Uhmaako Federal Reserve Trumpia?
Federal Reserve teki joulukuussa odotetun korkopäätöksen ja nosti ohjauskorkoaan jo neljättä kertaa vuoden 2018 aikana. Presidentti Trumpia päätös ei miellyttänyt, sillä hän viesti kokousta edeltävillä tviiteillään keskuspankin ”tulleen hulluksi” ja nousseiden korkojen olevan jo merkittävä uhka USA:n taloudelle. Kokouksen jälkeen Trump ”ajatteli ääneen” ja pohti Fedin pääjohtajan Jerome Powellin erottamista. Keskuspankin ja presidentin välit ovat julkisuuden perusteella kireät ja hyvä niin, sillä se kertoo rahapolitiikan riippumattomuudesta. Tai oikeastaan keskuspankin ei pitäisi lainkaan huomioida poliittisia vaikutusyrityksiä. Lieneekin perustellumpaa kysyä, uhmasiko keskuspankki Trumpia vai toteuttiko se vain keskeistä tehtäväänsä, eli tuki toimillaan Yhdysvaltain hintavakautta.
Viimeksi kirjoitin keskuspankin itsenäisyydestä kesällä, kun Turkin tilanne kuohutti markkinoilla. Presidentti Erdogan paheksui tuolloin keskuspankin korkopolitiikkaa, ja uskoi nousevien ohjauskorkojen pikemminkin kiihdyttävän inflaatiota kuin hidastavan sitä. Turkin keskuspankki kuitenkin piti linjansa, ja nosti ohjauskorkoaan reilusti syksyllä. Rahapolitiikan muutosten seurauksena inflaatiokin talttui tämän jälkeen ja liiran syöksy euroa ja dollaria vastaan vakautui.
Keskuspankkien itsenäisyys on noussut tärkeäksi puheenaiheeksi, koska siihen kohdistuvat vaikutusyritykset ovat lisääntyneet viime aikoina. Itsenäisyyttä pitää kuitenkin vaalia, sillä akateeminen tutkimuskin on todistanut, että itsenäisyys korreloi alhaisen inflaation kanssa. Mikäli poliittinen painostus menisi läpi keskuspankin politiikassa, vähentäisi se luottamusta rahapoliittisia tavoitteita, kuten hintavakautta, kohtaan. Pahimmillaan luottamuspula voisi johtaa inflaatio-odotusten kovaan nousuun ja tätä kautta korotuksiin hinnoissa sekä ongelmiin rahoitusjärjestelmässä. Poliittisuus veisi todennäköisesti keskuspankkia kohti lyhytkatseista vaalisykliajattelua, mitä voisi tehdä rahapolitiikasta yhtä vaikeasti ennakoitavaa kuin nykyisestä poliittisesta ilmapiiristä (vrt. kauppasota). Tämä tuskin on yhdenkään osakemarkkinaa seuraavan toiveissa.