Sijoittajasentimentti: Outokumpu tammikuun kovin nousija – lakkohaasteet painoivat UPM:ää
Tammikuu kääntyi helmikuuksi ja tuloskausi on alkanut kerätä toden teolla kierroksia alleen. Se tarkoittaa sitä, että nyt on sopiva hetki katsahtaa sijoittajasentimentin liikkeisiin menneeltä kuukaudelta ja listata tammikuun kovimmat nousijat ja laskijat.
Outokumpu on kuukauden kovin nousija
Sentimenttitulosten kovin nousija tammikuussa on Outokumpu. Suotuisassa markkinaympäristössä porskuttavan teräsvalmistajan nousukiito sentimenttisijoituksissa on jatkunut pidemmän aikaa, ja yhtiö on viimeisen 12 kuukauden aikana kirinyt peräti 37 sijaa ylöspäin.
- Outokummun vahva nousu sentimentin tuloksissa heijastelee arviomme mukaan sekä erittäin vahvan toimintaympäristön tuomaa tuloskehitystä että määrätietoista strategian toteutusta. Outokummun tavoite on vahvistaa kannattavuuttaan kustannustasoa laskemalla sekä laskea velkatasoaan merkittävästi. Näillä toimilla yhtiöllä on potentiaalia vahvistaa pidemmän tähtäimen kassavirtaa sekä laskea yhtiön riskitasoa, jotka vahvistaisivat pidemmän tähtäimen arvonluonnin edellytyksiä, kommentoi yhtiöitä seuraava analyytikko Petri Gostowski.
Tuoreemmista pörssiyhtiöistä kovimpien nousijoiden joukkoon tammikuussa pääsivät hydrauliikkaratkaisuihin erikoistunut Norrhydro ja moottoriurheilun jälkimarkkinoilla päristelevä Duell, joka julkaisi tammikuussa vakuuttavan liiketoimintakatsauksen.
Tuoreiden listautujien väliin, TOP-5-listan toiselle ja kolmannelle sijalle, kiilaavat lupauksia herättävän Q4-tuloksen antanut Admicom sekä viime vuoden syyskuusta saakka sentimenttituloksissa tasaisesti ylöspäin kirinyt lääkevalmistaja Orion.
Vääntö Paperiliiton kanssa on ajanut UPM:n sentimenttitulokset syöksykierteeseen
Pitkittynyt työmarkkinakiista UPM:n ja Paperiliiton välillä on suorastaan romahduttanut UPM:n sentimenttitulokset. UPM:n arviointikriteereistä syvimmin sukeltaa luottamus yhtiön nykyiseen johtoon. Johdon uskottavuuden tähtiluokitus on syöksynyt neljästä tähdestä yhteen tähteen vain kolmessa kuukaudessa. Metsäyhtiö ei myöskään saanut tilanteeseensa apua Q4-tuloksestaan, joka ei tarjonnut sentimentin mielipiteitä kohentavia positiivisia yllätyksiä.
Rankkaa laskua sentimenttituloksissa on nähty myös elintarvikeyhtiö Raisiolta. Raision käyrä sijoittajasentimentissä on tosin ollut jyrkässä laskussa jo viime vuoden elokuusta lähtien. Yhtiön kokonaistulos laski tammikuussa peräti 18 sijaa.
Erittäin vahvan Q4-tuloksen julkaissut Evli Pankki lasketteli tammikuussa peräti 17 sijaa, mitä voidaan pitää pienoisena yllätyksenä samoin kuin pilvipohjaisiin ohjelmistoihin erikoistuneen Efecten sijoittumista kovimpien laskijoiden joukkoon. Viimeisenä kovimpien laskijoiden listalle joutuu Wulff-yhtiöt. Yhtiö toteutti tammikuun alussa sijoittajia hieman hämmentäneen yrityskaupan, jossa yhtiö hankki tilitoimisto Carpentumin. Tämä saattaa selittää yhtiön laskenutta tulosta.
Tuloskausi heiluttaa voimasuhteita
Tammikuun sentimenttikatsaus ei ole tulosten vertailukelpoisuuden osalta täysin optimaalinen, sillä osa yhtiöistä on jo ehtinyt julkaisemaan Q4-tuloksensa toisten vielä raapiessa lukujaan kasaan. Yhtiöiden tulokset ohjaavat luonnollisesti myös sentimentin mielipiteitä. Olkoon tämä tammikuun sentimenttikatsaus siksi enemmänkin käynnissä olevan tuloskauden jälkeistä sentimenttikatsausta valmisteleva listaus. Katsahdamme seuraavan kerran keväämmällä sentimenttiin ja raportoimme, mitä sentimentissä on tapahtunut tuloskauden, yhtiökokousten sekä mahdollisten pääomamarkkinapäivien jälkeen.
Inderes on kerännyt vuodesta 2018 inderes.fi-alustalla sijoittajien mielipideitä kotimaisen pörssin yhtiöistä sijoituskohteina. Kyselyssä sijoittajia pyydetään arvioimaan mm. yhtiön kilpailuedut, strategian selkeys, johdon uskottavuus, lyhyen aikavälin tuloskasvunäkymät sekä pitkän aikavälin houkuttelevuus sijoituskohteena. Listoille päästäkseen yhtiöllä täytyy olla riittävä määrä vastauksia.