Pienet kasvuyhtiöt ja osingot – loistava yhdistelmä
Maailmassa ei useinkaan ole riittävää määrää tarpeeksi kannattavia kasvukohteita edes pienille firmoille.
Kaikki rahat kasvuun vai "jäitä hattuun" ja osinkoja omistajille
Pienyhtiöillä pitäisi teorian mukaan olla kokonsa puolesta lähes rajattomasti kasvumahdollisuuksia tarjolla. Näin ollen johdon pitäisi investoida kaikki liikenevät tulot kasvuhankkeisiin omistaja-arvon kasvattamiseksi. Tämä malli toimii excelissä, mutta käytännössä se ei ole niin helppoa. Maailmassa ei useinkaan ole riittävää määrää tarpeeksi kannattavia kasvukohteita edes pienille firmoille. Ja kun firma hakee kasvua liian aggressiivisesti, jää sille käteen entistä enemmän riskisiä kasvuhankkeita. Jos firma kasvaa liian nopeasti oman reviirinsä ulkopuolelle, voi siltä loppua resurssit kesken.
On siis firman tulevaisuuden kannalta ensiarvoisen tärkeää, että annetuista resursseista pidetään hyvää huolta. Useimmiten paras tapa pitää johdon fokus riittävän hyvänä ja pääomantuotto tehokkaana on jakaa käteistä omistajille. Koska pienyhtiöissä on usein suuria henkilöomistuksia, on osinko myös hyvä tapa huolehtia näiden omistajien tuotosta ja sitoutumisesta yrityksen kehittämiseen. Amerikkalainen tyyli myydä osakkeita tuoton saamiseksi on mielestäni huono verrattuna osinkoihin, sillä se vaikeuttaa keskeisten omistajien motiivien ja sitoutuneisuuden seurantaa muiden osakkeenomistajien näkökulmasta.
Tasainen ja kasvava osinkovirta kertoo enemmän kuin tuhat sanaa sijoituskohteesta
Markkina-arvoltaan pieniin yhtiöihin sijoittamisessa on usein ongelmana ajantasaisen ja kattavan tiedon saanti. Osinko kertoo kuitenkin tiivistetysti yhden luvun kautta paljon jo yhtiöistä ja siksi se on hyvä tapa etsiä pienyhtiöistä helmiä tarkempaan analyysiin. Sijoittajat rakastavat yhtiöitä, jotka ovat kasvattaneet osinkovirtaa tasaisesti pitkällä aikavälillä.
Koska osinko on käteissuoritus, ei yhtiö voi manipuloida lukua kovinkaan pitkään joutumatta ongelmiin rahoitusasemansa kanssa. Näin ollen hyvää osinkoa vuodesta toiseen maksavien yhtiöiden täytyy olla lähtökohtaisesti kannattavia. Toisekseen kasvava osinkovirta kertoo siitä, että yhtiöllä on kestävä ja ennustettava liiketoimintamalli, joka ei sido liikaa pääomia. Tämä alentaa paljon pienyhtiöihin tyypillisesti liittyvää korkeaa rahoitusriskiä.
Hajautus korostuu pienyhtiöissä
Vaikka osinkoteemalla pienyhtiöihin sijoittaminen madaltaa parhaimmillaan salkun volatiliteettia, on sijoittajan syytä huolehtia normaalia paremmasta hajautuksesta. Tämä siksi, että pienyhtiöt toimivat usein melko kapeilla markkina-alueilla, joissa alalle tulon esteet saattavat olla melko alhaisia.
Hyvä hajautus pyrkii vähentämään toimialariskejä, maantieteellisiä riskejä ja tiedon läpinäkyvyyteen liittyviä riskejä. Tähän pääsee mielestäni hyvin hajauttamalla varat pienyhtiöihin myös Suomen rajojen ulkopuolelle, sillä täällä yhtiökenttä on tehokkaaseen riskienhallintaan liian kapea.