Federal Reserven korkopäätös: Ei mikään helppo nakki
Fedin korkokokouksen anti oli jaettavissa kahteen osaan. Ensin hoidettiin helppo muodollisuus, eli laskettiin odotetusti ohjauskorkoa 25 korkopisteellä 4,5-4,75 %:iin, todettiin inflaation hidastuneen kohti keskuspankin tavoitetta ja USA:n talouskasvun olevan edelleen vakaata. Talousennusteitakaan ei tarvinnut selitellä, sillä ne päivitetään vasta ensi kuussa.
Sitten päästiin siihen ei-helppoon nakkiin, nimittäin kysymyksiin siitä, kuinka Donald Trumpin valinta presidentiksi vaikuttaa USA:n talouteen – ja etenkin keskuspankin tavoitteisiin – tulevalla vaalikaudella. Siinä riitti Jerome Powellilla sanojen asettelua, varsinkin kun keskuspankin pitäisi samalla näyttäytyä poliittisesti itsenäisenä toimijana. Powellin puheista ei juuri saanut irti mitään tulevaisuuden korkomuutoksiin liittyen. Hän ei kommentoinut sitä, ovatko syyskuun korkoennusteet edelleen relevantteja, mutta tyytyi toteamaan, että talousdata on ollut niiden julkaisun jälkeen odotettua vahvempaa. Politiikan kommentointia Powell vältti visusti eikä luonnollisesti langennut spekuloimaan Fedin liikkeitä. Mielestäni huomionarvoista on, että paussia koronlaskuissa jo joulukuussa ei sitäkään täysin suljettu pois. Se onkin mahdollista, jos talousdata jatkaa lähiviikot vahvana.
Kuten jo kokousennakossa mainitsin, Trumpin vaalilupaukset aiheuttavat toteutuessaan varmasti päänsärkyä keskuspankissa, sillä ne ovat luonteeltaan inflatorisia. Kuten alla olevasta kuviosta näkyy, kauppasodan eskaloituminen ja uudet tuontitullit nostaisivat Yhdysvaltoihin tuotavien tuotteiden hintoja ja sitä kautta nostaisivat inflaatiota. Vaikutus talouskasvuun olisi Bloombergin arvioiden mukaan puolestaan negatiivinen.
Lähde: Bloomberg
Tätä taustaa vasten Valkoinen talo tarjoaa enemmän uhkia kuin mahdollisuuksia Fedille, mutta kaikki on vielä epävarmaa. Jonkin verran riskejä on jo hinnoiteltu odotuksiin, sillä esimerkiksi Nomura ennusti ensi vuodelle vielä tovi sitten neljää ohjauskoron laskua Fediltä, ja nyt ennustus on typistynyt Bloombergin mukaan yhteen. Itsekin odotan, että edellisestä inflaatioperiodista oppineena Fedissä ei ehkä nähdä suurta koronlaskuilottelua, vaan mieluummin odotetaan poliittisia päätöksiä ja niiden vaikutuksia. Lehdistötilaisuuden olennainen tieto oli, että Powell aikoo katsoa nämä vaikutukset Fedin johdosta (hänen kautensa päättyy toukokuussa 2026). Häneltä nimittäin kysyttiin, että eroaisiko hän, jos presidentti niin pyytäisi. Vastaus oli selvä: En.