Sijoittajasentimentti: Nokia ja Pekka Lundmark nauttivat sijoittajasentimentin luottamusta
Tuloskauden ollessa aika pitkälti paketoitu on jälleen aika perehtyä sijoittajasentimentin mietteisiin. Käymme tässä katsauksessa tuttuun tapaan läpi sentimenttitulosten kovimmat nousijat ja laskijat. Sitä ennen käsittelemme Pekka Lundmarkin alaisuudessa viilettävän Nokian kehitystä sentimenttituloksissa hieman pidemmältä aikaväliltä.
Nokian nousu sentimenttituloksissa hakee vertaistaan
Lundmark saapui Nokian peräsimeen elokuussa 2020. Siitä lähtien yhtiön toiminta on ollut vakuuttavaa, mikä on heijastunut myös huimana nousuna Inderesin ylläpitämässä sentimenttimittauksessa. Arviointikriteereistä etenkin johdon luotettavuus on noussut vajaassa kahdessa vuodessa käsittämättömät 77 sijaa. Kyseisessä kategoriassa Nokia on tämän vuoden maaliskuusta lähtien pitänyt piikkipaikkaa. Sijoittajasentimentin kokonaistuloksessakin yhtiö on kirinyt Lundmarkin alaisuudessa 70 sijaa ja löytyy tällä hetkellä kokonaistuloksissa listauksen neljänneltä sijalta edellään vain listauksen kestomenestyjät Harvia, Sampo ja Revenio Group.
Nokiaa seuraavan Inderes-analyytikko Atte Riikolan mukaan sijoittajasentimentin kohonneiden mielikuvien taustalla on johdon maalaaman tarinan heijastuminen väkevään operatiiviseen suorittamiseen.
- Lundmarkin alaisuudessa Nokian tuloskäänne on edennyt erittäin hyvin. Viimeisen vajaan kahden vuoden aikana tehdyt merkittävät investoinnit Matkapuhelinverkkojen kilpailukyvyn parantamiseksi tuottavat nyt tuloksia. Kun johdon maalaama tarina heijastuu tekojen kautta numeroihin, näkyy tämä myös yleensä lopulta vahvistuvana sijoittajaluottamuksena yhtiötä kohtaan, Riikola tuumaa.
Enersense on kuukauden kovin nousija
Päästöttömien energiaratkaisujen toteuttaja Enersense palkittiin sijoittajasentimentin toimesta toukokuussa listauksen kovimpana nousijana. Kulunut kuukausi on ollut yhtiölle tapahtumarikas, sillä tulosjulkistuksen lisäksi yhtiö on päivittänyt taloudellisia tavoitteitaan, järjestänyt pääomamarkkinapäivän sekä tiedottanut tuulivoimahankkeiden etenemisestä ja niihin liittyvistä yhteistyösopimuksista. Toukokuun toiseksi kovimmaksi nousijaksi ylsi yrityskauppojen ja hyvän tuloksen siivittämänä sarjayhdistelijä Boreo. Hissivalmistaja KONE oli kolmanneksi kovin nousija ja kiri listauksessa 14 sijaa ylöspäin vahvan tilauskertymän tukemana.
Optomed on kuukauden kovin laskija
Kuukauden kovin laskija on terveysteknologiayhtiö Optomed, jonka ensimmäisen vuosineljänneksen tulos jäi pettymykseksi yhtiön myynnin jäätyä Kiinassa koronatoimien puristuksiin. Toiseksi kovinta laskua piti yllä tilitoimistopalveluita tarjoava Talenom. Yhtiö on lasketellut sentimenttituloksissa tasaisesti vuoden alusta lähtien, mitä voi pitää hienoisena yllätyksenä, sillä yhtiön operatiivinen suorittaminen ja tarina aina kansainvälistymistä myöten on edennyt odotusten mukaisesti.
Kuluttajamarkkinoilla toimivien Orthexin, Verkkokaupan.comin ja Puuilon päätyminen kovimpien laskijoiden listalle on ymmärrettävää nykyisessä markkinatilanteessa. Orthexin ensimmäisen vuosineljänneksen tulosta piinasivat kohonneet raaka-ainekustannukset. Verkkokauppa.comin ja Puuilon myyntiä ovat hankaloittaneet vuorostaan kuluttamisen siirtyminen tavaroista palveluihin, kuluttajaluottamuksen yleinen heikentyminen sekä tavallista kylmempi kevät.
Tutustumme seuraavan kerran sijoittajasentimentin mietteisiin syksyllä yhtiöitten julkaistua toisen vuosineljänneksen tuloksensa. Siihen asti näkemiin ja hyvää kesää!
Inderes on kerännyt vuodesta 2018 inderes.fi-alustalla sijoittajien mielipideitä kotimaisen pörssin yhtiöistä sijoituskohteina. Kyselyssä sijoittajia pyydetään arvioimaan mm. yhtiön kilpailuedut, strategian selkeys, johdon luotettavuus, lyhyen aikavälin tuloskasvunäkymät sekä pitkän aikavälin houkuttelevuus sijoituskohteena. Listoille päästäkseen yhtiöllä täytyy olla riittävä määrä vastauksia.