Tomi Valkeajärvi Alokkaan haastattelussa
38. TOMI VALKEAJÄRVI
Haastattelu on julkaistu alun perin Inderesin foorumilla kesäkuussa 2023.
Tomi on tuore Yhteisötiimin vahvistus, joka on jo saanut lyhyessä paljon hyvää palautetta niin Ruoholahden porukalta kuin Foorumin väeltä. Hänestä huokuu suuri innostus ja palo sijoittamiseen sekä kaikkeen sen ympärillä pyöriviin asioihin, lisäksi huomaan hänen tuntevan erinomaisesti Foorumin ja foorumilaiset… kuin omat taskunsa.
Hän on hyvin miellyttävä ja sosiaalisesti lahjakas kaveri, jonka aiempi työhistoria sekä luonne sopivat erinomaisesti yhteisönrakentajalle. Kuten aiemmin vihjasin, niin hän on ja on ollut Inderesin materiaalien ja Foorumin suurkuluttaja, joten näidenkin asioiden puolesta voi varmasti sanoa, että hän on oikea “unelmarekry”.
Erityisesti odotan sitä, että ajan myötä entistä enemmän hänen “jälkensä” näkyvät niin Inderesin somekanavilla, materiaaleissa ja Foorumilla - ei paineita Tomi! 😉
Tämän haastattelun myötä pääsette tutustumaan uuteen yhteisörakentaajmme hyvin syvällisesti. 🙂
1. Kerro kolmellakymmenellä sanalla, kuka sinä olet.
Olen 30-vuotias Espoossa Matinkylässä asuva ihanan vaimoni kanssa kesäkuussa avioitunut luonnonläheinen ja elämäniloa täynnä oleva Inderesin yhteisönrakentaja.
2. Kerro kolme asiaa, mitä foorumilaiset eivät sinusta tiedä.
- Pienenä haaveilin ammattilaisjääkiekkoilijan urasta, mutta päädyin harrastamaan salibandya. 🏒
- Bändimme tähdenlento oli kun kappaleemme “Cyranoi - Flesh And Mind (ft. Sithu Aye)” pääsi hetkellisesti Spotifyn omalle djent-soittolistalle. 🎸
- Olemme vaimoni kanssa todella eläinrakkaita ihmisiä ja vaikka meillä ei ole lemmikkejä, haaveilemme hieman omasta pienestä kanalasta, kun aikanaan pääsemme eläkkeelle. 🐔
3. Mitä kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia sinulla on? Mitään sijoittamiseen viittavaa ei saa sanoa. 🙂
Harrastukseni ovat hieman vaihtuneet vuosien mittaan, mutta sen jälkeen kun 6. luokalla löysin metallimusiikin pariin Linkin Parkin, Metallican, Slipknotin ym. kautta, on se ollut hallitseva osa elämääni ja kuuntelen edelleen päivittäin musiikkia. Raskas musiikki on tosin entistä raskaampaa, mutta toisaalta olen myös löytänyt kevyempää kuunneltavaa tuplabasaripoljentojen ja räjähtävien breakdownien vastapainoksi. Toinen pitkäaikainen harrastukseni on ollut valokuvaus (sekä videokuvaus), jonka aloitin myös samoihin aikoihin ja josta tuli sittemmin ammattini.
Nykyään tykkään vapaa-ajallani muun muassa pyöräillä, lenkkeillä, lukea, retkeillä, kalastaa ja saunoa. Näiden lisäksi olen pelannut salibandyä 7-vuotiaasta lukioikään asti aktiivisesti kilpatasolla, sen jälkeen satunnaisesti höntsäjoukkueissa ja nyt koronan jälkeen salibandy on taas ollut tauolla, mutta sitäkin olisi mukava harrastaa vielä jonain päivänä. Lisäksi olen aina pitänyt kaikenlaisista pihatöistä ja käsitöistä. Toivonkin kovasti, että pääsen aikanaan eläkkeellä nikkaroimaan kaikenlaista. 🛠️
4. Millainen on tavallinen arkipäiväsi?
Aloitan päiväni heräämällä tarpeeksi aikaisin, jotta kerkeän nauttia aamukahvin rauhassa aamupalaa syödessä. ☕️ Samalla luen foorumille illan ja aamun aikana tulleet tuoreimmat viestit seuraamistani ketjuista. Sitten suuntaan bussipysäkille, josta pääsen suunnilleen vartissa Ruoholahteen toimistolle.
Työtehtävät vaihtelevat hieman päivästä toiseen, mutta tyypillisesti päivääni kuuluu raporttien lukemista ja seuraavaan haastatteluun valmistautumista, videoiden editointia sekä niiden julkaisemista, Inderesin sisällön julkaisemista sosiaaliseen mediaan sekä jonkin verran myös graafista suunnittelua ja kirjoittamista.
Kotiin päästyäni syön päivällisen, jonka jälkeen käymme yleensä vaimoni kanssa kävelyllä rantaraitilla. Moikatkaa rohkeasti jos satutte joskus kävelemään vastaan! Illan aikana saatan lukea kirjaa, kuunnella musiikkia, puuhailla kotiaskareiden parissa tai kuunnella podcasteja.
5. Kuvailetko lyhyesti millainen olet sijoittajana?
Olen päättänyt strategiassani allokoida 50% sijoituksistani osakkeisiin ja toisen 50% matalakuluisiin indeksirahastoihin ja ETF:iin. Päädyin tähän kompromissiin sen takia, etten voi olla vielä nykyisen sijoitushistoriani perusteella varma pystynkö voittamaan indeksiä. Tuurin osuus tuotoissa kuitenkin pienenee vuosi vuodelta, joten ajan myötä voin hiljalleen viilata tätä allokaatiota suuntaan tai toiseen sen perusteella miten osakepoimintani on tuottanut.
Kokonaan en kuitenkaan osakepoiminnasta luopuisi vaikka indeksille häviäisinkin. Kuten eräs aikakautemme legenda totesi, sijoittaminen on harrastus, josta joutuu välillä myös maksamaan. Osakepoiminta on kuitenkin tämän lajin suola ja ilman sitä olisi varmasti vaikea ylläpitää samaa intohimoa lajia kohtaan.
6. Voisitko lyhyesti avata millainen sijoitushistoria sinulla on?
Olin vähällä aloittaa sijoittamisen jo lukiossa. Olin valinnut kemian yhdeksi kirjoitettavaksi aineeksi, mutta halusin vaihtaa sen pois jo ensimmäisen kurssin jälkeen ja tilalle piti keksiä jokin toinen aine. Korvaajaksi valikoitui yhteiskuntaoppi, jossa oli myöhemmin tarjolla myös valinnainen sijoittamisen kurssi. Tällöin kuitenkin sijoittamisesta jäi todella puiseva mielikuva ja kuvittelin, että pienillä summilla olisi turha edes aloittaa. (Kuinka väärässä olinkaan 🫣.) Näin ollen asia jäi vuosiksi unholaan.
Koko opiskeluaikani olin elänyt pitkälti opintolainan varassa, mutta valmistuttuani kun pääsin ensimmäiseen työpaikkaani asuntokuvaajaksi ja samalla yrittäjänä muita kuvauskeikkoja tehden, alkoi minulle hiljalleen kertyä myös pieniä summia sukan varteen ja vasta tällöin havahduin ajatukseen sijoittamisesta. Oliko rahoja järkeä makuuttaa tilillä, josta ei saanut edes korkoa?
Ensimmäiset rahastomerkinnät tein vuonna 2019 oman pankkini kautta ja seurasin päivittäin silmät kiiluen, kun tuottosarakkeessa komeili (kirjaimellisesti) muutaman euron tuotto. Tästä ei mennyt montaa kuukautta, kun tyhjensin rahasto-osuuden ja avasin tilin Nordnettiin ja ostin ensimmäisenä osakkeena salkkuuni Nestettä.
7. Miltä Yhteisötiimissä työskentely on maistunut? Mitkä ovat olleet parhaat opit sijoittamisesta, mitkä olet tässä lyhyessä ajassa oppinut Inderesillä ollessa?
En ole koskaan kokenut yhtä lämmintä vastaanottoa uuteen yhteisöön kuin Inderesillä aloittaessani. Minut huomioitiin ja autettiin alkuun todella hyvin jo ensimmäisestä päivästä lähtien. Haluankin siis kiittää kaikkia yhteisötiimiläisiä sekä muita Indeläisiä lämpimästä vastaanotosta! 💙
Työskentely Inderesillä on ollut juuri niin mielekästä kuin toivoinkin, ellei jopa mielekkäämpää. Koen, että olen päässyt jo alusta alkaen hyödyntämään aiempaan osaamistani sekä myös oppimaan uutta. Valehtelisin kuitenkin jos väittäisin, että olisin reilussa kuukaudessa tullut paremmaksi sijoittajaksi. Ennemminkin tuntuu, että kysymyksiä herää sitä enemmän mitä enemmän kerkeää opiskella. Onneksi täällä on alan parhaita ammattilaisia työkavereina, joilta voin ammentaa tietoa!
8. Miltä salkkusi näyttää? Mitkä ovat kolme suurinta omistustasi ja miksi?
Nordea
Olen itse ostanut Nordeaa vain yhden pienen erän ja loput olen saanut vanhemmiltani sekä isoäidiltäni. Olen syvästi kiitollinen heille tästä ja tämä onkin osaltaan herättänyt kiinnostuksen sijoittamista kohtaan. Perusteluina heillä on pitkälti ollut ostaa isoa ja vakaata pohjoismaista pankkia, joka jauhaa korkeaa osinkotuottoa vuodesta toiseen.
Sampo
Sampo on ehkä tylsä, mutta erinomainen vaakuutuskonserni, joka toimii kenties maailman suotuisammalla vakuutusmarkkinalla pohjoismaissa. Tässä myös kiteytyy ajatukseni siitä, että nukkuisinko yöni rauhassa jos en saisi myydä osaketta kymmeneen vuoteen.
Qt
Qt on yhtiö, jonka tulevaisuuden haluan nähdä, mutta hyväksyttävän arvostustason määrittäminen tälle ei ole helpoimmasta päästä.
9. Sinulla on myös rahastoja, mitkä ovat kolme suurinta rahasto-omistustasi ja miksi?
Lyxor Nasdaq-100 ETF
Kustannustehokas tapa hajauttaa teknologiasektorille, jossa haluan pitää melko isoa painoa.
Handelsbanken USA Indeksi
Tätä on ollut helppo ostella pienilläkin summilla. Tarkoitus kuitenkin hiljalleen siirtää tämän painoa iShares Core S&P 500 ETF:ään, joka on kuluiltaan vielä vähän edullisempi.
Nordnet Indeksirahasto Maailma ESG
Käytännössä samat perustelut kuin edelliseen ja myös tämän suhteen mietin mahdollisesti kustannustehokkaampia vaihtoehtoja tai ylipäätään tarvetta hajauttaa myös maailmanlaajuiseen indeksiin.
10. Millainen on sinun osakepoimintaprosessisi askel askeleelta?
Kotimaisia osakkeita ostaessa turvaudun hyvin pitkälti Inderesin sisältöön (analyysi, analyytikon haastattelut, johdon haastattelut, tulosjulkistukset, pääomamarkkinapäivän esitykset ym), mutta ulkomaalaisten yhtiöiden kohdalla prosessi on työläämpi. Kun löydän kiinnostavan yhtiön, luen ensin yhtiön omat esitysmateriaalit, kuuntelen viimeisimmän tulospuhelun, katson analyytikoiden konsensusennusteet sekä yhtiön tuoreimmat luvut. Jos en kuitenkaan näiden vaiheiden jälkeen vielä ymmärrä yhtiön liiketoimintaa tarpeeksi hyvin, en osaa arvioida yhtiön näkymiä tai arvostus näyttää liian suolaiselta, jätän ostamatta.
11. Analysoi nämä kolme yhtiötä 30 sanalla per yhtiö.
-Incap
Viime vuosina voimakkaasti kasvanut kansainvälisesti toimiva teollisuuselektroniikan sovelluksiin erikoistunut sopimusvalmistaja. Mielenkiintoinen mahdollisuus ja paljon potentiaalia, mutta riippuvuus yksittäisestä isoimmasta asiakkaasta nostaa riskiprofiilia selvästi.
-LapWall
Puuelementtien valmistaja ja rakennusteollisuusyhtiö. Keskittynyt seinäelementteihin sekä erityisesti kattoelementteihin, joissa valtava 70% markkinaosuus. Hyvät edellytykset merkittävään arvonluontiin pidemmällä aikavälillä.
-Nordea
Pohjoismaiden pankkipriimus, joka on onnistunut kääntämään laivan kurssin aiempien vuosien haasteista. Tällä hetkellä huimassa tuloskunnossa ja jakaa merkittävää osinkoa omien osakkeiden ostojen ohella.
12. Mikä yhteisötiimin aikaansaannoksista ansaitsisi enemmän huomiota ja miksi?
Tähän on liian vaikea nostaa yhtä ainutta sisältöä esille. @Verneri_Pulkkinen Vartit ovat aivan vertaansa vailla ja kun @Antti_Jarvenpaa :lla On Asiaa, kannattaa Anttia kuunnella. @Marianne_Palmu:n makrotietämystä voisin kuunnella vaikka aamusta iltaan. Isa on tekemässä valtavan isoa työtä Ruotsin valloittamiseksi. Ilman @Erno_Hilvenius:ta Inderesin kehityskaari olisi varmasti ollut hyvin erinäköinen enkä tiedä oltaisiinko tässä pisteessä ilman Ernon lahjakkuutta ja intohimoa Inderesin kehittämistä kohtaan. @Ville_Kivinen tekninen ja taiteellinen osaaminen on kullanarvoista sisällön kehittämisessä, tuottamisessa sekä uusien teknologioiden löytämisessä. @Miika_Purola on monilahjakkuus, joka osaa käytännössä kaiken koodaamisesta videoiden editointiin ja matemaattisten kaavojen pyörittelyyn. @Kaisa_Vanha-Perttula:n ammattitaito välittyi videoilla jo ensimmäisistä päivistä lähtien ja positiivinen henki, joka hänestä huokuu, on ihailtavaa. @Jeremias_Makkonen harmillisesti siirtyy piakkoin uusiin haasteisiin, mutta jättää isot saappaat täytettäväksi.
13. Mitkä ovat tärkeimpiä tietolähteitäsi sijoittamisessa ja miksi? Inderesiä et saa mainita.
Qurtr
Todella hyvä sovellus, josta löytyy yhtiöiden tulospuhelut ym. esitykset audiomuodossa. Quartr:ssa on itse asiassa paljon myös meidän Videosync-alustalla streamattuja webcastlähetyksiä audiomuodossa eli siinä mielessä täältäkin löytyy Inderesin sisältöä.
Yhtiöiden omat sijoittajasivut
Tykkään monesti aloittaa yhtiöihin perehtymisen yhtiöiden omiin materiaaleihin tutustumalla, sillä niissä monesti on saatavilla yleistason esitysmateriaalit, joista saa hyvän käsityksen yhtiön liiketoiminnasta, mikäli se ei ole entuudestaan tuttua.
Marketscreener
Marketscreeneristä katson monesti analyytikoiden konsensusennusteita sekä muita tunnuslukuja, mutta suomalaisiin yhtiöihin sijoittaessa turvaudun pääasiassa Inderesin analyyseihin.
Macrotrends
Täältä löytyy hyvin historiallisia lukuja yhtiöistä, joka auttaa suhteuttamaan ennusteita ja nykyisiä lukuja menneeseen.
14. Sinun pitää valita 2 foorumilaista, 2 analyytikkoa ja 2 muuta indeläistä, jotka joudut valtuuttamaan hoitamaan salkkuasi seuraavaksi viideksi vuodeksi, kenet valitsisit ja miks?
Foorumin salkunhoitajat
Tähän tekisi mieli nimetä useampi ja valinta on vaikea. Foorumilta löytyy todella paljon kokeneita ja menestyneitä sijoittajia ja kaikki eivät varmasti edes ole tuoneet osaamista isomman yleisön tietoisuuteen. Valitsen tähän kuitenkin possuveljekset @Kale-possu ja @musa_2. Uskoisin salkkuni heidän haluunsa hyvillä mielin viideksi vuodeksi.
Analyytikoiden salkunhoitajat
Analyytikoista nimeäisin kaksikon @Sauli_Vilen & @Juha_Kinnunen. Vilénin pitkä kokemus finanssialalta yhdistettynä Kinnusen kylmän viileisiin hermoihin ja ihailtavan tarkkaan analyysityöhön muodostaisivat taatusti salkkutiimin, joka selviäisi markkinoiden isoimmistakin myllerryksistä. 🌪️
Inderesin salkunhoitajat
Turvaudun yhteisötiimin osaamiseen ja nimeäisin salkunhoitajiksi @Verneri_Pulkkinen ja @Erno_Hilvenius. Heidän käsissään salkussani olisi todennäköisesti sopivassa suhteessa kasvua ja vakaampia arvoyhtiöitä.
15. Mitkä ovat Foorumilla kaksi hyödyllisintä ketjua sinulle ja miksi?
Ehdottomasti mielenkiintoisin ketju itselleni on Pörssien suunta-ketju ja toiseksi haluaisin sanoa kaikki yhtiöketjut yleisesti. Näissä keskustelun taso on lähes poikkeuksetta todella korkea ja keskustelua seuraamalla pysyy hyvin kärryillä sekä maailman makrotapahtumista että tuoreimmista uutisista yksittäisissä yhtiöissä. Lisäksi yhtiöketjuissa näkee aika ajoin ihailtavan syvällistä paneutumista yhtiöiden liiketoiminnan kehittymiseen ja sopivissa määrin myös kevyttä haastoa analyytikoiden suuntaan.
16. Miten hallitset tunteitasi sijoittamisessa? Harjoitatko tai luetko sijoituspsykologiaan liittyviä juttuja?
Olen luonteeltani todella rauhallinen ja pitkäjänteinen, mikä auttaa hallitsemaan tunteita kun ympärillä kuohuu. En ole lukenut varsinaisesti sijoituspsykologiaan liittyviä kirjoja, mutta monessa lukemassani kirjassa on kyllä käsitelty aihetta ja monesti ne ovat olleet todella mielenkiintoisia lukuja. Olen lisäksi lukenut muutamia mielenhallintaan liittyviä kirjoja, joissa on ollut ihan hyviä oppeja.
17. Millaisia tavoitteita sinulla on sijoittamisessa? Onko jotain prosenttuaalisia ja euromääräisiä tavoitteita?
Lukuja ja prosentteja on tietysti kiinnostavaa pyöritellä ja maalailla erilaisia skenaarioita, mutta mitään selkeitä tavotteita en ole asettanut itselleni, koska pelkään, että niihin lukkiutuminen loisi turhia paineita ja häiritsisi keskittymistä olennaiseen. Tietenkin indeksituottoon vertaaminen on helppo mittari tarkastella omaa toimintaa.
18. Mikä Inderesillä työskentelyssä on parasta ja miksi?
Inderesillä työskentelyssä parasta on ollut ihmiset, joiden kanssa saa tehdä tätä työtä, sekä mahdollisuus kehittää itseään. Olen päässyt myös hyödyntämään aiempaa osaamistani Inderesillä, mutta myös opittavaa riittää paljon, mikä auttaa ylläpitämään motivaatiota.
19. Onko sinulla antaa vinkkejä Alokkaalle, miten hän voisi voittaa indeksin pitkässä juoksussa?
En usko, että olen kovin pätevä antamaan indeksin voittavia vinkkejä, kun en itsekään tiedä pystynkö siihen. 😅 Voisin kuitenkin kuvitella, että opiskelu kannattaa aina. Myös tunteiden hallinta on tärkeä osa sijoittamista, jotta välttää turhat hötkyilyt. Usko itseesi ja pyri määrätietoisesti itsellesi asettamiin tavoitteisiin niin olen varma, että kehityt pitkässä juoksussa erinomaiseksi sijoittajaksi ja luot edellytykset indeksin voittamiselle.
20. Mistä haluat erityisesti kiittää foorumilaisia?
Haluan lämpimästi kiittää kaikkia foorumilaisia. Olette jakamassa samaa intohimoa sijoittamista kohtaan, mikä on mahdollistanut tämän ainutlaatuisen yhteisön syntymisen. Mukavaa kesää kaikille! 🌞
Kiitos Tomi tosi kiinnostavista vastauksista!
Mukavaa, kun saatiin tällainen kaveri huolehtimaan meidän yhteisöstämme. Fiksu ja yhteisön päälle ymmärtävä kaveri, jolta löytyy innokkuutta sijoittamiseen ja Inderesin kehittämiseen.
Tomi totesi haastattelussa: “Olen luonteeltani todella rauhallinen ja pitkäjänteinen, mikä auttaa hallitsemaan tunteita kun ympärillä kuohuu.” Sijoittaminen on “aikalaji”, joten tuollainen sopiva rauhallisuus ja pitkäjänteisyys palkitsevat pitkässä juoksussa - älkää siis hätäilkö ja olkaa sitkeitä. Ainakin mun pitänee ottaa mallia Tomista näissä(kin) asioissa.