Olli Vilppo Alokkaan haastattelussa
43. Olli Vilppo
Haastattelu on julkaistu alun perin Inderesin foorumilla heinäkuussa 2023.
Usein Inderesin analyytikkoja arvostetaan riippumattomuudesta; heidänhän ei varsinaisesti suosituksillaan ja analyyseillään tarvitse miellyttää ketään eikä lisätä työllään esimerkiksi sijoitustuotteiden myyntiä. Riippumaton analyysi on mielestäni luotettavaa ja realistista - mielestäni erityisen hyvin tällaista analyysia tekee Olli Vilppo. Huomaan monilla olevan poikkeuksellisen suuri luotto hänen tekemisiin ja uskon hänen vahvuuksiaan olevan tunteiden hallinta sekä asioiden tarkastelu objektiivisesti monista eri kulmista joiden avulla syntyy laadukasta analyysia.
Olli on saanut kiitosta myös siitä, miten aktiivinen hän on Foorumilla yhteisöläisten keskuudessa ja uskonkin, että hän osaa hyvin ottaa paljon myös irti Foorumista erilaisia asioita omaan työhönsä esimerkiksi lukemalla erilaisten sijoittajien erilaisia ajatuksia.
Arvostan hänen materiaaleissaan selkeyttä ja tiettyä ytimekkyyttä sekä erilaisia hyviä perusteluja joiden avulla minunkinlaiseni sijoittaja aidosti voi ymmärtää, mistä on kysymys. Hänellä on tosiaan taito keskittyä olennaiseen ja siten Olli osaa jättää turhat sekä pienet sivuseikat huomioimatta, mutta toisaalta huomaan myös sen, miten tarkkaan hän miettii asioita, joten mikään ei varsinaisesti jää huomaamattakaan.
No niin… siitä sitten lukemaan analyyttisen analyytikon vastauksia. 🙂
1. Kerro kolmellakymmenellä sanalla, kuka sinä olet.
Olli Vilppo. Toisaalta hyvinkin analyyttinen usein odotusarvoja pohdiskeleva optimoija, mutta toisaalta myös tätä hetkeä arvostava rento hengailija. Koulutus on tuotantotalouden DI ja perheeseen kuluu vaimo ja 3-vuotias tytär.
2. Kerro kolme asiaa, mitä foorumilaiset eivät sinusta tiedä.
Olin vuoden opiskelijavaihdossa Italiassa ja se toi persoonaani reippaasti lisää sosiaalisuutta, joka aktivoituu erityisesti, kun alan puhua italiaa.
Jos joskus stressaannun ja mikään muu ei auta, niin saan pääni täysin tyhjennettyä 1,5 tunnin Astangajoogalla.
Olin opiskeluaikana (10 vuotta sitten) erittäin hyvä pokerissa ja siten Inderesin kovin pokerihai. Tosin firman sisällä viimeisen 6 vuoden aikana pidetyistä kolmesta turnauksesta en ole kyllä voittanut yhtään.
3. Mitä kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia sinulla on? Mitään sijoittamiseen liittyvää ei saa sanoa.
Kaikenlainen urheilu, joukkuelajeista jalkapallo, yksilölajeista erityisesti lajit, missä pelataan näennäisesti toista vastaan, mutta isoin kamppailu käydään omien korvien välissä (tennis, golf). Myös luonnossa liikkuminen ja maastohiihto. Pidän myös mielenkiintoisten kirjojen lukemisesta todella paljon.
4. Millainen on tavallinen arkipäiväsi?
Herään aamuisin yleensä samaan aikaan, kun meidän tytär päättää, että nyt on aika nousta eli kello 6-8 välillä. Vaimo vastaa päiväkotiin viennistä ja itse siirryn yhteisen aamiaisen jälkeen työhuoneelle katsomaan pitääkö aamariin kirjoittaa tulleista uutisista. Tämän jälkeen työkalenterista riippuen siirryn joko toimistolle tai jään etätöihin. Etätöissä saan enemmän aikaan, eikä aikaa mene 40 min työmatkaan (kesällä pyöräilen ja talvella ratikalla), mutta tylsäähän etänä olo on, kun vertaa toimistolle tuloon.
Kello 16.15 minun pitää olla kodin vieressä sijaitsevalla päiväkodilla hakemassa lasta, mikä on aina päivän paras hetki. Sen jälkeen yleensä touhutaan vielä hieman pihalla ja mennään syömään päivällistä (välillä vaimo tekee ruuan välillä minä). Illalla jos ei tapahdu seurantaportfoliossa enää yllättävää niin leikin lisää lapsen kanssa tai sitten jos on vaimon hoitovuoro niin otan omaa aikaa, jolloin pieni urheilu on tavoitteena.
Lapsi nukahtaa yleensä noin 21-22, jonka jälkeen saatan viettää aikaa vaimon kanssa, jos on energiaa jäljellä tai sitten katsoa aivottomana hieman telkkaria. Nukkumaan sitten noin 22.30.
5. Miten kuvailisit itseäsi sijoittajana?
Warren buffet-mainen. Etsin laatuyhtiöitä, joilla on selkeä kilpailuetu, mutta yhtiön arvostus ei saa olla liian kallis liiketoiminnan dynamiikka huomioiden. Haluan ymmärtää tarkasti, mitä olen ostanut, jolloin kurssiheilahtelut (muiden käsitys käyvästä arvosta) eivät vaikuta mielialaani.
Olen ostanut myös monia itse seuraamiani yhtiöitä, kun hinta on ollut kohdallaan, koska ne tunnen kuin omat taskuni, kun taas muun sijoitusuniversumi perkaamiseen jäänyt etenkin lapsen saannin jälkeen vähemmän aikaa.
6. Voisitko kertoa, että millainen sijoitushistoria sinulla on?
Opiskeluaikoina pokerista alkoi tulla hyvin tuloja ja halusin saada ylimääräiset rahat tuottamaan. Aloitin suorat osakesijoitukset muistaakseni vuonna 2008 vähän ennen finanssikriisiä ja silloin ostin Keskoa. Kesko ei ollut kuitenkaan silloin ihan sama laatuyhtiö kuin nykyisin ja kurssihan sukelsi finanssikriisissä. Myös Nokiaa ostin noihin aikoihin, koska sen piti olla vahva yhtiö, mutta ei sekään mennyt ihan putkeen.
Päätinkin näiden virheiden myötä, että pitää opetella sijoittaminen kunnolla. Luinkin muutamia eri sijoituskirjoja, mutta ne eivät oikein vieneet ajattelua oikeaan suuntaan. Vasta kun sain käteeni Benjamin Grahamin Intelligent Investorin innostuin sijoittamisesta toden teolla ja aina kun luen kyseistä kirjaa stimuloi Grahamin älykkyys jotenkin omia aivojakin. 70-luvulla viimeksi päivitetyssä kirjassa on useita huikeita aikaa kestäneitä sijoittamiseen liittyviä konsepteja kuten maanis-depressiivinen Mr. Market, turvamarginaalin käyttö ja vaikkapa korkotason vaikutus hyväksyttäviin valuaatioihin.
Inderesille tulin töihin 2017 ja sen jälkeen ymmärrys sijoittamisesta on kasvanut todella paljon ja niin kai se on, että jos jotain asiaa tekee yli 10 000 tuntia, niin yleensä siinä tulee hyväksi varsinkin, kun töitä tekee alan parhaiden seurassa.
7. Haittaako sinua erityisesti teidän kaupankäyntirajoitukset?
Kaupankäyntisäännöt ovat tärkeitä ja selkeitä ja on analyytikolle kunnia-asia laittaa analyysin päätelmät sijoittajien nähtäviksi ennen kuin itse voi toimia.
En sanoisi, että rajoitukset kovin paljon haittaavat sijoittamista, mutta vaikuttavat ne omaan sijoitusstrategiaan ja ostoja tehdessä pitää harkita, että onko valmis pysymään osakkeen kyydissä pitkään. Tuottoja heikentää yleensä se klassinen tilanne, että niukalla lisää-suosituksella olevaa yhtiötä ei voi vaikka pariin vuoteen vaihtaa parempaan, jos vaikka case ei olisikaan ihan niin hyvä kuin alun perin piti olla.
8. Millainen salkku sinulla on tällä hetkellä? Miten olet miettinyt salkkusi hajautuksen?
Inderes on ylivoimaisesti isoin, KH Group toisiksi isoin, Terveystalo ja Puuilo seuraavaksi isoimmat, sitten löytyy Googlea, QT:ta, Harviaa, Hellofresh, Admicom, Sampo, Valmet, Fortum, Match Group, Wärtsilä, Tokmanni ja Kamux.
Hajautusta en ole miettinyt sen kummemmin, mutta toki riskien hajautus on tavoitteena ja fiksua.
9. Millainen on sinun osakepoimintaprosessisi askel askeleelta?
Yhtiöllä pitää olla joku selkeä kilpailuetu tai laatutekijä, joka saa minut kiinnostumaan. Tarkkailen yleensä kiinnostavia yhtiöitä pidemmän aikaa ja sitten kun hinnassa on riittävästi arvioimaani turvamarginaalia (ts. riittävän matalat arvostuskertoimet) niin pyrin iskemään kiinni.
Siksi tykkään kerryttää käteistä aina näitä hetkiä varten. DCF:n yleensä pyrin myös tekemään tai katsomaan Inderesin raporteista, jos laitan yhtään isompia panoksia, sillä tämä huomioi kokonaiskuvan parhaiten, vaikka siinä joudutaankin aina tekemään oletuksia.
10. Millainen “käteisfilosofia” sinulla on? Yritätkö välillä kerätä käteiskassaa ajoittaaksesi markkinoita tai teetkö, kuten minä etten yritä ajoittaa markkinoita juurikaan niin käteiskassa on aina aika pieni?
Tuossa yllä vastasinkin, niin kerrytän yleensä käteiskassaa, silloin kun osakkeet vaikuttavat liian kalliilta, jotta minulla on ammuksia, kun mr. markkina ottaa osakkeen suhteen depressiivisen mielentilan käyttöön. En kovin helposti lähde myymään, ellei valuaatio ole omaan silmään täysin kuplaantunut (esim. Match Group omistusta vähensin puolet lähellä 2021 huippua) tai alkuperäinen sijoitusteesini meni mönkään (esim. Rapala viimeksi keväällä).
Käteiskassan olemassaolo takaa henkisesti myös helpomman olotilan. Kun jos kurssit laskevat olen tyytyväinen, että saan ostettua hyviä osakkeita entistä edullisemmin, mutta jos ne nousevat voin fiilistellä sitä, että nykysalkun arvo nousee.
11. Kerro kolmellakymmenellä sanalla per yhtiö, että mitä mieltä olet näistä osakkeista:
Keskosta on Helanderin aikana tullut hyvin laadukkaasti johdettu yhtiö ja rahaa ei enää tehdä toisaalla ja hukata toisaalla. Yhtiössä useita hinnoitteluvoimaisia markkinajohtajia kuten Kespro, Onninen, K-Rauta, Ruokakauppa (vahva markkina kakkonen). Hyvä pitkän ajan sijoitus, vaikka nykyinen haastava markkinatilanne pitää tuloskasvua poissa.
KH Group Tärkein omistus KH-Koneet on laadukkaasti johdettu ja omaa vahvat päämiessuhteet ja edustukset sekä itseohjautuvan kulttuuriin. Nykyseillä matalalla osakekurssilla sijoitusteesis on, että KH Koneiden lisäksi muut yhtiöt (Indoor, NRG, HTJ ja käteinen) saa ikään kuin kaupan päälle, kun osien summaa puretaan.
Puuilon konsepti rokkaa suhdanteesta riippumatta ja pääkilpailijoihin nähden vahvempi kasvu ja tuplasti parempi kannattavuus ovat laatuyhtiölle ominaisia merkkejä. En ole toistaiseksi ainakaan keksinyt, mikä tässä defensiivisessä kasvutarinassa voisi mennä pieleen.
Tokmanni on mielenkiintoisessa tilanteessa ostettuaan Dollar Storen Ruotsissa. Tällä yhtiö sai kaivattua kasvulatua uudelle markkinalle. Ostokohde oli itsessään kuitenkin hintava ja aika näyttää maksoiko Mr. Tokmanni ensimmäistä kertaa elämässään ylihintaa.
12. Mitä tietolähteitä käytät sijoittamisessa, jos Inderesiä ei saa mainita? Mitä yhtiön omia materaaleja erityisesti suosittelisit tavallisen sijoittajan lukemaan?
Vuosikertomus ja listalleottoesite ovat ainakin hyviä. Kirjoitin analyysikouluun tiedonhausta aiemmin jutun, johon linkki tässä. Tietolähteet ja taustatyö | Inderes: Osakeanalyysit, mallisalkku, osakevertailu & aamukatsaus
13. Mikä on analyytikon työssä vaikeinta? Stressaako sinua se, että sinun työsi on kaikin puolin niin näkyvää?
Analyytikon työssä itselle vaikeinta on sovittaa siviilielämä ja työelämä yhteen ja samalla pitää huolta omasta hyvinvoinnistaan. Tämä johtuu siitä, että välillä ennakoimattomia asioita tapahtuu (Venäjän hyökkäys, pandemia yms. tulosvaroitukset) ja oman aikataulun suunnittelu ei siten täysin ole omissa käsissä. Samalla meidän asiakaslupaus sijoittajille on nopeus ja analyysin pitäisi olla valmis ennen kuin pörssi avautuu. Erityisen haastavaa tämä ennakoimattomuus on ollut viime vuosina, kun tähän päälle on tullut toinen ennakoimaton asia eli lapsen flunssat, joita on parin vuoden päiväkotitaipaleen aikana ollut niin monta, että olen seonnut laskuissa.
Julkisuus tuo toki myös paineita, mutta siihen on vuosien varrella tottunut. Jos kyseessä olisivat vain omat rahat en varmaan miettisi näitä sijoituskohteita lähellekään näin paljon ja olisi helpompi hyväksyä, että jos tietää 90 % tietää jo tarpeeksi. Nyt kun kyseessä on myös analyysiä lukevien sijoittajien rahat, niin välillä tulee pyöritettyä asioita liiankin pitkälle omassa päässä, mm. että mikä tässä voisi mennä vikaan.
14. Miten sinulle on valikoitunut juuri kyseiset yhtiöt seurattavaksi (Kesko, KH Group, Pihlajalinna, Puuilo, Rapala, Terveystalo ja Tokmanni)? Sinulla ei ole ehkä niitä seksikkäimpiä yhtiöitä seurattavana, haittaako/tylsistyttääkö se sinua?
Aloitin Inderesillä 2017 Saulin juniorina ja noin vuoden opeteltuani hommia hyvinkin intensiivisesti Juhan ja Saulin kulmahuoneessa olin valmis ottamaan seurantaan omia yhtiötä. Omat yhtiöt määräytyivät aluksi vähän sattumanvaraisesti sen mukaan, mille yhtiöille seuranta onnistuttiin myymään ja myöhemmin portfoliossa on haettu enemmän synergioita.
Vuonna 2018 meille tuli seurantaan Loudspring ja Sievi. Otin myös Saulilta omaan seurantaan Keskon, Verkkiksen, Rapalan, Aspon. Vuonna 2019 seurantaan tuli Terveystalo ja Silmäasema, joista viimeksi mainittu oli hyvin lyhyt seuranta, kun siinä oli päällä Coronarian ”vihamielinen” ostotarjous, joka lopulta meni läpi.
Vuonna 2020 vaihdettiin Pihlajalinnan minulle Kajaanilta, kun Mehiläisen ostotarjous ei toteutunut, sillä siinä oli Terveystalon kanssa hyvät synergiat ja samalla Loudspring siirtyi Luirolle. 2020 Musti tuli myös seurantaan. 2021 otin Puuilon seurantaan ja 2022 Tokmannin Kajaanin lopetettua. Viime syksynä tiputin yhtiömäärää kymmenestä kahdeksaan Mustin irtisanottua ja Saulin otettua Aspon takaisin omaan seurantaan. Tämä muutos johtui siitä, että huomasin, etten ruuhkavuosien keskellä ehtinyt enää riittävästi palautua töistä.
15. Millä tavoin hyödyt Foorumista työssäsi vai hyödytkö mitenkään?
Foorumi on omasta mielestä loistava paikka, jossa on onnistuttu pitämään positiivinen ilmapiiri, jossa sijoittajat auttavat toisiaan ja siksi tykkään itsekin säännöllisesti hengailla siellä.
Ensinnäkin foorumilaisten kysymykset saavat minut huomaamaan, missä kohdissa minun pitää terävöittää kommunikaatiota, jos vaikuttaa siltä, että jotain asiaa eivät sijoittajat ole ymmärtäneet oikein.
Toiseksi välillä tulee hyviä haastoja, mikä saa minut ajattelemaan sijoitustapausta eri kantilta.
Kolmanneksi analyytikon tiedonhaku on valtavasti helpottunut, sillä ennen kuin meillä oli foorumi aamaritiimissä yritettiin selata jotain uutisporttaaleja. Että onko tullut jotain uutista, mistä yhtiö ei ole tiedottanut. Nykyisin, jos jossain lehdessä on mielenkiintoinen uutinen, se on yleensä linkattu foorumille jo heti aamulla jonkun sijoittajan toimesta.
16. Joudut luovuttamaan salkkusi viideksi vuodeksi neljälle foorumilaiselle, ketkä valitsisit ja miksi?
Tämä onkin vaikea kysymys, tärkeintä minulle tämmöisessä toimeksiannossa on luottamus ja taito. En tunne foorumilaisia nimimerkkien takana kovinkaan hyvin, vaikka monta nimimerkkiä tuleekin mieleen, joiden kanssa on antoisaa keskustella. Analyytikot ovat myös foorumilla niin, jos näitä saa mainita niin Juhan ja Antin antamia osta-suosituksia varmaan kaikista tarkimmin luen läpi, sillä heillä myös teekkaritausta ja ajatuksen juoksua selkein itselle seurata.
(@Juha_Kinnunen ja @Antti_Viljakainen, pingasin teidät, että huomaatte t. Alokas)
17. Jotta sijoitusvarallisuutta pystyy kerryttämään, niin pitää osata säästää. Oletko sinä kova säästämään tai onko sinulla korkea säästöaste? Ja miksi tai miksi ei?
Minulla on suhteellisen korkea säästöaste, sillä pyrin välttämään kiinteitä kuluja ja monet harrastukset, joita teen eivät ole kalliita. En kuitenkaan pyri säästämään kaikessa, vaan käytän rahaa sellaisiin asioihin, joiden näen tuottavan itselle selkeää arvoa kuten ruuan laittamisessa hyvät raaka-aineet, hyvässä ravintolassa ruokailu tai rentouttava loma.
18. Mikä on kivointa Inderesillä työskentelyssä? Onko Inderes hyvä työnantaja?
Kivointa on tämä mahtava porukka ja tuntuu, että kaikki 9. kerroksen työntekijät ovat myös kavereitani. Muistan kun hain töihin niin minulla ei oikeastaan ollut sijoittamisesta kiinnostuneita tai ainakaan siitä ymmärtäviä kavereita. Tämmöisten kaverien saanti oli itselle se isoin juttu, kun sain paikan.
Nykyisin osa omista kavereistakin on kiinnostunut paljon myös sijoittamisesta ja on ollut hienoa huomata, että meidän työllä Inderesillä on ollut siihen iso merkitys.
19. Miten Alokas oppisi syvemmin analysoimaan yhtiötä? Onko sinulla antaa pari vinkkiä siihen?
Mitä olen meemiketjun perusteella ymmärtänyt teet enemmän transaktioita kuin tutkimusta. Tämän suhteen pitäisi olla selvästikin toisinpäin. Kun tekee hyvän tutkimuksen ja tietää mitä on ostanut ei mene myöskään paniikkiin, jos markkina romahtaisi.
Semmoinen menetelmä voisi toimia, että saat loppuvuonna ostaa enää maksimissaan 3 eri yhtiötä ja kun olet ne ostanut et saa enää tänä vuonna ostaa uusia yhtiöitä. Tämän pitäisi toimia siten, että saat tutkimuksen osuutta nostettua ja transaktioiden määrä vähennettyä. Et enää halua laittaa rahoja sellaiseen kohteeseen, mitä et kunnolla tunne, sillä rahasi ansaitsevat vain parhaat sijoituskohteet.
20. Mistä haluat erityisesti kiittää foorumilaisia?
Kiitos, että olette siellä tsemppaamassa ja haastamassa. Foorumille tullessaan muistaa aina ketä varten tätä työtä lopulta tehdään.
Kiitoksia sisältörikkaista vastauksista!
Herra Vilppo tekee tarkkaa työtä kuitenkaan tarttumatta liiaksi lillukanvarsiin, vaan hän aidosti näkee metsän puilta. Ollin antama vinkki sopii varmasti kaikille: “Kun tekee hyvän tutkimuksen ja tietää mitä on ostanut ei mene myöskään paniikkiin, jos markkina romahtaisi.” Eli nähkää vaivaa sijoituspoiminnan suhteen, niin voitte rauhassa nukkua yönne ja muistakaa pitkäjänteisyys… tämä on maratoonilaji. Harvaa harmittaa, että on romahduksen läpi jaksanut taistella, mutta niitä todennäköisesti harmittaa, jotka ovat myyneet pohjilla ja luovuttaneet.
Kiitoksia kaikille ja mukavaa viikonloppua! 🙂