suhteellisesti vähemmän. Kuluttajien paluu vapaa-ajan kohteisiin on ollut samalla merkki epävarmuuden hälvenemisestä.
Kiinan kuluttajasektorin Q2 oli vielä melko melankolinen, mutta Q3:lla on havaittu piristymisen merkkejä. Vähittäismyynti kääntyi elokuussa ensimmäistä kertaa kuluvana vuonna kasvuun vuodentakaiseen nähden. Teollisuustuotanto on ollut kasvussa jo pitkään, ja aamun luvut niukasti ylittivät odotukset (kasvua 5,6 %). Tammi-elokuun kumulatiiviset luvut kertovat alkuvuoden selvästi kahtia jakautunutta kuvaa taloudesta: vähittäismyynnissä laskua kertyi 8,6 % vuodentakaiseen nähden, kun teollisuustuotannossa päästiin senkin osalta jo positiivisen puolelle (+0,4 %). Kiinan takavuosien talouskasvuveturi, kiinteät investoinnit, pysyivät vielä 0,3 % miinuksella. Maan hallitus on pyrkinyt muuttaa talouskasvua investoinneista kulutusvetoisempaan suuntaan, mikä on näkynyt hidastuvana talouskasvuna. Kiina ei ole myöskään käynnistellyt elvytysmoottoreitaan takavuosien kriisien tahtiin, mikä on rajua velkavetoista kasvua silmällä pitäen myös positiivinen asia.
Viruspandemiassa Kiina on länttä muutaman kuukauden edellä, sillä tartuntojen määrä lähti ensin Kiinassa kovaan nousuun ja vastaavasti väheni monia länsimaita aikaisemmin, mikä näkyi myös talousluvuissa. Kiinassa mm. teollisuuden ostopäällikköindeksien pohjat saavutettiin helmikuussa ja lännessä huhtikuussa. Teollisuustuotanto kasvoi jo Kiinassa, mutta painui heinäkuussa euroalueella 7,7 % vuodentakaisesta. Palvelualoilla pohjien ajoitus kohdistui samoihin aikoihin, mutta elpymistarina on ollut vaihtelevampi ja elokuussa indeksit kääntyivät uuteen laskuun useissa maissa. Lisäksi Kiinassa ostopäällikköindeksien kuoppa on ollut pienempi kuin muualla. Eri maiden kuluttajien käyttäytymistä on hyvin vaikea verrata, mutta Kiinan aamuiset luvut antavat kuitenkin pienen positiivisen signaalin kuluttajasektorin näkymistä myös länttä ajatellen. Kiinan talouskasvulle kuluva vuosi merkitsee yhtä menetettyä vuotta, sillä mm. Bloombergin ennusteissa talouskasvun povataan hidastuvan 2,1 %:iin (2018: 6,1 %, 2021e: 8,0 %).