Trump haluaa vähentää maahanmuuttoa, mutta se voi tulla talouskasvun kustannuksella
Donald Trumpin presidenttiys voi tarkoittaa murrosta myös työmarkkinalla - ja tätä kautta talousennusteissa. Trumpin yksi keskeisistä vaaliteemoista oli maahanmuuton suitsiminen ja kärkihankkeeksi nousi laittomien siirtolaisten poistaminen maasta. Arviolta heitä on Yhdysvalloissa 11 miljoonaa, osa hiljattain tulleita, osa vuosikymmeniä maassa asuneita. Määrä ei suinkaan ole pieni, sillä sen osuus on yli 3 % Yhdysvaltain koko väestöstä. Luonnollisesti maahantulijoista myös merkittävä osa on osana työvoimaa, josta povataan kasvun lähdettä Yhdysvalloille tulevina vuosina.
Yhdysvaltain kongressin budjettitoimisto julkaisee tasaisin väliajoin pitkän aikavälin eli seuraavan 30 vuoden budjettiennusteita, ja edellisessä maaliskuun päivityksessä oli merkkejä paitsi velkataakan kasvusta, myös kohenevasta talouskuvasta. Sen mukaan liittovaltion julkinen alijäämä nousee vuoden 2024 arvioidusta 5,5 %:sta vuoden 2054 8,5 %:iin. Aikaisemmassa päivityksessä alijäämän arvioitiin ylittävän 10 % kolmen vuosikymmenen kuluttua. Samoin velka/BKT-ennustetta laskettiin, ja nyt sen arvioidaan olevan 166 % vuonna 2054 (99 % vuonna 2024). Laskusta huolimatta luvut ovat todella korkeita ja osoittavat, että maailman suurin talous on monien muiden kehittyneiden maiden tavoin raskaan velkataakan alla.
Mitkä sitten ovat syyt tehtyjen päivitysten taustalla? Yhtenä syynä ovat kongressin jo tekemät päätökset rajoittaa budjettimenoja mm. puolustuksen ja liittovaltion hallinnon osalta. Tärkeämpänä tekijänä ovat kuitenkin nousseet talouskasvuennusteet, jotka toteutuessaan automaattisesti pienentävät velkasuhdetta. Budjettitoimisto on nimittäin nostanut reaalisen BKT:n kasvuennustetta välille 2024-2033 vuosittain keskimäärin 2,1 %:iin aikaisemmasta 1,8 %:sta, ja 2034-2053-ennustetta 1,6 %:iin (aik. 1,5 %). Nostojen taustalla on etenkin seuraavan 10 vuoden aikana maahanmuutto. Työvoiman määrän odotetaan kasvavan sen seurauksena, mikä antaa tukea myös talouskasvulle (ks. kuvio alla). Tässä mielessä Yhdysvaltojen odotetaan menevän täysin vastakkaiseen suuntaan kuin esim. monen euromaan, joissa työvoimapulan odotetaan pahenevan seuraavien vuosikymmenten aikana. Mikäli maahanmuuttoa aletaan Valkoisen talon toimesta rajoittaa, pitkän aikavälin talouskasvuennusteitakin joudutaan rukkaamaan. Päätöksillä voi siis olla kauaskantoisia seurauksia työmarkkinalla.
Lähde: Kongressin budjettitoimisto