Elias Luhtaniemi Alokkaan haastattelussa
116. Elias Luhtaniemi (@Elias_L )
Haastattelu on julkaistu alun perin Inderesin foorumilla.
Elias on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt tehdä, vaikka mitä, minkä lisäksi hän vaikuttaa oikein fiksulle ja analyyttiselle sijoittajalle, jolla on mielestäni tarkka ja systemaattisen looginen tapa perehtyä yhtiöihin. Nuorena vanhempana ja pian valmistuvana maisterina hän silti kykenee sijoittamisen lisäksikin tekemään, vaikka mitä… ei voi ymmärtää. Elias tuntuu arvostan analyyttisyyttä, faktaa ja loogisuutta, mitkä ilmeisesti ohjaavat hänen sijoitusstrategiaansa, mutuilija hän ei ole.
Hänen kirjoituksensa/tviittketjunsa tarjoavat syvällisiä näkemyksiä pienyhtiöistä, joissa on mukana hyvin pureskeltua tietoa ja uutta hyvää + hyvin perusteltua näkökulmaa. Eliaksen juttuja lukee tosiaan aina suurella mielenkiinnolla, niin vieraammistakin yhtiöistä kuin vaikka tutuimmistakin. Hän osaa tuoda olennaisimmat seikat esille, niin hyvät kuin huonot asiat ja mikä tärkeintä järkevästi perustellen.
Elias on siitä(kin) hyvä esimerkki, että jos perusasiat on hyvin hallussa, niin pystyy omaksumaan ja käsittelemään monipuolisemmin sekä itsenäisemmin, jolloin sijoitustoiminnassakaan ei tule niin paljoa fomoiltua tai sekoiltua, eli mennään tieto ja järki edellä. 🙂
1. Kerro viidelläkymmenellä sanalla, kuka sinä olet.
Olen Elias Luhtaniemi, 24-vuotias, kahden lapsen isä ja yhden vaimon mies. Valmistun ensi vuoden joulukuussa kauppatieteiden maisteriksi Aalto-yliopistossa, jossa opiskelen pääaineen laskentatoimea. Olen työskennellyt tänä vuonna 8kk osakeanalyytikkoharjoittelijana ja tämä työ onkin yksi vaihtoehto, jota voisin tehdä valmistuttuani. Pidämme majaa Espoossa.
2. Kerro kolme asiaa, mitä julkisuudessa harvat sinusta tietävät.
- Olen puolikuuro ever since 2000.
- Vaimoni on ruotsalainen, mutta on puhunut kotikielenä Suomea.
- Joskus automatkalla Tampereelta Etelään tuleva best manini kysyi, että jos saisin toivoa niin minkä “aktiviteetin” haluaisin polttareilleni. Vastasin, että haluaisin päästä puhumaan jollekin valistuneelle sijoittajalle tai “sijoitusgurulle” tms. en muista sanavalintaa. Ystäväni oli kysynyt sitten Sauli Vileniä ja hän oli jostain kumman syystä suostunut ja sain sitten ennen polttareita mahdollisuuden tähän ja juttelimme 2h facetimessä sijoittamisesta. 😀 Nevöfoget
3. Mitä kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia sinulla on sijoittamisen lisäksi?
Minä juoksen tavoitteellisesti ja golffaan. Lisäksi perheemme on purjehtinut koko elämän ja tämä on edelleen osa kesälomaa.
4. Millainen on tavallinen arkipäiväsi?
Nyt kun olen ollut syksyn koulussa niin aamut alkaa yleensä 6.30-8.30 riippuen vähän mihin aikaa kaksi vuotias poikamme meidät herättää aamuserenaadillaan. Vien pojan sitten päiväkotiin 8.00-10.00, jonka jälkeen autoilen kouluun tai takaisin kotiin tekemään koulua. Pyrin tekemään koulua siihen malliin, että arvosanoja kehtaa katella (kolmosesta ylöspäin, tähtäys noin kolmosessa), jonka jälkeen maksimoin “työpäiväni” ajan yhtiöiden tutkimiseen ja miettimiseen, excel-mallien rakentamiseen ja kehittämiseen ja mahdollisten ketjujen valmistelemiseen. Poika haetaan päikystä 14-16 riippuen vähän omista velvollisuuksista. Iltapäivät kuluu oman perheen kanssa touhutessa, juoksulenkillä 2-3krt vkossa, kavereiden kanssa, veljeni kanssa perheineen tai vanhempieni luona. Poika menee yöunille kahdeksan aikaan, jonka jälkeen en yleensä tee mitään järkevää ennen nukkumaan menoa 22-23.
Olin tammikuusta elokuuhun töissä osakeanalyytikkoharjoittelijana, jolloin hyppäsin suoraan sängystä junaan ja olin töissä noin 7-7.30, hain kupin kahvia ja aamupalan työpaikalta ja heiluttelin tämän jälkeen käsiä 8-9h.
5. Millainen olet sijoittajana?
En ole koskaan sijoittanut euroakaan OMXHE25 -yhtiöihin tai rahastoihin. (Toki aikanaan kun Qt:ta omistin se sinne nousi). Salkussani on 10 yhtiötä tällä hetkellä ja suunnilleen tähän pyrin. Sijoitan vain sellaisiin yhtiöihin, joiden taseen ja rahavirran logiikan ymmärrän ja joiden toimialan ja liiketoiminnan päälainalaisuudet ymmärrän, mikä tuohon taseeseenkin liittyy.
Minulla ei siis ole mitään suurenmoista sijoitusfilosofiaa toimintani takana, mutta yksi asia joka pätee on se, että sijoitan ja olen aina sijoittanut pienyhtiöihin. Teen perusteellisen analyysin, siten että tiedän mitä yhtiöltä odottaa ja minulla on se varmuuden tunne ja käsitys yhtiön toiminnasta, tulevaisuudesta ja arvostuksesta.
Minulle sijoittaminen on aina ollut sellainen peli, jossa haluan olla mahdollisimman hyvä ja haluan tehdä mahdollismman paljon tuottoa sillä riskillä, jolla pelaan. Minulle sijoittaminen ei ikinä alkanut vaurastumisen näkökulmasta tai tulevaisuuden turvaamisesta vaan kiinnostuksesta yhtiöitä, liiketoimintamalleja ja sijoittamista pelinä kohtaan. Toki se mahdollisuus, että löytää hyvän sijoituksen ja saa paljon tuottoa on viehättänyt, mutta varsinainen missio sijoittamisella ei ole ollut se tasainen vaurastuminen. (esim. rahastosijoittaminen)
6. Millainen sijoitushistoriasi on?
En oikeastaan tiedä, mistä kiinnostukseni sijoittamista kohtaan on alkanut. Meillä kotona ei ole ollut ikinä puhetta sijoittamisesta tai rahastoista tms. mutta toki yrityksistä, liiketoiminnan kehittämisestä, yrityskulttuurista yms. puhutaan meidän perheessä lähes joka kerta kun olemme yhdessä. Lisäksi veljieni kesken nämä ovat turhankin usein puheissa. Eli hyvin “operatiivisista” asioista usein keskustelemme, mutta meidän perheessä ei kukaan muu tee osakepoimintaa.
2014/2015, sijoittamisen siemen kylvetään Yh:n tunnilla oli sijoituskisa, jossa piti valita osakkeita ja voittaja oli se jolla oli mehevin tuotto. En tiennyt yhtiötä, mutta isoveljeni oli kauppiksessa ja kysyin siltä ja hän ehdotti Comptelia, minä ostin Comptelia ja voitin. Ehkä täältä se kiinnostus sijoittamiseen alkoi.
2017 Ensimmäinen osakeostoni. 17-vuotiaana, kun olin alkutalvesta aloittanut työt K-supermarketissa tein ensimmäisen osakesijoituksen ja tämä oli Silmäasema en edelleenkään tiennyt mistään mitään, mutta halusin omistaa osaketta ja Silmäasema sattui sopivasti listatumaan tällöin.
2018 Inderes tulee vastaan. Tutustuin inderesiin kesällä 2018 kun olin tullut Suomeen Amerikasta, jossa vietin vaihto-oppilasvuoteni. Tämän jälkeen alkoi aktiivinen sijoittamisen opiskelu pääasiassa isoveljeäni tenttaamalla arvostuskertoimista ja tuloslaskelman eristä. Myös Google oli kova apuri, kun ”opiskelin” arvostuskertoimia. En muista tarkemmin 2018 vuoden osakeostoja, koska tili oli sillon Nordeassa ja nykyisin en ole Nordean asiakas.
Toukokuussa 2019 varsinainen sijoittaminen ja osakepoiminta alkoi Nordnetissä. Ensimmäinen osakeosto näyttää olevan Suomen Hoivatilat Oy - tämä ei ollut oma poiminta vaan isäni taisi tätä ehdottaa. 2019 ostin myös Incap, (tämä oli isoveljeni ehdotus ei oma poiminta) joka on pisin osakeomistukseni ja sitä omistan edelleen. Lisäksi 2019 tuli Kamux En ostanut osakkeita hirveesti ihan siitä luonnollisesta syystä ettei ollut rahaa.
Aloitin marraskuussa 2019 sijoittamaan silloisen tyttöystäväni nykysien vaimoni rahoja (koska itellä ei ollu hirveästi) ja sinne pyrin tekemään pitkäaikaisia ”perusteltuja” osakepoimintoja. Tänne päätyi koronadipissä mm. Kamux, Qt, Revenio myöhemmin 2021 vuonna salkkuun päättyi mm. Efecte, Rapala, Sievi capital, Wulff, Avidly, Tecnotree
2022 ostin Hellofresh, Aallon Group, Harvia ja North Media, Harviat myin aika nopeasti 19€ ja 21€ssa, koska en ollut tehnyt tähän omaa analyysiä ja olin ostanut joukon mukana tätä kansan osaketta ja halusin yrittää olla ovelampi tässä pelissä ja löytää jotain omaa. 😀 Kuvan myynneistä on hyvä huomata, että myynnit Aallon Groupissa, Wulffssa, Hellofreshissä, Incap:ssa ja North mediassa ei todellisuudessa ole myyntejä vaan siirsin tuolloin maaliskuussa 2023 kaikki osakkeet toiseen salkkuun.
Minulla alkoi olla kykyä oikeasti tehdä jotenkin perusteltuja osakepoimintoja vuoden 2022 H2:lla tai 2023 alusta ja sitä ennen kaikki on ollut enempi vähempi typeryyttä, kokemattomuutta ja randomia.
Kun kyvyt osakepoimintaa kasvoivat niin samalla nykyinen sijoitustyyli syntyi. Eli pieni määrä n. 10kpl yhtiöitä, vain pienyhtiöitä, joiden toimialat ja liiketoiminnan mahdollisuudet tunnen. Sijoittaminen kehittyy joka päivä ja varmasti tästä kehittyy tulevaisuudessa toisenlaiseksi. Uskon että aina painotus on pienyhtiökentässä.
7. Millainen salkku sinulla on? Jos sinun olisi pakko pitää salkussasi kahta osaketta vähintään viisi vuotta, mitkä ne olisivat ja miksi?
Omistan 10 yhtiötä tällä hetkellä joista 5 suurinta on 72%. salkusta 7.7% on käteistä ja kaikki on “tarkkaan” analysoituja tai ainakin aikaa on käytetty mikä ei varsinaisesti kerro laadusta mitään.
Hellofresh on noussut heinäkuun 15% noin 33%iin ja se onkin nyt harkinnan alla, että onko se liikaa.
Noho Partners on noin 12% salkusta ja sitä olen ostanut toukokuussa ja heinakuussa 2023 ja nyt joulukuussa lisää. Seuraan tarkasti velkaisuuden kehitystä ja muuntautuuko yhtiö epäselkeämmäksi sijoitusyhtiöksi. Uskon että yhtiölle ensi vuosi olla jo ihan hyvä kun korkokulut laskevat ja yhtiön rahoitusasema selkenee. BBS on potentiaalia myös, mutta en usko että markkina edes katselee tätä hirveästi.
Kolmantena voisin mainita (Incap + Note) pidän näitä vähänniiku yhdessä yhtenä sijoituksena vaikka on kaksi eri yhtiötä.
Kaksi osaketta hodliin?
Ehkä betsaisin viellä Hellofresh, koska uskon, että yhtiö on laadukas. Painosanalla uskon, koska sitä ei ole numeroiden valossa ollut viim. 3v eikä ole vain pintapuolisesti tutkimalla syytä olettaa sen sellainen olevan. Enkä ole itse vielä 100% varma, että yhtiö ei ole vain alennuksenantokone, joka ei tosiassa voi ikinä tehdä hirveän hyvää marginaalia ilman oleellisesti laskevaa liikevaihtoa
Incap lyödään sen puolesta vetoa, että suurin asiakas ei temppuile, Incap tekee jälleen hyvän yrityskaupan ja markkina alkaa vetämään sitä 7% vuositahtia.
Salkun tuotto: Ennen kuin siirsin salkun toiseen salkkuun tuotto oli 121% 09/2019-03/2023 ja siirtämisen jälkeen 03/2023-12/24 tuotto on ollut -5.55%. YTD 2024 on 22.3%.
8. Mitkä kaksi osaketta myit salkustasi viimeksi? Kerro perustelusi myynneille.
Fondia
Fondia lokakuussa Q3n jälkeen - tämän piti olla sellainen ok kasvuun palaava ja sitä kautta kannattavuuteen palautumisen kiitettävälle tasolle yhtiö, mutta kasvu näyttää olevan todella tiukasti kiinni jossain pohjassa ja sitä kautta kannattavuus heikko.
Tavallaan Fondia oli/on “Small Cap Value” ja eräs hyvin viisas henkilö töissäni viime vuonna sanoi että small cap value on arvoansa, jos ne pysyy pienenä. Ei oikeastaan tapahtunut sitä triggeriä, jota olin odottanut (kasvuun palautuminen) ja siksi ei jotenkin jaksanut venaa.
Aallon Group - Tämä on myös vähän tällainen small cap value, joka ei oikein kasva ja siten arvostuskaan ei oikein pääse purkautumaan. Tykkään kyllä yhtiöstä ja selkeästä palikkayrityskauppastrategiasta ilman turhia hienouksia.
9. Millainen on sinun osakepoimintaprosessisi normaalisti askel askeleelta?
Yhtiöitä tulee vastaa jatkuvasti tai ne on silmien edessä jatkuvasti ja joskus joku jostain syystä herättää kiinnostuksen ja siitä alkaa tutustuminen.
Aina aluksi katselen arvostuksen ja sitten mietin voisiko tässä olla hyvää tuottoa tarjolla ja onko vörtti ees katella eteenpäi. Katson EV/sales ja EV/EBIT ja peilaan näitä sitten EBIT-marginaali potentiaaliin sekä kasvuun. Tästä saa aika nopeasti arvostuksen pallokentän. Katson myös taseen ja velkaisuuden ja kassavirtaprofiilin. Kassavirtaprofiilia voi sitten verrata nykypäivän arvostuskertoimiin.
Seuraavaksi katselen historiaa ja rakentelen exceliin mallia, johon kerään historiasta dataa ja haluan löytää aina syyt taloudelliseen kehitykseen sitten tj:n katsauksista, osaripuheluista jne. Haluan tavallaan oppia vain tuntemaan yhtiön kommunikaation, johdon “say-to-do” - ration, historian ja näistä voi sitten oppia jotain tulevaisuudesta ja tulevaisuuden potentiaalisesta kasvusta ja kannattavuudesta.
10. Kerro viidelläkymmenellä sanalla, mitä mieltä olet näistä alla olevista sijoituskohteena?
Incap
EMS-yhtiöillä on kohtuullisen heikko arvoketjuasema, ja hinta tulee enempi vähempi annettuna. Yhtiöiden pitää jatkuvasti tehostaa toimintaa, jotta kannattavuus voi olla hyvä. Incap:lla on tähän todistetusti hyvä resepti, jossa kulukuri on erinomainen ja päätöksenteko on vyörytetty alas omille liiketoimintasegmenteille siten, että yhtiö pystyy ketterästi muuttumaan asiakkaiden tarpeisiin.
North Media
Yhtiö on mielenkiintoinen seurattava vaikka ei ikinä sijoittaisikaan. Harvoin tulee pohjoismainen yhtiö vastaa joiden likvidit varat on suunnilleen markkina-arvon tasolla ja joka ei ole syklinen liiketoiminta ja joka treidaa suunnilleen 2x EBIT hyvällä kassavirralla. Ensi vuonna SDR integraatio pitäisi olla malissa ja tulosta pitäisi alkaa realisoimaan tästä kaupasta.
Puuilo
Hyvä johto ja oikea kulttuuri tähän liiketoimintaa. Ei rönsyillä tai hienostella ja pidetään kaikki kulut kurissa. Tiukka fokus omassa asiakassegmentissään todella kovalla L4L-kasvunäytöillä. Monistetaan konseptia niin pitkään kuin tilaa riittää ja sen jälkeen muututaan osinkokoneeksi tai keksitään uusia kasvun ajureita. Näkyy myös arvostuksessa.
Tokmanni
En oikeastaan tiedä Tokmannista mitään. Tää oli kova keissi 2018 eteenpäin, mutta koronan jälkeen on ollut vähän hankalampaa. En oikein tiedä mitä Tokmanni haluaa olla, se on vähänniinkuin ruokakauppa, mutta myös kaikkea käyttötavaraa löytyy. Mielestäni ei niin selkeä fokus kuin Puuilolla.
11. Mitkä ovat viisi tärkeintä arvostuskerrointa sinulle? Perustele valintasi.
EV/EBIT, EV/sales, P/E ja tavallaan EV/FCFF ja P/FCFE. EV-pohjaiset arvostuskertoimet ovat sellaisia, joiden kautta teen ensimmäiset tulkinnat arvostuksesta. Tavallaan kassavirtakertoimet siksi, että en näitä välttämättä suoranaisesti laske, mutta tarkastelen normalisoitua kassavirtakonversiota taseen kokoa ja tehokkuutta ja miten tuloslaskelmasta johdetut kertoimet peilautuvat näihin. Kassavirtaprofiili (ja kasvu tietysti) oikeuttaa tai ei oikeuta tiettyjä kertoimia. Arvostuskertoimet eivät itsessään hirveästi tuo arvoa, koska sitten pitää peilata kertoimia yhtiön omaan elämänvaiheeseen, markkinaan ja toimialaan ja sitten vasta tehdä tulkinta onko jokin kallis tai halpa.
12. Mikä on ollut suurin yksittäinen virheesi sijoittamisessa, ja mitä opit siitä?
Näitä on tosi paljon. Olen tässä tekstissä avannut omia ostoja ja myyntejä, mutta nämä ovat kaikki salkussa, joka on perustunut osakepoimintaan ja analyysiin. Toisella salkulla olen hölmöilllyt mielin määrin ihan tiedostaen sen, että teen nämä virheet nyt köyhänä opiskelijana ja opin halvalla. Virheet täytyy kuitenkin jossain vaiheessa tehdä. Mainitaan nyt ehkä se kaikista typerin ja kaikista eniten häpeää tuottava.
Powerband Solutions. Ostin yhtiötä kun se tuli twitterissä vastaan ja opiskelin yhtiön liiketoimintamallia ja kuuntelin tj:n haastatteluja youtubesta. En löytänyt yhtiöltä edes kunnolla tasetta tai kassavirtaa ja niillä oli poskettomat johdon osakepalkkiot. Ajattelin että tää on kova senttiosake ja tää lähtee. Yhtiö on tainnut mennä konkurssiin. Virhe maksoi noin 900€.
13. Jos saisit käydä vain viidellä nettisivulla sijoittamistoimintaa ajatellen, mitkä valitsisit ja miksi? X:ää ei saa mainita.
En tiedä keksinkö edes viittä, mutta kaikki yhtiöiden omat IR-sivut, Inderes, TIKR ja Tradingview.
IR-sivut: Täältä löytyy kaikki niin tietysti
Inderes: Olen käynyt inden sivuille valehtelematta joka päivä varmaa 2019 vuodesta alkaen. Ja käyn edelleen inden sivuilla joka päivä ihan ensimmäisten asioiden joukossa heti aamulla.
TIKR. tää on tosi hyvä sivu jossa on yhtiöiden arvostus, tulos, tase ja kassavirta ja oikeastaan kaikki mitä yhtiöistä tarttee tietää kun katselee taloudellista kehitystä.
Tradingview. Tykkään vähä katella missä yhtiö menee suhteessa liukuviin keskiarvoihin jne. katon satunnaisesti omia yhtiöitä miltä ne näyttää ja jos tutkin uutta yhtiötä katon yleensä vähä että mikä on se tekninen meininki yhtiössä.
14. Jos sinun pitäisi valita kolme foorumilaista ja kolme indeläistä hoitamaan salkkuasi kenet valitsisit ja miksi?
Vernerin, Juhan, Olli koposen Pohjolan Eka, Timontti, salkku-mauri
Verneri löytää salkkuuni kaikki relevantit suomalaiset ja ruotsalaiset epälikvidit small ja mikrocapit. Verneri vaikutta pysyvän omassa skenessään eikö rönsyile ostamaan mitään massan mukana. Juha on kokenut analyytikko enkä oikeastaan keksi yhtäkään syytä miksi en valitsisi häntä. Uskon, että hän näkee yhtiöiden läpi ja hänelle ei mene mitkään typerät korulauseet läpi. Jonkunhan pitää ottaa opportunistisia treidejä ja Olli käsitykseni mukaan osaa myös tätä lajia 😀
Timontti teke todellä syvää analyysia ja menee paljon pidemmälle kuin vain yhtiön tutkiminen. Hän osaa löytää houkuttelevia kohteita pohjoismaista. Pohjolan eka on realisti ja osaa varmasti löytää ne voittajayhtiöt, joita muut ei katsele. Salkku-mauri tekee myös perusteellista fundamenttianalyysia ja uskon hänen kykyihin löytää hyviä keissejä.
15. Mitä Inderesin Foorumi antaa sinulle, mitä et muualta saa?
Foorumilta saa sellaista tietoa, mitä muualta ei saa. Uudet huhut ja tiedot tulevat nopeasti tänne kun täällä on armeija seuraamassa kokoajan mitä tapahtuu. Itse ei saisi läheskään yhtä paljon tietoa yhtä nopeasti, kuin mitä foorumin kautta saa.
16. Miten sinä hallitset sijoittamisessa tunteitasi esimerkiksi ettet joudu FOMO:n valtaan yms.? Oletko lukenut tai opetellut sijoittamispsykologiaa?
En ole lukenut tai opiskellut. Olen juuri hölmöläissalkussani välillä lähtenyt FOMOttamaan indeksejä vivulla, mutta en ole fomottanut mitään varmaan sitten lokakuun 2022, jolloin viimeeksi olen ottanut tredin nordnetin indeksiviputuotteilla. Nykyisin olen sijoittaja, enkä anna itselleni lupaa tehdä mitään treidejä, koska ei ole aikaa sellaiseen ja en osannut hallita tunteita siinä. Olen sijoittaja sijoitan yhtiöihin fundamenttianalyysiin perustuen ja hodlaan yhtiöitä niin kauan kuin oma sijoitusteesi pitää. Mikäli koen tuntevani yhtiön ja on luottamus siihen en jaksa ressata liikaa kurssilaskuja (esim. Incap laski -72% enkä tehnyt yhtään mitään, en edes ostanut dibistä ja tämä meni tällä kertaa hyvin, missä oli paljon onnea mukana).
17. Mitä nykypäivän Elias sanoisi juuri sijoittamisen aloittaneelle Eliakselle?
Vaikka nuorena on hyvä tehdä virheitä kun ei ole rahaa niin ei niitä kannata niin paljon tehdä. Esim. treidaaminen viputuotteilla. Varmaan meni siihen monta tonnia€ hukkaan.
18. Minkä takia sinä sijoitat? Onko sinulla jotain euromääräisiä tai prosentuaalisia tavoitteita sijoittamisessa?
Tottakai haluan tehdä mahdollisimman paljon tuottoa mahdollisimman pitkään. Tämä on minulle tärkein harrastus ja sellainen peli mitä tykkään pelata. Se on ollut aina lähtökohta sijoittamiseen. Tämä sattuu olemaan minulle yksi mielenkiintoisimmasta jutuista, mitä vain voin tehdä. Minulla ei ole mitään euromääräisiä tavoitteita, mutta kerrytän salkkuun lisää rahaa, mutta en neuroottisesti säästä ja sijoita vain säästämisen ilosta. Uskon, että varallisuuden kasvu on tuote, joka syntyy tämän intohimon kautta ja siitä ei ole haittaa.
19. Miten Alokas voisi oppia ymmärtämään paremmin yhtiön arvostustasoja siten, että aidosti voisi hyödyntää niitä osakepoiminnassaan?
minulla on noin 5-6 vuotta aktiivista osakesijoittamisen opiskelua takana ja jos näillä meriiteillä suostuu kuuntelemaan niin tarinoin jotain:
Itse pidän tärkeänä, että tuntee yhtiön potentiaalisen kannattavuustason maturiteetissaan ja kasvumahdollisuudet. Lisäksi täytyy osata tunnistaa tai ainakin arvata, missä kohtaa elämää yhtiö nyt elää, sehän kertoo vähän, että millainen arvostus olisi hyväksyttävä. Lisäksi täytyy tunnistaa missä kohtaa elämää markkina elää. Huippuelämänvaiheessa markkinan tukemana olevaa kannattavuutta ja kasvua ei välttämättä kannata ostaa vaikka arvostus olisi alhaisempi kuin verrokeilla tms.
Kun tekee jalkatyötä tutkiakseen yhtiön potentiaalisen tason maturiteetissaan, markkinan ja yhtiön elämänvaiheen ja sen heijstumisen ko. yhtiön arvostukseen, niin tämän jälkeen voi tehdä valistuneita arvauksia arvostuksen korkeudesta tai mataluudesta.
20. Mistä haluat kiittää suomalaista sijoitusyhteisöä?
Inderesin pitäisi saada varmaan jokin vuoden mielenterveyspalkinto. Megatrendinä länsimaissa on yksinäisyyden kasvu ja uskon että sijoittaminen Inderesin yhteisöllä mehustettuna voi tuoda monelle yksilölle valtavasti merkityksellisyyden ja yhteenkuuluvuuden tunnetta. Ihmiseläin kaipaa yhteisöjä ja sijoittamisen yhteisö voi olla oiva sellainen.
Kiitos Elias mainioista vastauksista!
Elias on tehnyt perustyöt kunnolla, opiskellut lisää ja ennen kaikkea ollut ahkera - hän on myös siitä viisas, että suhtautuu asioihin asioina eikä turhaan lähde tunteilemaan. Faktapohjaisella rauhallisessa tekemisellä, hyvällä itsereflektiolla ja innokkaalla oppimishalulla hän pääsee, vaikka mihin ja on hän tosiaan jo saanutkin paljon aikaiseksi elämässään. 🙂
Eliaksella 952 seuraajaa, liian vähän, jos sijoittaminen ja erityisesti osakepoiminta kiinnostaa, niin Eliasta on pakko seurata: