Viekö Kiina vientiteollisuuden työpaikat?
Euroalueen teollisuus on pitkään hyötynyt Kiinan tuonnista, kun maailman tehdas on tuottanut välituotteita mm. autoteollisuuden valmistukseen hyvinkin edullisesti. Nyt euroalueen asema on kuitenkin muuttunut: Kiinasta on tullut välituotteiden viejän sijaan lopputuotteiden vientimahti ja se on ottanut yhä suuremman osuuden globaalista vientimarkkinasta – euroalueen kustannuksella.
Kuvio. Viennin markkinaosuudet.
Lähde: EKP
EKP:n taannoisessa blogikirjoituksessa käsiteltiin vientimarkkinan murrosta, ja siinä tuodut luvut ovat Euroopan kannalta musertavia. Euroalueen viennin osuus globaalisti on tippunut 11 % tällä vuosituhannella, ja trendi ei näytä muuttuvan ainakaan autoteollisuuden lukujen perusteella (aihetta käsiteltiin vastikään Talouden jäljillä -sarjassa). Siinä missä Kiina oli menneinä vuosikymmeninä kirjaimellisesti maailman tehdas, eli tuotti raaka-aineita muille maille tai keskittyi vaate-, jalkine ja muoviteollisuuteen, nyt Kiina on kiivennyt ylös arvoketjua ja tullut myös korkean teknologian lopputuotemarkkinalle kilpailemaan. EKP:n tekemien laskelmien mukaan Kiina haastaa euroalueen yhä useamman sektorin lopputuotemarkkinalla. Alla olevasta kuviosta näkyy, kuinka niiden sektorien, joilla sekä Kiinalla että euroalueella on suhteellinen etu (niiden osuus viennistä on suurempi kuin globaalisti keskimäärin), on kehittynyt.
Kuvio. Sektorit, joilla sekä Kiinalla että euroalueella on suhteellinen etu.
Lähde: EKP
Kun kahdenvälinen kilpailu kiristyy, huomio kohdistuu yhä enemmän hintakilpailuun, ja siinä Kiina on parantanut asemiaan johtuen kolmesta seikasta: 1) monen raaka-aineen hinta on tippunut Kiinan ylikapasiteetin ja kiinteistösektorin ongelmien myötä ja 2) valtion anteliaat tuet etenkin korkean teknologian aloilla on painanut hintoja.
Euroalue ei ole ainoa markkinaosuuksiaan Kiinalle menettänyt, sillä EKP:n mukaan samankaltaista kehitystä on tapahtunut myös Yhdysvalloissa. Toki kyse ei ole ainoastaan menetyksistä, sillä osin markkinaosuuksien muutos pohjautuu palvelualojen osuuden nousuun viennistä. Silti EKP:n esiin tuomat seikat ovat huolestuttavia teollisuustuotannon tulevaisuuden kannalta, etenkin kun markkinaosuuden menetykset ovat tapahtuneet suhteellisen pienen aikaikkunan sisällä. Tämä on suuri haaste euroteollisuuden kilpailukyvylle ja samalla työmarkkinalle.