Palvelut palaamassa talouden parrasvaloihin
Maanantaina julkaistut ostopäällikköindeksit pitivät sisällään kaksijakoista kuvaa koronapandemian kanssa elämään tottuneesta euroalueesta. Toisaalta indekseissä oli mukana elementtejä, jotka kertoivat talouden paluusta normaaliin, toisaalta taas edelleen poikkeuksellisesta tilanteesta kertovia lukuja. Ensimmäiseen kuului kasvun jatkuminen teollisuudessa ja palvelualoilla ja etenkin se, että palvelualojen kasvu ohitti teollisuuden ensimmäistä kertaa koronapandemian alkamisen jälkeen.
Palvelut ovat siis tekemässä vahvaa paluuta talouden parrasvaloihin, sillä olivathan ne ennen pandemiaa vahva kasvun lähde ja toimivat euroalueen merkittävänä työllistäjänä. Palvelujen kasvun pysyminen elokuussa lähes heinäkuun vahvalla tasolla, lukemassa 59,7, kertoo vähittäisestä talouksien avautumisesta. Koronaviruksen herkästi leviävä deltavariantti on toki riski kasvulle, mutta ei ole ainakaan toistaiseksi vaikuttanut kehitykseen.
Teollisuudessa pullonkaulat pysyivät tiukasti paikallaan ja vaikuttivat kysynnän ja tarjonnan tasapainoon. Komponenttipula vaivaa edelleen teollisuusyrityksiä, minkä vuoksi kasvusta on lähtenyt parhain terä. Lisäksi hintojen nousu vaivaa tuotantopuolella ja osaavaa työvoimaa on jo paikoin vaikea löytää. Erityisen pahoja tarjonnan viivästymät ovat Saksassa, eikä tilanteeseen ole yrityksille teetettyjen kyselyjen mukaan helpotusta luvassa vielä tämän vuoden aikana.
Ei hassumpi talous
Euroalueen talous ei ole tuoreiden lukujen mukaan hassummalla tolalla, sillä indeksejä IHS Markitin mukaan op-indeksien kolmen kuukauden keskiarvo on korkeimmillaan 21 vuoteen. Q3 näyttää siis paremmalta kuin Q2 talouden osalta. USA:ssa veto näyttää hieman hiipuneen, sillä palvelualojen kasvu hidastui odotettua selvemmin kahdeksan kuukauden pohjiin elokuussa (lukema 55,2 vs. heinäkuun 59,9). Kasvu on edelleen hyvällä tolalla, mutta deltavariantilla lienee osansa laskussa. Pandemia on edelleen riski taloudelle, mutta rokotuskattavuus kasvaa jatkuvasti ja viruksen kanssa on viimeisen puolentoista vuoden aikana myös opittu elämään.