Tuomas Tuominen Alokkaan haastattelussa
56. Tuomas Tuominen
Haastattelu on julkaistu alun perin Inderesin foorumilla lokakuussa 2023.
Nordnetin Verneri Pulkkinen, no ainakin vähän jotain sinnepäin - no ainakin jotain tällaista Tuomas sanoi vuoden 2021 Nordnetin livetreidauskilpailussa, jossa Foorumimme fundaboomeri oli Tuomaksen juontajaparina… 🙂
Tuomas on hauska, nokkela ja erinomainen juontaja-haastattelija (keksin itse tämän nimikkeen), joka on tullut tutuksi varmasti parhaiten Suomen sijoitusmaailmassa Nordnetin Youtuben eri videoilta ja erityisesti hänen ja Jukka Lepikön supersuositusta Traders’ Clubista. Hän on useimmiten näillä Nordnetin videoilla juontaja-haastattelijan roolissa ja hän sopii siihen roolin erinomaisesti, koska hän saa “kanssaesiintyjistään” kaiken irti erinomaisilla kysymyksillään ja hyvillä tarkentavilla jatkokysymyksilään, lisäksi hän osaa sopivasti tuoda tiettyä rentoutta ja sopivissa määrin viihdettä näihin hyvin opettavaisiin ja sisältörikkaisiin videoihin.
Tuomas heittää hyvää läppää ja välillä roastaa itseään, mutta olen huomannut mm. hänen haastatellessaan muita, että kyllä oikeasti hänellä on hyvinkin tietoa ja ymmärrystä, vaikka usein on itsestään meemeillyt. Sen näkee selvästi, että hän on terävä ja nopea omaksumaan asioita, mistä on luonnollisesti apua sijoittamisessa(kin) ja varmasti hänen sijoitustoiminnassaan auttaa sekin, että hän on Nordnetillä töissä, missä hän saa olla sijoitusjuttujen parissa sekä toimia alan ihmisten kanssa.
Oli kiva saada Tuomas haastateltavaksi, koska hän on huumorintajuinen, mukavaa ja rohkea sijoittaja. 🙂
1. Kerro kolmellakymmenellä sanalla, kuka sinä olet.
Olen Tuomas Tuominen ja oot ehkä nähnyt mut erilaisilla sijoitusaiheisilla videoilla, sillä toimin tuottajana Nordnetilla. Asun Helsingissä kumppanini kanssa. Talouteen kuuluu myös kissa nimeltä Pulla.
2. Kerro kolme asiaa, mitä foorumilaiset eivät sinusta tiedä.
Olen vasuri.
Kuulun Mensaan.
Myin yläasteikäisenä sketsejä Ylelle.
3. Mitä kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia sinulla on? Mitään sijoittamiseen viittavaa ei saa sanoa 🙂
Kuvaus ja editointi kiinnostaa ja oman harrastuneisuuteni vuoksi pääsinkin aikoinaan etenemään Nordnetin asiakaspalvelusta videovelhoksi.
Salilla tulee käytyä 3-4 kertaa viikossa. Salista on tullu niinku hampaiden pesusta et siitä ei tingitä.
Pelailua tulee myös harrastettua vapaa-ajalla. Pleikkari ja Switch löytyy himasta.
4. Millainen on tavallinen arkipäiväsi?
Toimistolla käyn 2-3 kertaa viikossa kuvaamassa. Editointi onnistuu myös kotona, joten etäilen muina päivinä. Kun päivä on pulkassa niin kutsuhuuto kamuille, Pleikkarilla Warzone auki ja menoks. Kumppanin tultua himaan suunnataan usein salille, mut lepopäivinä katellaan leffoi tai sarjoja. Kaikki pienet tauot päivän aikana täytän pörssikurssien seuraamisella Tradingview:n kautta.
5. Kuvailetko millainen olet sijoittajana?
Mulle käy kaikki mikä tuottaa. Pyrin aina löytämään jonkun uuden kiinnostuksen kohteen, johon saa hukattua kaiken ylimääräsen vapaa-ajan. Sit oon kyydissä jonkun aikaa enemmän tai vähemmän menestyksekkäästi ja sit taas uuden asian kimppuun. Koen sijoittamisen harrastuksena, joka tuo mulle lisätienestiä palkkatöiden ohella. Maailman menosta tulee astetta mielenkiintoisempaa, kun on omat rahat kiinni jossain.
6. Voisitko avata millainen sijoitushistoria sinulla on?
Mä oon niin sanotusti kokenut (varmaankin) kaiken. Alun perin vanhemmat oli pistäneet meille lapsille pienet potit perinteisiin suomalaisiin osinkolappuihin lähellä finanssikriisin pohjia. En tienny sijoittamisesta mitään kun 18-vuotiaana sain tunnarit Nordnetista. Vanhemmatkaan ei varsinaisesti olleet mitään sijoittajia, vaikka ovatkin säästäneet ahkerasti ja opettaneet säästämistä mulle lapsesta asti. Sit siitä parin vuoden päästä kaverin innoittamana päätin kans ottaa aktiivisempaa otetta sijotuksista. Kaveri oli sillo hurahtanu osinko-osakkeisiin, joten iteki lähdin sille tielle. Ajan myötä sit halusin enemmän ja enemmän tuottoja, minkä vuoks sit oon yrittäny ettii kaikenlaisia erikoistilanteita pörssistä mistä vois tienaa vähä ekstraa: IPOt, aliarvostetut puljut, kasvutarinat jne. Enimmäkseen fundakeissejä kuitenkin. Jossain vaiheessa otin myös vivun mukaan indeksisijoituksiin Nordnetin Superluoton muodossa, koska sillä sai taas vähän vauhtia oman salkun kasvattamiseen. Työkavereiden kautta tutustuin tekniseen analyysiin ja Lepikön Jukan myötä treidaamiseen. Näiden kaikkien lisäksi oon sijoittanut yritys- ja vertaislainoihin, omistan sijoitusasunnon ja kryptoja. Bitcoinia ostin ensimmäisen kerran vuonna 2012… ja myin sen muutama kuukausi myöhemmin jollain 100% tuotolla ja luulin olevani kovaki sälli 😀
7. Miten se on edistänyt sinua sijoittajana, että olet Nordnetillä töissä?
Aivan helvetisti. Oon tradenomi ja muistaakseni silloisessa Haaga-Heliassa oli rahoitus ja sijoitus -linja, jolla olin. Sieltä sain perusopit osakemarkkinoista, mut kyl suurimmat opit on tulleet siitä, et on saanut olla fiksujen, itseään osaavampien tyyppien ympäröimänä muun muassa Nordnetillä. Siellä on niin paljon erilaisia sijoittajia, ettei ideat kyl lopu kesken.
8. Saat töidesi takia olla osaavien kavereiden seurassa, mitkä ovat suurimmat opit, jotka olet oppinut näiltä henkilöiltä:
Kukin näistä on oman alansa eksperttejä ja siksi mun mielestä kaikkien pitäiskin tutustua kunkin heidän tuotantoonsa ihan vaan avartaakseen omaa sijoituskatsomustaan.
- Jukka Lepikkö
Kaikki treidaamiseen ja markkinoiden ajoittamiseen ja lukemiseen liittyvä on tullut tältä Jukalta.
- Jukka Oksaharju
Tämä Jukka puolestaan on opastanut mua jo pidempäänkin kirjojensa kautta fundapuolella.
- Martin Paasi
Martin on iskostanut syvälle mun kuuppaan sen kuinka ”jokaisen tulisi hankkia vetoapua omaan talouteensa kustannustehokkaiden osakeindeksirahastojen kautta”. Todennäköisesti osaisin jo vetää Martinin korkoa korolle -shown sanasta sanaan lonkalta 😀
9. Miltä salkkusi tällä hetkellä näyttää? Jos sinun olisi pakko pitää salkussasi kolmea osaketta viisi vuotta, mitkä valitsisit ja miksi?
Mulla on indeksisalkku, jossa tulee veivattua (todennäköisesti turhaankin) positioita sisään ja ulos omien mielenkiinnon kohteiden sekä markkinatilanteiden mukaan. Tyhjensin sen syyskuussa, koska markkina tuntui lähtevän oman näkemyksen mukaan syvempäänkin luisuun. Täytän indeksisalkkua taas tekoäly-ETF:llä ja perus SP500- ja Eurooppaindekseillä, kun markkina tuntuu pohjanneen.
Pelisalkku (joka on ehkä turhankin kookas indeksisalkkuun verrattuna) on näytillä Traders’ Clubissa ja sitä seuranneet tietääkin jo, et laiva on lastattu uraaniosakkeilla. Hurahdin niihin Mikko Leivon #rahapodi-vierailun jälkeen ja vahvistin omaa biastani Mikon TC vierailulla 😀 Mielestäni toi uraanikeissi on mielenkiintoisin mitä markkinalla on tarjota tällä hetkellä.
Olen toki avoin uusillekin ideoille, mutta kuivaa ruutia ei vaan oikeen löydy tällä hetkellä salkusta. Viimeksi tankkasin kryptosalkkuun bitcoinia 28k tienoilta.
Kolme osaketta viideksi vuodeksi ois:
- Berkshire Hathaway: vähän ku indeksisijotus. Joo joo se on tylsä, mut no-brainer mun silmissä.
- Tesla: vaikka tällä hetkellä tulos tuleekin autoista niin uskon et tää pulju tulee olee paljon muutakin.
- Bitcoin: joo ei oo osake, mut jos on joku bitcoin osake ni sitä sit.
Ai miksei uraaniosakkeita ollut tässä? Veikkaan et uraanin bull run on taputeltu alle viiden vuoden sisään ja todennäköisesti en tuu itekään pitämään niitä enää niin pitkään.
10. Millainen on sinun osakepoimintaprosessisi askel askeleelta? Käytätkö paljon teknistä analyysia sijoitustoiminnassasi?
Mä oon laiska, joten harvoin itse alan lukemaan firman tunnuslukuja ja excelöimään niitä. Joskus jaksoin nähdä senkin vaivan, mut tajusin et muut on paljon parempia analysoimaan niitä ku mä, joten voin ihan hyvin lukea muiden analyyseja yhtiöistä ja perustaa oman näkemykseni niiden pohjalta. Sit ku on löytyny mielenkiintone keissi niin teknisen analyysin avulla pyrin etsimään hyviä osto- ja myyntipaikkoja. Saattaa esimerkiks olla niin et fundan puolesta osake näyttää aliarvostetulta, mut TA on sitä mieltä et pohjalle saattaa olla vielä matkaa. Yhdistelemällä näitä kahta analyysikeinoa koen saavani parempia tuloksia.
11. Kuinka paljon on vipua mukana tällä hetkellä? Minkälainen käteispolitiikka sinulla on… kaikki tuleva raha heti sijoituksiin vai mites?
(INSERT ”älkää kokeilko tätä kotona -tyyppinen” DISCLAIMER HERE) Tällä hetkellä vipu on lähinnä kämpissä. Ennen koronaa olin balls deep vivulla liikkeellä mut onneks sain irtauduttua (kiitos TA) ajoissa ja selvisin pienemmillä vahingoilla. Sen jälkeen oon ollut varovaisempi vivun kanssa, mut pyrin käyttämään sitä aina tarpeen tullen. Esimerkiks indeksisalkussa pyrin pitää sijoitusasteen 120%:ssa.
Mun talouden ylläpito saattaa kuulostaa ehkä erikoiselta koska totuin jo siihen et salkun luotto on käytössä eli saldo on negatiivisena niin aloin heittämään palkan suoraan vaan Nordnetin salkkuun minimoidakseni korkokulut. Sit ostan kuukauden aikana Norwegianin luottokortilla kaiken mitä tarviin. Sit nostaa salkusta sopivan summan luottolaskua varten ja maksaa sen ajoissa niin luottokortin käytöstä ei tuu ylimääräisiä kuluja. Täs järjestelys täytyy kuitenkin pitää huolta et sieltä salkusta pystyy nostamaan varoja ilman et joutuu myymään mitään, koska ne myynnit saattaa osuu huonoihin paikkoihin.
Kaiken kaikkiaan pyrin siis maksimoimaan sen, ettei raha makaa turhan päiten tilillä vaan on jollain tavalla töissä kasvamassa korkoa sijoituksissa tai jarruttamassa lainojen korkokuluja. Saattaa toki olla, että tätä täytyy nyt kohonneiden korkokustannusten takia tarkistaa uudelleen.
12. Mitkä ovat sinulle tärkeimpiä sijoituslähteitäsi sijoittamisessa ja miksi?
Suurin tiedonlähteeni tällä hetkellä on Twitter… anteeks X, mut se on mun mielessä edelleen Twitter. Se on täynnä hyviä ideoita, valmiita analyyseja tai vähintäänkin linkkejä jonnekki, josta on hyvä lähteä poimimaan maukkaimpia paloja omaan salkkuun. Toki saan työni puolesta aika helposti erilaisia näkemyksiä markkinasta ja eri osakkeista erilaisilta sijoittajilta.
13. Kerro mitkä toimialat kiinnostavat sinua eniten tällä hetkellä ja miksi?
Uraani ja nimenomaan siinä piilevä kysyntä/tarjonta -dilemma. Uraania tarvitaan, mut tällä hetkellä uraanin spot-hinta ei taas tue uuden uraanin kaivamista. Näin ollen uraanikaivajatkin ostavat jo kaivettua uraania vapailta markkinoilta ja myyvät sen eteenpäin aiemmin tehtyjen toimitussopimusten mukaisesti. Vaikkei uskoisi uraanin hinnan raketointiin niin ehdottomasti mielenkiintoinen tilanne, joka todennäköisesti johtaa ainakin mun logiikan mukaan uraanin hinnan nousuun jollain aikavälillä.
Toisena tekoäly. Kaikki mikä liittyy teknologiaan, sen kehitykseen ja tulevaisuuteen kiehtoo mua. Uskon et tekoäly tulee kasvattamaan tuottavuutta mikä puolestaan sit kasvattaa taloutta. Se et millo näitä läpimurtoja tulee ni ei aavistustakaan 😀
14. Mitkä ovat kolme parasta puoltasi sijoittajana? Entä mikä on suurin kehittämisen kohteesi sijoittajana?
- Kaikkiruokaisuus/avara katseisuus. Mun mielestä ei ole paskaa sijoitusstrategiaa/-tyyliä. Kukin niistä toimii jollakin aikavälillä hyvin. Jotkut pidempään ku toiset, jotkut paremmin ku toiset. Pyrin valitsemaan kullekin ajan hetkelle mahdollisimman voittavan strategian.
- Riskinsietokyky. Riski ja tuotto menee käsi kädessä. Ei ole mahdollisuutta tehdä ylituottoa, jos ei ota riskiä enemmän kuin mitä joku osakeindeksi tarjoaa. Ei sillä et mä mitään kovaa ylituottoa tekisin, mut ainaki siihen on nyt mahdollisuus 😀
- Optimismi. Oon asenteeltani positiivinen ja uskon aina kaiken menevän hyvin. Näin tuun altistuneeksi useammalle sijoitusmahdollisuudelle, josta päästäänkin niihin huonoihin puoliin…
- Optimismi. Joskus optimismi saattaakin osoittautua naiiviudeksi, mikä ei aina johda hyviin lopputuloksiin. Mussa tuntuu olevan ainoastaan on/off -kytkin ja joskus ois ehkä hyvä olla vaihdelaatikkokin ni vois lähteä aluks hitaasti liikkeelle.
15. Mikä on suurin virheesi sijoittajana ja mitä opit siitä?
Sijoitin yhteen yrityslainaan liian ison osuuden koko mun sijoitusvarallisuudesta (silloin noin 20%) ja tottakai se pulju meni nurin enkä tullut saaneeksi kaikkia sijoitettuja varoja takaisin. Note to self: ota enemmän selvää ja hanki se vaihdelaatikko.
16. Olet kuuluisa hauiksistasi Yu Gongin ja Atte Riikolan tapaan, mikä on hauiksesi ympäryys a mitkä ovat parhaita salituloksiasi?
Mistä lähtien? 😀 Toivottavasti ois yli 40cm ettei treeni oo menny hukkaan. Joskus nuorempana poikana sitä jakso vielä nostaa isompia painoja eikä ykkösiä oo tullu nosteltua enää, mut voin sanoa et kyl se markka nousee edelleen jokasesta salimarkun perusliikkeestä.
(ping @Atte_Riikola ja @Yu_Gong et huomaatte t. Alokas 🙂 )
17. Miten käsittelet tunteitasi sijoittamisessa esimerkiksi isot turskat?
Ne kuuluu asiaan eikä niille mitään voi. Se on pakko vaan jatkaa eteenpäin kirkkain mielin. Epäonnistumiset kuitenkin opettaa aina jotain.
Omalla kohdalla rahan arvo on vähän hämärtyny, ku ne on nykyään vaan lukuja näytöllä. Tarpeeks kauan ku ottaa turpaan missä tahansa lajissa niin sitä turtuu 😀 Jos oltais edelleen käteismaailmassa ja jos jokaisen osakeoston tekis aina seteleillä, ni ehkä tappiot ja voitotki tuntuis vähän eriltä.
18. Mitä konkreettisia tavoitteita sinulla on sijoittamisessa?
Sijoittaminen on loistava työkalu oman talouden hallintaan. Ainakin omalla kohdalla se on helpottanut raha-asioita huomattavasti. Oon pystyny hankkimaan itselle tärkeitä asioita ja matkustelemaan, koska rahat tekee töitä sun puolesta sillo ku sä et ite oo just työmaalla paiskimassa hommia. Näin sitä tulee tienattua koko ajan. Ultimaattinen tavoite ois se et vois siirtyä eläkkeelle aiemmin sijoitusten turvin. Ei siks, et vois ainoastaan maata himassa, vaan siks et vois keskittyä itselle tärkeisiin asioihin ilman taloudellista velvoitetta. Mitä se ikinä sit onkin milläkin hetkellä elämässä.
19. Miten Alokas oppisi löytäämään hyviä kasuvosakkeita?
Twitteriin ehdottomasti kaivelemaan mielenkiintoisia ideoita ja yhtiöitä. Sit teknisen analyysin avulla hyvä entry ja mahdollinen exit niin hyvä tulee.
20. Mistä haluat erityisesti kiittää foorumilaisia?
No ensinnäkin kiitos siitä, että ainakin osa teistä on jaksanut katsoa Traders’ Clubia ja muita Nordnetin sisältöjä. On iha huippua nähdä miten sijoittajayhteisö on kehittynyt Suomessa ihan eri muotoon kuin mitä se oli esimerkiks 10 vuotta sitten. Pidetään huolta siitä, että uusilla sijoittajilla tulee olemaan entistä helpompaa ja hauskempaa aloittaa sijoittaminen.
Kiitos @Tuomas_Tuominen hauskoista ja hyvistä vastauksista! 🙂
Tuomas osoittaa sen, että sijoittaminen voi olla hauskaa ja mielenkiintoista. Sijoittamisen ei tarvitse olla kärsimystä ja itsensä kiduttamista, kuten Tuomas sanoi yhdessä vastauksessaan: “Sijoittaminen on loistava työkalu oman talouden hallintaan. Ainakin omalla kohdalla se on helpottanut raha-asioita huomattavasti. Oon pystyny hankkimaan itselle tärkeitä asioita ja matkustelemaan…”
Pitää vielä kiittää Tuomasta siitä, miten hän on ollut tuottamassa meille suomalaisille sijoittajille erinomaista sijoitusaiheista materiaalia, jonka avulla varmasti lukuisat ihmiset ovat mm. alkaneet sijoittamaan ja hallitsemaan talouttaan. Se on iso juttu se.