Pattitilanne metsäsektorin kestävyyskeskustelussa on Hukkajokea kauempana
Mitä tahansa suomalaista mediaa seuraava henkilö ei ole voinut välttyä termeiltä raakut, metsäteollisuus, Stora Enso tai luonnonsuojelurikos. Hukkajoella elävien jokihelmisimpukoiden kohtalo on nostattanut yksityissijoittajien, paikallisten asukkaiden, ja tavallisen kaduntallaajan toruvan katseen kohti Stora Ensoa ja sen alihankintaketjua. Tapahtumien ja vastuiden yksityiskohdat selviävät hitaasti, ja niiden myötä taloudelliset ja mahdolliset muut rikosoikeudelliset vaikutukset. Mahdolliset hukkajoella tapahtuvat korjaavat toimenpiteet/vastuut tuskin nousevat sellaisenaan merkittävään mittaluokkaan Stora Enson kohdalla.
Hukkajoki on kuitenkin vain pieni osa suurempaa kestävän kehityksen pattitilannetta, missä suomalainen metsäteollisuus kokonaisuudessaan on. Paikallisia ympäristöonnettomuuksia on tapahtunut aiemmin niin Stora Ensolla kuin UPM:lläkin. Näistä mainittakoon esim. UPM:n Paso De Los Torosin sellutehtaalla tapahtunut lipeän valuminen vesistöön 2023, josta yhtiö sai 180 000 dollarin sanktiot, tai Stora Enson vuoden 2023 useampi rajallisempi ympäristövahinko, joiden kokonaissanktiovaikutusta ei vielä tiedetä. (Vuonna 2023 Stora Enso maksoi sanktioita 34 900e, jossa on mukana myös edellisten vuosien onnettomuuksia. Tässä huomautettakoon, että sekä Stora Enso että UPM kertovat, että vahingot on korjattu.)
Ympäristövahinkojen sanktioita tulevaisuudessa saattaa nostaa tuleva yritysvastuudirektiivi. Sen yhteydessä puhutaan 5 %:n sanktiosta globaaliin liikevaihtoon suhteutettuna, mikäli voidaan osoittaa, että tarpeellista huolellisuutta ympäristö- tai ihmisoikeusasioissa ei olla noudatettu. Tämän lain tulkinta on toki vielä sen verran kesken, että vaikutuksia on haastava arvioida. Kokemukseen perustuen Suomessa näissä ollaan tarkkoina.
Tulevia kustannusten kasvuja, investointitarpeita ja jopa strategisia liiketoiminnan muutosmahdollisuuksia tulee ohjaamaan myös huomattavasti sekä paikallinen ympäristöpolitiikka (EU, valtiotaso, alueelliset viranomaiset), yhteiskuntapolitiikka sekä luonnollisesti markkinakysynnän kehitys. Esimerkkinä vihreän siirtymän edetessä lupaviranomaisen vaateet todennäköisesti kasvavat mm. biodiversiteettisuojelutarpeen takia. Tämä voi sekä tuoda muutoksia että rajoittaa mahdollisuuksia nykyisenkaltaiseen metsätalouden arvoketjuun. Luontokatokeskustelun konkretia on käsittääksemme hyvin alussa. Myös uusi Suomen luonnon monimuotoisuusstrategia on vasta rakennusvaiheessa. Sopeutumisaikaa siis näyttäisi olevan.
Ilmastonmuutoksen myötä metsäteollisuuden ympäristöhuolet lisääntyvät. Kasvukausien muutoksia ja muita metsäympäristöön vaikuttavia luonnonmuutoksia on odotettavissa lämpenevän ilmaston myötä. Ajoituksen tarkka ennustaminen on vaikeaa. Hiilinielulaskelmien muutokset ja niiden vaikutus Suomen nettopäästöihin on mittakaavaltaan merkittävä eikä lopullista vaikutusta mahdollisiin hakkuumäärien tai kasvatustapojen muutoksiin ole vielä täysin tiedossa. Päästökaupan laajentuminen vaikuttaa epäsuorasti myös metsäteollisuuden kustannuksiin. Osa vaikutuksista on negatiivisia, osa positiivisia, ja yksittäisen yhtiön menestyksen salaisuus lienee joustavuus ja ajan hermoilla oleminen.
Samanaikaisesti mm. Stora Enso, UPM ja Metsä Board ovat ansiokkaasti itse asettaneet tarpeelliset päästötavoitteet, mitkä tuovat lisäinvestointitarpeita, kuten olemme Inderesin omissakin analyyseissa todenneet. Näiden investointien ajoitus, poliittisten päätösten vaikutusten ajoitus ja itse ilmastonmuutoksen myötä lisääntyvät riskit tulevat aiheuttamaan huomattavasti raakkuja enemmän päänvaivaa metsäteollisuudelle sekä siitä riippuvaiselle yhteiskunnalle sekä yrityksille.
Sijoittajalle kaiken tämän seuraaminen alkaa olla entistä ajankohtaisempaa, koska taloudelliset vaikutukset nousevat esiin jossain vaiheessa. Suuret yritykset kohtaavat yritysvastuudirektiivin 2027. Tällöin siis suuremman sanktion riski ympäristövahingon yllättäessä on mahdollinen, mikäli huolellisuusprosessit eivät ole kunnossa. Ilmastonmuutoken vaikutukset näyttävät kiihtyvän viimeisten tutkimusten mukaan, joten näitäkin vaikutuksia näemme lähivuosina. Raakkujen kohtalo ja koko onnettomuus oli enemmän kuin surullinen. Hukkajoen tapahtumien selvittämisen lisäksi odotellaan kuitenkin tietoja myös asioista, jotka vaikuttavat tulevaisuudessa yhä vahvemmin yhtiöiden toimintaan.