Virheet sijoittamisessa, osa 1
Virheet kuuluvat sijoittamiseen ja kaikki, ammattilaiset mukaan lukien, tekevät niitä. Tärkeintä on, että virheistä ottaa opiksi.
Ei myy tappiolla olevia osakkeita, koska ne ovat tappiolla
Monilla sijoittajilla on vaikeuksia myydä tappiolla olevia osakkeita. Tutkitusti tappiot tuntuvat kirpeämmiltä kuin voitot, mutta sijoittajan tulisi tästä huolimatta aina katsoa yhtiön kykyä tehdä tulosta ja sitä, kuinka hyvin yhtiö tuo lisäarvoa sidosryhmilleen, kuten osakkeenomistajille. Jos osake valuu salkussa tappiolle, alkuun on parempi kerrata sitä, miksi päätti ostaa osaketta, onko tämä perustelu muuttunut tai onko sijoittajan tekemä analyysi tehty alun perin väärin.
On parempi myydä osake tappiolla, mikäli yhtiön tuloksentekokyky on odotettua huonompaa tai pysyvästi heikentynyt eikä osakkeen tuotto-odotus vastaa enää aiempia odotuksia. Kuten sanotaan, katkaise tappiot nopeasti ja anna voittojen juosta.
Myy voitolla olevia osakkeita, koska ne ovat voitolla
Se, että osake on voitolla, ei ole itsessään peruste myydä osaketta. Parhaimmassa tapauksessa osake ei anna koskaan syytä myydä sitä pois. Jos yhtiö jatkaa tasaista suorittamistaan tai jopa parantaa sitä eikä yhtiö ole esimerkiksi räikeästi yliarvostettu, miksi tehdä mitään? Jos putsaa salkusta aina vain voitolla olevia osakkeita ja pitää tappiolliset osakkeet, voi helposti käydä niin, että loppujen lopuksi salkku on täynnä yhtiöitä, joiden liiketoiminnalla menee huonosti ja joita et todellisuudessa edes haluaisi omistaa. Ennemmin tai myöhemmin (yleensä ennemmin) sijoittajan tuotot alkavat näyttämään yhtä huonoilta.
Kokee pystyvänsä tekemään lisäarvoa ajoittamalla
Monet sijoittajat eivät välttämättä ymmärrä osakkeen luonnetta osuutena oikeasta yhtiöstä ja liiketoiminnasta, vaan spekuloivat sitä, minne osakekurssi liikkuu. Tällöin sijoittaja voi kokea pystyvänsä tekemään lisäarvoa ajoittamalla sijoituksia ostamalla aina nousevaa kurssia ja myymään ennen kurssilaskua. Loppujen lopuksi markkinoita on lähes mahdotonta ajoittaa eikä kukaan voi varmuudella tietää, milloin ollaan markkinan huipulla tai milloin seuraava laskumarkkina alkaa. Piensijoittajan kohdalla tämä johtaa monesti liian tiuhaan kaupankäyntiin, joka taas aiheuttaa turhia kuluja, jotka syövät sijoitusten tuottoja.
Lyhyellä aikavälillä osakkeiden hyvät tuotot ovat enemmän sattumanvaraisen markkinaheilunnan kuin menestyneen osakepoiminnan tulosta. Omasta sijoitusmenestyksestä saa palautetta vasta pitkän ajan jälkeen ja siksi menestystä tuleekin punnita vuosien maratonjuoksuna, ei äkkispurtteina. Liian nopeiden johtopäätösten tekeminen on yleensä harhaanjohtavaa ja monesti etenkin vasta-alkajalla tuurilla ja taidolla tehty onnistuminen menee sekaisin. Kun itseluottamus kasvaa liiakseen, tulee helpommin otettua turhan suuria riskejä. Sijoittajan kannattaakin aina tarkastella omia onnistumisia ja syitä niiden johtumiseen pitkällä aikavälillä, jotta voi jatkossakin toistaa onnistumisen osakemarkkinoilla.