Sara Antonacci Alokkaan haastattelussa
50. Sara Antonacci
Haastattelu on julkaistu alun perin Inderesin foorumilla syyskuussa 2023.
Sara vaikuttaa oikein miellyttävältä, sivistyneeltä ja viisaalta ihmiseltä, mutta hänen kanssaan ei olla vielä ehditty juurikaan juttelemaan, koska hän on niin uusi työntekijä, joten pyysin parilta inderesiläiseltä analyysit hänestä:
@Marianne_Palmu:
“Mielestäni Sara on loistava lisä tiimiimme, koska hän on oiva yhdistelmä lakinaista ja sijoittajaa: tiettyä jämptiyttä, mutta samalla uteliaisuutta uuteen. Odotan innolla yhteistyötä hänen kanssaan :)”
@Tomi_Valkeajarvi:
“Sara on todella mukava ja valmis tarttumaan heti uusii haasteisiin. Hänestä huokuu innostus sijoittamista kohtaan ja hän ihastuttikin monia mainitessaan Charlie Mungerin sijoitusmaailman esikuvakseen. Myös AGM-tiimi saa hänestä ison vahvistuksen.”
Olen kuullut myös muiltakin kehuja hänestä, joten onneksi olkoon Inderesille hyvästä rekrystä! 😎
1. Kerro kolmellakymmenellä sanalla, kuka sinä olet.
Sara, 28 vuotta. Kotoisin Vantaalta ja siellä asustan edelleen. Koulutukseltani olen oikeustieteen maisteri.Työelämässä olen ehtinyt tehdä kaikenlaista, mutta nyt viimeisimmäksi aloitin Inderesillä sekä yhteisö- että yhtiökokoustiimissä viime viikon maanantaina. 😀
2. Kerro kolme asiaa, mitä foorumilaiset eivät sinusta tiedä.
- Olen 50% suomalainen ja 50% italialainen. Olen asunut Suomessa koko ikäni, mutta minulla on Italiassa jonkun verran sukua. Lapsena Italiassa tuli käytyä vuosittain. Nyt aikuisena valitettavasti harvemmin, mutta toivottavasti sinne pääsee taas pian vierailemaan!
- Osallistuin pienenä kykykilpailuun ja kykyni oli imitoida kissaa mikrofoniin. Saan kuulla tästä välillä edelleen. 😀
- Minulla on eräänlainen kenkiin liittyvä kirous. Esimerkiksi kerran olin viettämässä kavereiden kanssa viikonloppua Tampereella ja palatessamme ravintolasta hotellille molempien kenkieni korot lähtivät muutaman minuutin sisällä irti. Elimme aikaa, jolloin maskeja käytettiin vielä aktiivisesti pandemian takia ja ihanat ystäväni kiinnittelivät korot väliaikaisesti kasvomaskeilla kiinni. Maskitaktiikka ei kuitenkaan ollut kovin kestävä, joten osa matkasta hotellille meni kavereiden harteilla roikkuessa. Vielä hauskempaa tästä tekee se, että en ollut nauttinut illan aikana tippaakaan alkoholia, vaikka siltä se ei varmasti ohikulkijoille vaikuttanut. 😀 Toisena esimerkkinä unohdin kerran juhlakengät kotiin osallistuessani hienoon iltapukujuhlaan. Vietin illan iltapuvussa ja lenkkareissa. Pahinta oli, että jouduin illan aikana esiintymään lavalla. 😅
3. Mitä kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia sinulla on? Mitään sijoittamiseen viittavaa ei saa sanoa. 🙂
Olen pienestä asti aikalailla isäni ansiosta ollut kiinnostunut elokuvista, tv-sarjoista ja musiikista! Leffoja tulee aika tiheästi käytyä katsomassa leffateatterissa ja toki nautin niistä kotonakin. Myös Oscar-gaala on tämän myötä jokavuotinen perinne. Katson sen aina suorana, joka sekoittaa unirytmin mukavasti. 😀 Musiikin osalta maku on tosi laaja. Soittolistalta löytyy kaikenlaista aina Lana Del Reysta Megadethiin. Olen pienempänä käynyt pianotunneilla, mutta aikuisiällä musaharrastus on jäänyt vain kuuntelijan tasolle.
Olen todella innokas huonepakopelien pelaaja. Suomessa on tullut käytyä jo noin 20 huoneessa ja seuraavan kerran matkustaessani olisi hauskaa käydä testaamassa kohdemaan pakopelitarjontaa!
Pyrin urheilemaan säännöllisesti kunnon ylläpitämiseksi. Kotona löytyy painot lihastreeniin, mutta nyt toki pääsen Inderesillä alkaneiden töiden myötä hyödyntämään toimistorakennuksen salia. Vaihtelen välillä treenirutiinia mielenkiinnon ylläpitämiseksi. Lempparini on tälläkin hetkellä käytössä oleva Arskan golden six-rutiini. Arskan kokoiseksi en ole vielä onnistunut kasvamaan. Tosin itse panostan lihasten osalta orgaaniseen enkä epäorgaaniseen kasvuun. 😀 Lihastreenin lisäksi tykkään pitkistä kävelyistä ja huonon sään sattuessa poljen kotona kuntopyörää.
Muoti on ollut myös pienestä asti lähellä sydäntä. Silloin tuli säästettyä usean viikon karkkirahat siihen, että pääseekin karkin sijaan vaatekaupoille. Tykkään kuvailla asuja ja muita tyylijuttuja, joita tulee postattua omaan someen. 🙂
4. Millainen on tavallinen arkipäiväsi?
Tykkään yleensä herätä aikaisin töihin noin klo 5.30 aikaan, jolloin ehdin toimistolle noin klo 7.45. Tällä saa varmistettua aamulle rauhallisen hetken toimistolla, jolloin saa tehtyä keskittymistä vaativia hommia ennen kun kollegat saapuvat ja mielenkiintoiset juttutuokiot vievät osan huomiosta. 😉
Päivä menee mukavasti töissä Inderesillä, jonka jälkeen suuntaan kotiin ellei ole sovittuna esimerkiksi treffejä ystävien kanssa. Kotona urheilen ja vietän aikaa avomiehen kanssa. Olemme molemmat kiinnostuneita sijoittamisesta, jonka myötä katsellaan usein iltaisin yhdessä sijoitusaiheisia videoita tai tutkaillaan jotain kiinnostavaa yhtiötä. Energiatasosta riippuen sijoitushommat saattavat vaihtua jonkun molempia kiinnostavan tv-sarjan katseluun. Tällä hetkellä katselussa Billions-sarjan uusin kausi!
5. Kuvailetko millainen olet sijoittajana?
Jos pitäisi laittaa itsensä johonkin lokeroon niin sanoisin olevani laatusijoittaja. Etsin laadukkaita yhtiöitä, joita saisi ostettua järkevällä hinnalla eli alle niiden todellisen arvon hyvällä turvamarginaalilla. Laadukkuuden kriteerejä ovat esimerkiksi kestävä kilpailuetu, vahva markkina asema, sekä kestävä kannattavuus. Yhtiön tulisi selvitä hyvin läpi erilaisten suhdanteiden ja pyrkimyksenäni on löytää yhtiöitä, joita voisin pitää salkussa pitkään - parhaassa tapauksessa ikuisesti. 🙂
6. Voisitko avata millainen sijoitushistoria sinulla on?
Inspiraation sijoittamiseen sain avomieheltäni, joka aktivoitui asian suhteen ennen minua. Häntä seuratessani itsellänikin heräsi into lähteä sijoittamaan yhtenä säästämisen keinona. Ensimmäiset osakesijoitukseni tein noin pari vuotta sitten. Silloin sijoittaminen oli itselleni ihan uusi asia ja sijoituspäätökseni perustuivatkin lähinnä Inderesin materiaaleihin ja hyvin kevyeen katsaukseen siitä, miten yhtiöllä on lähiaikoina mennyt ja, miksi siihen kannattaisi sijoittaa. Mitään sen perusteellisempaa tutkimusta en olisi osannut tehdä eikä edes yleiset sijoittamisen tunnusluvut saatika mitkään DCF-mallit olleet tuttuja.
Matkani sijoittajana sai aivan uudenlaisen käänteen reilu vuosi sitten, kun yliopistosta valmistuttuani aloin pohtimaan, mitä oikein haluan tehdä elämälläni. :smiley: Perinteinen juristin urapolku ei tuntunut omalta. Silloin takaraivossa oli jo jonkun aikaa kytenyt ajatus siitä, että elantonsa ansaitseminen sijoitusmaailmassa kiinnostaisi ja halusin oppia aiheesta enemmän. Avomieheni kannustuksen ansiosta uskalsin ottaa hypyn tuntemattomaan ja aloin käyttämään suurimman osan ajastani sijoittamisen opiskeluun.
Vaikka nykyään keskitynkin pitkän aikavälin fundamenttisijoittamiseen, aloitin sijoitusmatkani treidaamisen opiskelulla ja kokeilemisella. Luin treidaamiseen liittyvää kirjallisuutta, muun muassa William O’Neilin, Stan Weinsteinin ja Mark Minervinin opit tulivat tutuksi. Vaikka episodic pivotien ja high tight flagien metsästämisessä olikin oma jännityksensä, minua alkoi kiinnostamaan itse yhtiöt kynttiläkuvioiden takana. Siispä luovuin treidaamisesta ja päädyin opiskelemaan fundamenttisijoittamista ja sille tielle olen jäänyt.
Fundamenttisijoittamisen osalta olen lukenut sijoituskirjoja, katsellut aiheeseen liittyviä videoita ja kuunnellut podcasteja. Lisäksi olen käyttänyt paljon aikaa listattujen yhtiöiden tutkimiseen mm. heidän raporttejaan lukien ja virtuaalitapahtumia katsellen. Tutkimusten yhteydessä olen tehnyt yhtiöistä omaa analyysia omien taitojeni puitteissa ja määrittänyt niille todellisen arvon. Fundamenttisijoittamisen myötä myös Inderesin tuottamat materiaalit tulivat itselle kovaan käyttöön!
Paljon on tullut opittua ja paljon on vielä opittavaa! Nyt nykyisenä Inderesiläisenä pääsen työskentelemään aivan ideaalissa ympäristössä ja tulen varmasti työn puolesta oppimaan paljon sijoittamisesta ja eri yhtiöistä ja näin saan töiden osalta paljon tukea omalle sijoituspolulleni. 🙂
7. Haluatko kertoa vielä tarkemmin, mitä tulet tekemään Inderesillä?
Tulin tosiaan Inderesille työskentelemään sekä yhteisö- että yhtiökokoustiimiin. Saatiin tällainen hybridimalli minulle räätälöityä, josta olen todella iloinen ja innoissani! Yhteisötiimin osalta tehtävät liittyvät sisällöntuotantoon ja sen julkaisemiseen sosiaalisessa mediassa. Ensimmäisen parin viikon aikana olen muun muassa päässyt työskentelemään Pörssisijoittajan viikon parissa, postaillut aamusomeja ja kokeillut kuvaamista, sekä editointia. Ensi viikolla pääsen ensimmäisen kerran tekemään analyytikon haastattelun!
Yhtiökokoustiimin osalta pääsen työskentelemään Inderesin mahtavan yhtiökokouspalvelun parissa, jota tarjoamme pörssilistatuille yhtiöille. 🙂
8. Olet oikeustieteen maisteri, auttaako tämä tutkinto jollain tavalla sijoittamisessa ja onko siitä jotain hyötyä tässä Inderesin työssäsi?
Sanoisin, että olen ehdottomasti oppinut sijoittamisesta eniten oikiksen ulkopuolella! Jos jonkun hyödyn voisi mainita niin ehkä yhtiöitä tutkiessaan osaa miettiä niiden liiketoimintaa myös juridisesta näkökulmasta.
Inderesillä koulutuksestani on hyötyä erityisesti yhtiökokoushommien osalta, sillä niitä on säännelty lailla. 🙂
9. Jos sinun pitäisi valita kolme osaketta, joita pitäisit 10 vuotta, niin mitkä valitsisit ja miksi?
- Evolution Gaming. Syinä muun muassa vahva markkina-asema, hyvä taloudellinen tilanne ja erinomaiset marginaalit.
- Remedy. Yhtiössä houkuttelee muun muassa vahva näyttö menestyneistä peleistä, uusi moniprojektimalli, joka tuo pelien menestyessä hyvää jatkuvuutta, sekä vahva asema arvoketjussa.
- Harvia. Syinä esimerkiksi johtava markkina-asema ydinliiketoiminnoissa, onnistuneet yritysostot ja kannattavuus.
Salkussani on näistä tällä hetkellä kaksi kolmesta, mutta toivon mukaan jossain vaiheessa sieltä löytyy kaikki näistä!
10. Millainen on sinun osakepoimintaprosessisi askel askeleelta?
Törmätessäni mielenkiintoiseen yhtiöön aloitan analyysiprosessin, jossa luen yhtiön vuosikatsaukset viimeiseltä kymmeneltä vuodelta tai, jos yhtiö on nuorempi, niin pitkälle kuin mahdollista. Tutkin muun muassa yhtiön historiallista kehitystä, strategiaa, taloudellista tilannetta, markkina-asemaa, kilpailuetuja ja riskiprofiilia. Lisäksi muun muassa tutkin yhtiön toimialaa ja sen kilpailijoita. Analyysin lopputuloksena määritän yhtiölle todellisen arvon keräämieni tietojen ja lukujen avulla. Koska kellään ei ole kristallipalloa ja faktatietoon perustuvassakin ennustamisessa on epävarmuuksia, huomioin saamaani todelliseen arvon riittävän turvamarginaalin. Mikäli yhtiö vaikuttaa erinomaiselta ja sitä saa ostettua alle sen todellisen arvon turvamarginaali huomioiden, ostan sitä salkkuuni. 🙂
11. Millainen on sinun osakemyyntiprosessisi askel askeleelta?
Tavoitteenani on löytää yhtiöitä, jotka toisivat minulle tuottoa pitkään, eikä niitä parhaassa tapauksessa tarvitsisi myydä ollenkaan. Olenkin sijoitushistoriani aikana myynyt vain yhden osakeposition! 😀 Tapauksessa oli kyse positiosta, jonka olin innokkaana ostanut tietämättä sijoittamisesta mitään ja totesin ettei se täytä nykyisiä kriteereitäni.
12. Mitkä ovat tärkeimpiä tietolähteitäsi sijoittamisessa, jos Inderesiä tai tätä Foorumia ei saa mainita?
Tärkeimpiä tietolähteitäni ovat olleet ehdottomasti sijoituskirjallisuus, netistä löytyvät sijoitusaiheiset videot, sekä sijoitusaiheiset podcastit. Myös yhtiöiden raportit ovat olleet mittaamattoman arvokkaita oppimisen välineitä!
13. Mitkä ovat kolme suosikkisijoituskirjaasi ja miksi?
- Benjamin Graham - The Intelligent Investor. Varmaankin aika monen sijoittajan suosikki. Täytyy sanoa, että kirja on samaan aikaan sekä suosikki että inhokki sijoituskirjani. Inhokki siksi, että lukiessani kirjan melko ensimmäisten sijoituskirjojen joukossa, se oli aika raskasta luettavaa. Suosikki siksi, että kirjasta tarttui mukaan useita konsepteja, joita käytän omassa sijoitusstrategiassani. Muun muassa turvamarginaalista opin kyseisestä kirjasta ja käytän sitä jokaisessa osakeostossani. Myös muun muassa Mr Market-konsepti auttoi ymmärtämään markkinaa yleisesti.
- Peter Lynch - One Up On Wall Street. Lynchin teos on erittäin mielenkiintoista luettavaa! Lynchin ajatus siitä, että sijoittajan kannattaa etsiä sijoitusmahdollisuuksia toimialoilta, jotka ovat itselle tuttuja antoi minulle uuden näkökulman sijoittamiseen. Toimiala voi olla Lynchin mukaan sijoittajalle tuttu esimerkiksi kuluttajan näkökulmasta tai koulutuksen kautta. Kirja auttoi havainnoimaan maailmaa arkisissakin asioissa sijoittamisen näkökulmasta. Esimerkiksi jotain hyväksi havaittua tuotetta valmistavaa yhtiötä inspiroituu tutkailemaan mahdollisena sijoituskohteena! Myös Lynchin tunnusmerkit täydelliselle sijoituskohteelle ovat pysyneet lukukokemuksen jälkeen takaraivossa sijoituskohteita etsiessä.
- Heikki Keskiväli - Tähtäimessä osakkeet. Keskivälin teos on ensimmäinen koskaan lukemani sijoituskirja! Se oli aivan loistava myös aloittelijalle sopiva opas, josta sai laajasti hyödyllistä sijoittamiseen liittyvää tietoa.
(pingasin sut @Heikki_Keskivali, jotta huomaat, että sut on mainittu t. Alokas 🙂 )
14. Miten seuraat talouden makrokuvioita? Yritätkö ajoittaa markkinoita?
Pohdin makrokuvioita enimmäkseen yhtiökohtaisen analyysin yhteydessä. Pohdin, onko yhtiö tai sektori, jolla yhtiö toimii herkkä erilaisille makroilmiöille. Lähtökohtaisesti välttelen toimialoja, jotka ovat herkkiä suhdannevaihtelulle. En myöskään yritä ajoittaa markkinaa.
15. Kerroit “Uusi työntekijä”-esittäytyy videolla, että suosikkisijoitusgurusi on Charlie Munger. Kertoisitko tarkemmin miksi ja kerro joku hänen oppinsa, josta kaikki voisivat ottaa mallia?
Sijoitusstrategiani on vahvasti inspiroitunut Mungerista, sillä hän nimenomaan suosii erinomaisia yhtiöitä kohtuullisella hinnalla. Pidän Mungerin sijoitusstrategiasta, jossa mennään laatu edellä ja ollaan valmiita joustamaan ennemmin hinnasta kuin laadusta. Mungerin mukaan erinomaiset ideat ovat harvassa, eikä tarkoitus ole hajauttaa salkkua kovin moneen eri yhtiöön. Myös Mungerin osta ja pidä-taktiikka on itselle mieleinen eli ajatuksena ei ole aktiivisesti myydä osakkeita, vaan löytää niin erinomaisia yhtiöitä, että niitä voisi hyvillä mielin pitää salkussaan mahdollisimman pitkään.
Tässä muutama Mungerin oppi, jotka kiteyttävät hyvin äsken kuvailemiani asioita:
”“Over the long term, it’s hard for a stock to earn a much better return than the business which underlies it earns. If the business earns 6% on capital over 40 years and you hold it for that 40 years, you’re not going to make much different than a 6% return - even if you originally buy it at a huge discount. Conversely, if a business earns 18% on capital over 20 or 30 years, even if you pay an expensive-looking price, you’ll end up with one hell of a result.”
"Forget what you know about buying fair businesses at wonderful prices; instead, buy wonderful businesses at fair prices.”
"The big money is not in the buying and the selling, but in the waiting.”
Mikäli Mungerin opit kiinnostavat, suosittelen katsomaan mm. YouTubesta löytyviä Berkshire Hathawayn yhtiökokouksia! Vaikka Buffett onkin kaksikosta puheliaampi, Munger tarjoaa silti joka vuosi erinomaisia Mungerismeja! 😀
16. Millaisia konkreettisia tavoitteita sinulla on sijoittamisessa? Miten olet nauttinut sijoittamisesta saamastasi varallisuudesta?
Tavoitteeni ovat melko korkeat, sillä päämääränä on se, että ennemmin tai myöhemmin pääsisin halutessani elättämään itseni sijoittamalla. Sanavalinta halutessani siksi, että olen nyt päässyt unelmatyöpaikkaani Inderesille ja voi olla, ettei täältä halua lähteä kulumallakaan, vaikka mahdollisuus olisi. 😉 Voi toki olla ettei tavoite koskaan konkretisoidu, mutta siihen on hyvä pyrkiä!
En ole vielä kertaakaan käyttänyt sijoittamisesta tulleita tuottoja, eikä sitä varmaan tule ihan hetkeen vielä tapahtumaankaan. Hyvää kannattaa odottaa. 😊
17. Mitkä ovat olleet sinulle tärkeimpiä Inderesin tuottamia “materiaaleja” ja miksi? Sano kolme suosikkiketjuasi Inderesin Foorumilta?
Tärkeimpiä lähteitä itselleni ovat olleet laajat raportit yhtiöistä. Ne ovat toimineet loistavasti oman analyysin tukena. Minulla on rituaali, jossa saatuani oman analyysini valmiiksi luen Inderesin laajan raportin kyseisestä yhtiöstä ja vertailen, olenko huomioinut samoja asioita ja päätynyt jokseenkin samanlaiseen lopputulokseen!
Raporttien lisäksi Inderesin videot ja podcastit ovat olleet kovassa käytössä.
Foorumilla en ole valitettavasti ollut kovinkaan aktiivinen. Olen kyllä saattanut katsoa löytyykö itseäni kiinnostavasta yhtiöstä ketjua ja mielenkiinnolla lukenut Foorumilaisten ajatuksia! Lemppariketjuja ovat täten olleet Remedy Entertainment Oyj, Evolution AB - The King of iGaming ja Harvia-foorumi eli Haarumi. 🙂
18. Miksi halusit Inderesille töihin ja mikä Inderesillä työskentelyssä on mukavinta?
Inderesin tuottama materiaali sijoittajille on ollut omalla sijoitusmatkallani erittäin tärkeää. Melko nopeasti alkaessani aktiivisesti seuraamaan Inderesiä, minulla heräsi ajatus, että Inderes olisi varmasti todella kiinnostava työpaikka! Inderesillä ehdottomasti parasta on työskennellä muiden sijoittamisesta kiinnostuneiden ihmisten kanssa itseäni kiinnostavien aiheiden äärellä! Voisi sanoa, että Inderesillä työskentely on itselleni todella ideaali tilanne, jossa työ ja harrastus yhdistyvät!
19. Miten Alokas voisi saada ainakin “indeksituoton” markkinoilta? (rahastoja ei saa mainita vastauksessa)
Minkäänlaista sijoitusstrategiaa en viitsi alkaa toiselle ehdottamaan. Suosittelisin jokaista tutustumaan erilaisiin sijoitustapoihin ja valitsemaan sellaisen, jonka parissa viihtyy. Toivon mukaan sijoittamisen parissa on hauskaa ja sillä lisäksi päihittäisi sen indeksinkin. 😉
20. Mistä haluat erityisesti kiittää foorumilaisia?
Haluan kiittää foorumilaisia siitä, että he ovat muodostaneet sijoittajille ympäristön, jossa sijoittajat ja sijoittajanmieliset voivat jakaa ajatuksia, sekä tsempata toisiaan yhteisen mielenkiinnon kohteen parissa! ❤️
Kiitos selkeistä ja sisältörikkaista vastauksista!
Sara vaikuttaa hyvin maanläheiseltä, loogiselta ja tarkalta tyypiltä, joka jaksaa varmasti opiskella ja tutkia, eli ei ole epäilystäkään etteikö hän pärjäisi sijoittamisessa. Olen jopa hieman kateellinen hänen tyylikkästään tavasta ajattella ja kirjoittaa; tällaista tyylikästä ajattelua mielestäni edustavat myös mm. @Kale-possu ja @Verneri_Pulkkinen.
Hänen vastauksiaan lukiessa tuli olo, että lukeminen ja opiskelu todella kannattaa sekä vievät eteenpäin - ainakin paremmin kuin mutuilu ja veikkailu.